Без да ви депресирам, Вие сами вече знаете, че имате проблем, но с много системни действия ще го решите и то във Ваша полза.
Първо - съгласно Наредба 5 за болестите ..... преди да предприеме действия за съкращаване на служителите трябва да събере информация за здравословното им състояние. Това е единствения момент в трудовото законодателство, в който работодателят на законово основание може да поиска информация за здравословното състояние на свой служител. Така че с една заповед изисквате от работниците, в определен срок, да декларират дали боледуват от упоменатите болести и/или имат ЕР на ТЕЛК, като представят и доказващите документи. Заповедта се връчва по надлежния ред - не забравяйте !
Второ - нищо не Ви пречи да отправите запитване до съответната Регионална картотека за медицинска експертиза, дали имат данни това лице да има ЕР на ТЕЛК или да се е явявало на комисия. Виждал съм много ЕР, в които допълнително вписват неща от рода " Забавянето на ЕР не е по вина на лицето" и пр. глупости, но важи датата на проведеното заседание. Така че от т.н. РИКМЕ ще разберете дали изобщо се е явявал, а вие да не знаете.
И по този начин работодателят е предприел всички възможни необходими мерки и действия, за да събере информация.
Така от два източника ще получите резултат и продължавате действия според новите фактически обстоятелства.
и къде е публикувано, защото в днешния ДВ мястото е стигнало до ПМС 54 ?
В сайта на Агенцията по заетостта са качили Заявление само по чл. 1, ал. 1, а другите 2 алинеи.
Но те имат 3-дневен срок, след публикуване на постановлението.