Не ,че е токлова важно дали ще ми платят за първите три дни ,по скоро се притеснявам да не сгреша при попълването на декларация 1.
 Значи да си платя 4.8 % от 420 и така да попълня и декларация 1 ?
 Сърдечно благодаря за отговора, ако правилно съм разбрала за  болничен от 01 .02  до 28 .02 -работни дни 20- всичките са в болничен -дължа само здравни 4,8 % за 17 дни .
420: 20 * 17 =357 * 4,8 %
,за първите три дни  нищо не плащам .Така ли е ?
 И ако март месец болничния продължи за още един цял месец -като вторичен, плащам здравни за всички дни без да вадя първите три дни ?
 Здравейте  ,търся помощ по следния въпрос.
За първите три дни от болничен (за общо заболяване) се внася пълния размер на осигурителни вноски ДОО,ДЗПО И ЗО без данък, а от четвъртия 4.8 % ЗО,но когато в болнични е самоосигуряващо се лице как стоят нещата.
И още нещо как НОИ изплаща болничния на самоосигуряващо се лице пак от четвъртия де ли ?
Много благодаря .Това означава ли, че мога да се осигурявам на 777лв :smile1: ?
Да знам ,че е така и затова питам дали мога в средата на годината изведнъж да започна да внасям осигуровки на по висок доход ,законно ли е това и мога ли сама да реша върху каква сума да се осигурявам?Има ли няккви стъпки като 420,450,500,550 и после пак така ли вървят през 50 лв.
 Здравейте,бих искала да задам следния въпрос.
 Самоосигуряващо лице съм (свободна професия )Осигурявам се на 420 лв. защото 2010  съм била в отпуск за отглеждане на малко дете ,а след него от средата на 2011 до началото на 2012 прекъсвам дейност, т.е за педходния период преди 2012 нямам доходи и си избирам минимален осигурителен доход за 2012.
 Възобновявайки дейност обаче се оказва ,че изкарвам доста повече от 420 лв. Мога ли да увелича дохода ,върху който се осигурявам да кажем от септември до края на годината. Осигурявам се на високия процент.Знам ,че мога да си внеса осигуровките и след годишното изравняване ,но тогава доколкото знам се внасят на ниския процен и ако ползвам болничен ще се изчислява върху 420 лв .
Дано да съм задала правилно въпроса си.