Бихте ли ми предложили софтуер модул ТРЗ. Счетоводството ми е на +-, но така и не свикнах на ТРЗ.
Да, така е. Каква фактура трябва да им издам? Правилно ли разсъждавам: издавам инвойс фактура с облагаема доставка 20 %?
Здравейте, имам един казус, чийто отговор трудно откривам: Трябва да фактурирам материали, закупени от фирмата и отчетени в дневник "покупки", следователно - ползван данъчен кредит. По договор, тези материали трябва да бъдат осигурени от Възложителя, което налага да префактурирам същите материали, като начисля ДДС и да приложа копие на фактурите. Получава се равенство при начисляване и приспадане на ДДС. Дотук добре, но възложителят е германска фирма, а стопанската дейност се осъществява в България, а ние сме българска фирма и трябва да префактурираме материалите на германците. Въпросът ми е, каква ф-ра трябва да им издам (инвойс???) и какво основание да напиша??? В българския вариант си издадох, начислих си ДДС, но основанието на инвойса, какво да бъде? :noexpression:
услугата е монтажна дейност и е на територията на България, нямаме доставка на територията на ЕС, само контрагента е данъчно задължено лице в Германия
Извинявайте, трябваше да съм по-ясна: мястото на икономическата дейност е България. Ние сме бг фирма и ще извършваме дейност-услуга. А фирмата, която възлага тази услуга е германска. Аз изхождам от факта, че дейността е на територията на България и начисляването на ДДС е задължително, права ли съм? Фактурата, която ще издадем, трябва ли да бъде, както на бг, така и на латински език?
Здравейте,
винаги съм получавала коректни и професионални отговори в този форум, ще си позволя и сега да споделя казуса си: Българска фирма, регистрирана по ДДС(подизпълнител) сключва договор с германска фирма, също регистрирана по ДДС(възложител). БГ фирма трябва да издаде фактура на германската фирма въз основа на сключения договор като стопанската дейност се осъществява на територията на България. Въпросът ми се състои в това, начислява ли се ДДС или се има предвид ВОД???
Бяхте ми изключително полезни! Благодаря Ви за проведената дискусия!
Весел и усмихнат Петък 13-ти :smile1:
 
Колеги, можете ли да ми помогнете, каква е счетоводната процедура при бракуване на МПС. Ноември 2012 закупихме за нуждите на дружеството МПС 6+1 за 2000 лв., следователно, ползвахме данъчния му кредит. Декември, тази година, се случи инцидент ... вместо кола, сдобихме се с протокол за брак. Какви са счетоводните статии, като се има предвид, че бракът е през декември и ДДС трябва да бъде отразено в декември, предполагам?
Благодаря Ви за отогворите, но какво се прави в случай на вече подадени през тази година, т.е. включени в Д 6?
Здравейте, имам един въпрос, който касае сумите в Д 6: Освен осигуровките на персонала, пишат ли се и осигуровките на собственика на ЕООД, като се има предвид, че той подава годишна Д 6?
..."Чл. 263и. (Нов - ДВ, бр. 58 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.)
(2) С вписването на вливането или сливането, правата и задълженията на преобразуващите се дружества преминават върху приемащото или новоучреденото дружество. Съдружниците и акционерите в преобразуващите се дружества стават съдружници или акционери в приемащото или в новоучреденото дружество" -
Точен, ясен и конкретен отговор!
Благодаря Ви много!
Благодаря Ви ... и аз така мисля, но ще попрочета малко повечко ТЗ и други нормативни актове, за да си обоснова промяната.
Здравейте, моят казус има правна насоченост:
Имаме сключен договор с фирма, действащ към момента. Въпросната фирма се влива в друга, т.е., променен е статута - от ЕООД на ЕАД, както и булстата. Имаме уведомление от тяхна страна за вливането. Въпросът ми е, какво се случва с договора, защото предстоят плащания? Трябва ли да го прекратим и сключим отново с новата фирма или анекс ще бъде достатъчен?
Здравейте, имам един въпрос:
Подава ли се декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за отдаване под наем на имот от физическо лице на физическо и от кого, т.е., наемател или наемодател?
Благодаря Ви много! Бяха ми полезни отговорите Ви, защото законодателството в България е толкова оспорвано, че понякога практиката застава пред закона.
Примерен текст за фактура:
Доставката не подлежи на облагане с ДДС в България, съгласно чл.86, ал.3 и във връзка с чл.21, ал.4, т.1, буква б    -  правилно ли е?
 
Здравейте, предстои следния казус: Фирма "Х" регистрирана в България, както и по ЗДДС сключва договор с фирма "У", регистрирана в Турция. Предметът на договора е доставка от ф."Х" на услуги, свързани с монтажна дейност, ВиК на територията на Турция /страна извън територията на ЕС/. Мисля, че не се начислява ДДС, но не съм сигурна в пълната хронология на сч.записи, какво точно е основанието, което ще посоча във ф-рата, дневник "Продажби", как да я отразя??? Предварително благодаря!
Колеги, този месец достигнах прага за подаване на интрастат-декларация. Трудно се ориентирам в указанията на НАП. Ако някои подават такава декларация със вид на сделка "Продажба на услуги в ЕС", при сключен договор със страна, членка на ЕС, моля да ми пише. Нямаме дейност в България, единствено предлагаме услуги в ЕС.
Предварително благодаря!