Здравейте отново,
колко бързо сте отговорили. Чак се зарадвах.
 по 3.т. Става въпрос за болнични от общ характер, за тези по време на бременността. Още преди да е дошло време за майчинство ми се наложи да спра работа. И вече 4-5 месеца карам на болнични.И питам за тях- дали ще ми ги изплащат въобще и дали това ще е месец за месец както съм ги подавала. Тъй като към момента на подаване на първия болничен нямах 6м ТС и се забави изплащането им.Но вече платиха наведнъж за 2 месеца( 80 % от заплатата) и остават за още 2-3 месеца.А идва време да излизам в отпуск за раждане и майчинство.Дано вече е по- ясно.
Благодаря за отговорите :give_rose: :give_rose: :give_rose:
Здравейте,
четох темата и почти ми стана ясно каквото ми трябва , но искам да се доуточним. Бременна съм и съм на трудов договор. От самото начало съм с болнични, поради усложнения и това че са близнаци. Тъй като към момента на първия болничен нямах 6м трудов стаж ми се забави изплащането на първия болничен.  Сега вече го натрупах стажа, но когато трябва да раждам пак няма да имам 12м трудов стаж. По- точно тези 12м ги правя 10 дни преди термина. И сега въпросите:
1. Задължително ли се взима 45 дни преди термина отпуска за раждането или мога да карам още на болнични от общ характер.Но все пак са близнаци и може да се родят по-рано.
2.  Да разбирам ли че като го взема този отпуск ще ми тече трудов стаж , но няма да ми го плащат( щото вече се води като майчинство , а не като болничен), докато не направя необходимите 12м, т.е. 35 дни от този  отпуск.
3. Ще ми платят ли следващите (2-ри , 3-ти...) болнични преди раждането или ще ми ги преизчисляват след това.
4. Има ли някакви бонуси за близнаци след раждането.