Здравейте,
имам един магазин за мебели с регистриран касов апарат предстои да отворя втори в близост необходимо ли е да има касов апарат и може ли да се работи с ръчни касови бележки?
Здравейте,
водя се като самоосигуряващо се лице но дължа осигуровки за една година, в същото време съм назначена на трудов договор, м. май ще изляза майчинство и кога най-късно трябва да си изплатя дължимите осигуровките за да използвам от двете места и ако ги платя след май месец ще си загубя ли правото да получавам майчинство или след плащането им ще се преизчисли и ще бъдат преведени?
здр.
назначена съм на трудов договор но ми предстои да бъда освободена и в същото време съм собственика на ЕООД като самоосигуряващо лице в такъв случай имам ли право на обещетение за безработица?
Здравейте,
искам да попитам на каква база (колко месеца назад) се взема 45 дневния болничен преди раждане който трябва да ми бъде издаден на 3.6.15г.
 :good:
Нещо не разбирам  :blush: болничният ми е от 4.12.14г. до 8.03.15г. сега имам прекъсване и не знам дали  е по-добре да си взема болничен другата седмица или е по-добре да си увелича дохода за следващите 3 месеца
Осигурителният ми доход от 2012г. е на мин.работна заплата( с осигурителен доход който ми излиза в НОИ 397лв) и сумата за получаване е 263лв. до 04.14г. от когато вече се и само-осигурявам на минималния праг от 420лв.
Счетоводителката ми не е много на ясно със изчисляване на майчинство но смята че се събират минималната заплата от 360лв.+ 420лв. на които се само-осигурявам допълнително и от този сбор ми изплащат 80% за болнични и 90% за майчинство
Но до този момент болничните ми ги изплащат по 10,46лв. на ден от фирмата на която съм на договор а където се само-осигурявам е имало някаква грешка и чакам преизчисление.
Твърди че месечната сума за майчинство ако продължа с болнични до 45 ден преди раждане ще бъде 680лв. за първата година  и втората минималното от 360лв. месечно
Базата за изчисление е 100 % :)
сума за получаване - 80% за болничен за общо заболяване
                                   - 90 % за болничен за бременност и раждане

100 % от осигурителния доход или от нетното възнаграждение е базата?
И кое ще е по-добре да продължа до края да си взимам болничен или за оставащите 3 месеца да се осигурявам на по-висок доход?  :blink:

 
Ако нямате промяна в осигурителния доход през последните 24 месеца, няма да повлияе

А 90% от 683лв. ли трябва да смятам?
Здравейте,
Бременна съм с дата на термин 18.7.15г. от 04.12.14г. съм в болничен
Назначена съм във фирма от 2012г. с брутно възнаграждение 397лв. и нетно-263лв. и допълнително съм само-осигуряващо   се лице на осигурителен доход от  420лв.
Как да си изчисля майчинството и месеците в които съм  в болничен ще повлияят  ли на майчинството? Болничният ми го изпращат по 10,46лв. на ден от фирмата в която съм назначена