"...........подавам ОкД 5 възможно най-скоро "

Това е най-доброто вместо да сте винаги в притеснение, още повече, че явно не бездействате и дейността Ви е в ход .
Успех ! :wave:

Всъщност до края на 2013 г. ще имам може би 7 фактури - 6 от ВиК за вода 0.50 лв. на месец и фактурата за нулев ГФО, друга дейност може и да не извършвам. И заради 7 фактурки трябва да плащам 123 лв. на месец осигуровки... Държавен рекет е това :)

Лек ден, успехи и на Вас!
Имате три варианта :

- подавате сега със закъснение и Ви глобяват.

- подавате сега с дата за начало на дейността от днес или седем дни преди това и не осчетоводявате фактурите , които не можете да анулирате, а които можете - го правите със съдействие на доставчика

" Най-честният " е първият, най-удобният, макар и не законосъобразен - вторият .

- нищо не подавате, ако анулирате фактурите, които може би са съществени за Вашата дейност и решавате де факто кога е най-добрият момент да започнете дейност от гледна точка и на документалната обоснованост на дейността Ви

Благодаря Ви, за отговорите и съветите, ще обмисля вариантите, но  най-вероятно ще направя това, която предложи Елена-, подавам ОкД 5 възможно най-скоро и се надявам, че ще "мина между капките" :)
Първата разходна фактура на името на фирмата Ви , договор за наем на името на фирмата Ви , всичко това е счита за започване на дейност . Същото е и когато Вашата фирма е издала фактура . Колкото за анулирането на получена разходна фактура, не виждам начин по който Вие да я анулирате, защото не сте я издали Вие.
Благодаря Ви.

Наясно съм, че не мога едностранно да анулирам фактурата, идеята ми беше да се договоря с фирмата, която ми е издала фактурата да я анулира. Както и да е, това няма значение, защото се оказва, че една от фирмите, които са ми издали фактура е ВиК... :)

Сега въпросът е как да избегна глобата, че не съм подал декларация за самоосигуряващо се лице в 7-дневен срок :D
Вероятно са първи фактури, вероятно и компютърни - просто да си започнете от № 1 после ?
Не ви разбрах. Друга фирма е издала фактура на моята фирма. Дали бих могъл да анулирам тази фактура, защото е от началото на м. май.
В момента в който получите фактури, значи фирмата осъществява дейност.

Благодаря. А дали бих могъл да анулирам фактурите или дори анулирани се счита, че фирмата е започнала дейност?
Имам регистрирана фирма - ЕООД от м. юли 2012 г. Тъй като трябва да се регистрирам като самоосигуряващо се лице в НАП в рамките на 7 работни дни след започване на дейността на фирмата, въпросът ми е, кога в действителност една фирма, започва да извършва дейност?

Сключване на договор за наем, счита ли се за започване на дейността?
Издаване на фактура на името на фирмата?
Или дейността на фирмата започва в момента, когато започна аз да издавам фактури?

Благодаря за отговорите и коментарите!