Колеги, имам ДДС за възстановяване в размер 2225.42,  но НАП ми възстановява сумата от 2150.27, като за разликата от 75.15 ми връчват Акт за прихващане /лихви/. Въпросът ми е, как да осчетоводя тази разлика, за да закрия см. 4538?
Здравейте, относно първия въпрос, аз имам подобен, собственик на ЕООД, както и лице, упълномощено от собственика да оперира с налични парични средства на дружеството достигат 50 хил. лв оборот. Пояснявям, че тези оборотни средства се превеждат в личните банкови сметки на горепосочените лица и се осчетоводяват като служебен аванс - 422/503,4. В края на месеца, част от тези средства се възстановяват в касата на дружеството, а за останалата част се представят фактури, свързани с дейността на дружеството. В тези случаи, необходима ли е регистрация по ДДС като физ.лица ако достигнат 50 хил.лв?
Здравейте, аз имам подобен казус, но с белгийска фирма, която не е регистрирана по ДДС. Издават ми фактура, която е без печат, отговорът им беше, че нямат подобно изискване, попадали ли сте на подобни неща. Как да я отчета тази фактура като разход, след евентуална ревизия, няма ли да ме санкционират???
Аз мисля, че става въпрос за издаване на удостоверение А1 от НАП, затова Ви е необходима дейност в България. Изискването е 25% от оборота на фирмата да касае дейност в БГ. Ако държавата, членка на ЕС не Ви иска такъв документ, се обезсмиля дейност в БГ. Има много инфо в страниците на НАП, относно А1. Има си и своите предимства.
Здравейте, имам питане по следния казус: ЕООД купува МПС за служебни цели, т.е. за доставка на материали и услуги. Дружеството е регистрирано по ЗДДС, какви са сч.операции и ползва ли се данъчен кредит?
Благодаря Ви много за изчерпателния и точен отговор
Здравейте, имам едно питане за сключен трудов договор на основание чл.68, ал. 1, т. 2. Иска ли се съгласието на служителя да стане за неопределено време, т.е., по чл. 67, ал. 1, т.1?