Здравейте,
извинявам се предварително ако въпросът ми се стори на някого банален, но ще съм благодарна ако получа отговор.
Преди 6 месеца е сключен договор за извършване на услуги с лице, което декларира устно, че се осигурява и на друго място. Възнаграждението й по договора за услуги е 300лв. Тъй като е заявила, че се осигурява и на друго основание, са начислявани и удържани осигурителни вноски. Тъй като услугите ги извършва за цял месец, програмата изчислява на база среднодневен осигурителен доход колко дни е в осигуряване и закръгля дните на долу или нагоре в съответствие с това дали е под или над 0,5. След проблем със здравноосигурителните й права, ни носи справка от НАП. Там, където дните са закръглени към по-малко, от НАП са отметнали, че са ок, но там където са закръглени към един цял ден (при 0,98 части от него) има разминаване от няколко стотинки и са й казали за тези месеци да заличим информацията, която фирмата е подала за нея, а тя да подаде декларация №7 и да си внесе осигуровки. Оказа се, че тя не е била осигурявана на друго основание. Въпросът ми е, след като сега се устоновява, че тя няма друг осигурителен доход, не е ли редно да се заличат всички 6 месеца и тя да си подаде декларация №7, започавайки от първия, а не от този, в който има разминаване с няколко стотинки ( и без това няма нито един пълен месец в осигуряване). След като залича с обр.1 нейните записи, до 30.04.2018 ли мога да коригирам обр.6? А разликата, която ще се получи в ДДФЛ може ли да я декларирам с декларация по чл.55 ЗДДФЛ за четвърто тримесечие? Или има друг по-правилен начин, по който трябва да процедирам?
Благодаря предварително!
Здравейте,
може ли да се сключи граждански договор със СОЛ- ЕТ за извършване на услуги? Сметка за изплатени суми ли се издава, без да се удържа данък, а осигуровки? Месечният му сигурителен доход е 420лв.
Благодаря предварително!
Здравейте,
ГФО на ЕТ, което не е на одит публикува ли се в ТР (зависи ли от нетните приходи от продажби)?
Благодаря
Здравейте,
за корекция на справка по чл.73 в посока увеличение нова справка ли се подава с код Корекция и всички правилни данни или в коригиращата се само добавя липсващата информация?
Благодаря предварително!
Здравейте,
моля за проверка на получения от мен резултат при изчисляване на осигурителния стаж за периода 01.01.2011 до 31.01.2014 за трудов договор по чл.114 от КТ. За периода лицето няма отсъствия.
от 01.01.2011 до 31.01.2014(вкл.)- 37месеца х 40 часа= 1480часа
1480 часа/8= 185 работни дни
185 работни дни/21= 8 м. 17раб. дни
Не съм сигурен за резултата, затова моля за помощ.
Предварително благодаря!
Току-що оператор от НАП ми отговори, че СОЛ са приравнени към ЮЛ по отношение на доходите от наем и никой не трябвало да удържа данък, а СОЛ да го посочи в прил. 4 към годишната декларация и тогава внася целия данък.Обърках се тотално! Някой имал ли е подобен случай?
за доходи от извънтрудови правоотношения виждам, че ако получателят е СОЛ, той има това задължение и бях останала с впечатление, че важи и за доходи от наем, но сега като чета ЗДДФЛ не го откривам и затова моля за по-компетентно мнение от моето.
Здравейте,
моля за помощ за следния случай:
СОЛ дава под наем помещение на ЮЛ лице. Кой е задължен да удържа данъка  и да подава Д55?
Благодаря предварително!
благодаря, но това, което ме притеснява, е по:
-т.1- от нои казаха,че болничния трябва да се представи при тях след като е издаден. така няма ли да се появи разлика?
-т.2-да, това имам предвид, след като получа болничния да коригирам 1 и 6. те могат да бавят болничния и 2 месеца, а аз до тогава в НОИ нищо няма да мога да представя, за това мислех за неплатен и след това-корекция.
моля за още мнения по двата въпроса!
здравейте,
имам 2 въпроса:
1.самоосигуряващ се, който не е осигурен за озм,е взел болничен лист. Когато изготвя образец 1 за дните от болничния какво трябва да посоча и какви осигуровки се дължат за този период?
2.на едно лице са му издавани болнични листове в продължение на 6 месеца. сега му предстои да отиде на телк за да му продължат болничните.докато издадат нов болничен със задна дата,аз как да го водя във ведомостта- може би неплатен или имате други предложения?

благодаря предварително!