Права е Таня-ЛС :) Ще трябва да ги назначите на срочни трудови договори!
Благодаря! Това ще го погледна. Но дали ще ме глобят като подам тази молба за изправление сега? :)))
Аз пък имам проблеми с едни трудови договори, но прекратени които в НАП стоят като непрекратени. Не мога да разбера защо е така...
Няма риск от глоба нали и можем да опитаме? В какъв срок ще ни отговорят. защото нашия управител е споменал пред нея и тя е наясно. Другия вариант е за изчакаме още няколко месеца докато детенцето стане на 3 години и тогава??
Имаме майка с момченце на 2 години и 3 месеца, която искаме да освободим поради намаляване обема на работата. Имаме ли шанс за разрешение от инспекцията по труда на практика? Предварително много благодаря!

 :innocent: Според чл. 46, ал. 3 от КСО "Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи", който е в сила от 01.01.2010г.  едноличния търговец следва да назначи прокурист още с настъпването на временната неработоспособност поради бременност и раждане.За трудова дейност се приема дори подписването на придружителните писма за представяне на болничните в НОИ.
 От друга страна  относно прекратяване на осигуряването  чл.52 от КСО   гласи  (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.
Мисля , че Таня иска да и каже, че ако прекрати осигуряването по време на временната неработоспособност няма да се налага да назначава прокурист, при всички положения ще и е по-евтин вариант от осигуряване на прокуриста , обезщетението за отглеждане е едва 240 лв. все пак.
 :thumbup:


Да изчака може би все пак 410 дни преди да прекрати дейността на фирмата и осигуряването, защото иначе от НОИ ще спрат майчинството.