На лице освободено по чл.328 ал.1 т.2 от КТ трябва да се начисли обезщетение по чл.222 ал.1- една брутна заплата за оставане без работа.Къде в трудовата книжка трябва да се впише- на стр. от 6 до 23 или на страница 26.
Лице работило като бояджия и арматурист от 1981 г. до 2002 г.
По сега дийстващата наредба не влиза във Втора категория труд. Това ли трябва да следвам или има по-стара наредба, която важи за периода.
Благодаря!
Благодаря. А какво в условията от труд е определящото и от къде да зачета нещо - наредба или друг документ.А по отношение на осигуровките само с предписание ли мога да ги направя/но по този начин ще си изпросим нещо от НАП или НОИ/.До момента ТРЗ е работено от друга колежка и сега се ровя в нещата и коригирам.
Лице назначено с код по НКПД 8332 2005 -шофьор на тежкотоварен автомобил и лице с код по НКПД 7212 1001 - заварчик.Въпроса ми е лицата към втора категория труд ли са или трета.Ако до сега са били трета, а трябва втора може ли да се прави корекция по отношение на осигуровки.
Прекратена дейност на ЕТ. Гл. с4етоводител в отпуск отгл. дете до 2 години до 9.02.2014 г. Заявява нова бременност.Как мога да освободя
Здравейте! Връчено предизвестие на служител за прекратяване по чл.328,ал.1,т.3.Лицето е подписало предизвестието при връчването, но сега отказва да подпише заповедта.Какво мисля аз по въпроса/без да съм на 100%сигурна, че е правилно/ - двама свидетели за връчване и ако откаже се подписват те, че лицето отказва.От там нататък обаче какво правим?
Моля, дайте савет - хем вълка да е сит хем агнето цяло.Благодаря.
Благодаря и спорен ден
Връчено предизвестие на служител 01.10.2013 г./безсрочен договор/.Освобождаваме от 01.11.2013 г. чл.328 ал.1 т.3.
Няма неизползван отпуск.Дължи ли работодателя  друго обезщетение освен по чл. 222ал.1 ако лицето декларира факта, че не е започнало работа през следващия 1 месец и вписва ли се във заповедта за освобождаване.
Допълнително споразумение към ТД - промяна в длъжност и ОМЗ.Чл. 119.Може ли да се върже с чл. 70 т.1.
коригирах се чл.68 ал.1 т. 2
назначавам лице по чл.67 ал.1 т.2 - необходимо ли е да го обвързвам и с чл.71 ал.1 чл.68 ал.1 т.2 извинявам се
Благодаря. Да се упомене ли в заповедта за какъв срок става въпрос или само на какъв период ще се изравнява
Моля, за помощ. Според чл.142 ал.2 ...............седм.месе ч. но не повече от 6 мес.Как да процедирам - месечни графици, изравняването по заповед 6 мес.,изравнявам и продължавам със следващите 6 мес. В заповедтта определяме период за отчитане и може ли да са постоянно на сумирано отчитане с изравняване, като се спазват установените почивки .
А какви са условията. За освободените и напуснали лица, работили в БГ ми са ясни нещата, но за лице, което е работило в чужбина и осигурявано там си признавам не знам нищо
Завръщане на лице от Англия - работило по договор, превеждани осигуровки.Иска да се регистрира в Бюрото по труда.Полага ли му се обезщетение,размер,необходими документи.Необходимо ли е да има след връщането си осигуровки и в България.Моля, помогнете.
акта за раждане на детето вече не е задълителен
болнични листове за 135 календарни дни, придружени задължително от декларация по образец, приложение № 15 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване с попълнени данни от осигурителя (самоосигуряващия се) относно правото на парично обезщетение;
декларация по образец, съгласно приложение № 1 към НИИПОПДОО – прилага се към болничния лист след 42-я ден от раждането;
заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни по образец, приложение № 2 към НИИПОПДОО, заедно със заверени от осигурителя копия от заповедта за разрешаване на отпуска; ако детето не е български гражданин или чужд гражданин с издаден ЕГН, се прилага и копие от удостоверението за раждане;
декларация за изплащане на обезщетението по образец, приложение № 7 към НИИПОПДОО – това е декларация за личната банкова сметка, по която Националният осигурителен институт ще преведе полагащото се парично обезщетение, ако такава не е вече представяна. Банковата сметка може да бъде разплащателна или спестовна безсрочна, но задължително лична и в лева.
(чл. 3 и чл. 4 от НИИПОПДОО)
Благодаря.Лицето иска да тегли кредит и го притеснява, това че изпитателния срок не е изтекъл