Здравейте!
Някой може ли да ми изпрати писмо на НАП № 24-31-132/05.06.2010 за доказване на доставките по чл. 28 ал. 1 и 2 от ЗДДС?  Публикувано е от издателство Плутон, но не мога да отворя целия текст.
Благодаря!
Когато достигне прага за регистрация. За всяка от страните от ЕС също следи оборота си за достигане на прага им на регистрация.
Пенсионерът е здравно осигурен на друго основание и затова здравни осигуровки не се дължат.
Същото е написал ХХХХХХ хо-горе. А това намерих в нета.

Разяснение Изх. № 2-128 от 02.02.2009 г. на НАП

Относно: Здравноосигурителни Вноски за Периодите на Неплатен Отпуск на Работещ по Трудово Правоотношение, Пенсионер


Съгласно изложената в писмото фактическа обстановка в дружеството Ви работи по трудово правоотношение пенсионер, който се намира в продължителен неплатен отпуск по негово желание. В тази връзка поставяте въпроса: как следва да се определят здравнооосигурителните вноски през този период ?
Съгласно чл. 40, ал. 1, т. 1, б "б" от Закона за здравното осигуряване/ЗЗО/ за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване; вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание, и за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете или поради производствена необходимост и престой; вноската се внася чрез съответното предприятие или организация до края на месеца, следващ този, за който се отнася.
На основание чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЗО , здравноосигурителните вноски за пенсионерите са за сметка на републиканския бюджет и се определят върху доход - размерът на пенсията или сборът от пенсиите, без добавките към тях и се внасят до 10-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят.
От горното следва, че за периодите на неплатен отпуск, определящо за възникване на задължението за здравно осигуряване е лицата да не подлежат на осигуряване на някое от другите основания предвидени в закона. Поради това, че за пенсионерите е предвидено в чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЗО, задължително и независещо от други обстоятелства здравно осигуряване на сметка на републиканския бюджет за периодите на неплатен отпуск здравноосигурителни вноски не се дължат.


Да, с код 28. Но пък това е код за лица само със здр.-осиг.вноски, а такива в случая няма. Може би трябва да пробвам с код 01 и само нули?
Благодаря!
Д1 няма как да се подаде с нули, програмата не я приема.
Дължат ли се здр.осиг.вноски за  пенсионер на трудов договор за неплатен отпуск, който не се признава за тр.стаж?  Декларация 1 подава ли се?
Да, за тази година лицето е ползвало вече неплатения отпуск от 30 раб дни, които му се зачитат за стаж.

Досега в такива случаи съм подавала 2 декларации, но вчера от НАП ми казаха, че трябва да е една декларацията с код 01. Това с двете декларации било старо.
Прегледах инструкцията, но там не пише нищо конкретно.
Здравейте!
Как се попълва декларация 1 при неплатен отпуск без стаж:
1. С код 01, посочва се ден на прекъсване на осигуряването, в т. 16 се попълват само отработените дни,  в т.27 се посочва доходът за здравни вноски за дните в неплатен отпуск без стаж

или
2. Две декларации - с код 01 - за отработените дни и код 28 за дните в неплатен отпуск без стаж?
Трябва - по чл. 97а, мястото на изпълнение е Франция.
Вярно, благодаря

А в подкрепа на това, че не се издават касови бележки:
Писмо № 96-00-533 на НАП.”Когато плащането се извършва чрез „ Изипей ” АД, Epay.bg, Paypal, Ebg.bg. следва да се извърши проверка в публичния регистър по чл. 17 от ЗПУПС, за да се установи дали посочените дружества фигурират в този регистър като лицензирани платежни институции. При положение, че същите са посочени в регистъра се налага извода, че ще се осъществява плащане на чрез дружества, лицензирани да извършват дейност по налични парични преводи по смисъла на ЗПУПС. В тези случаи вече по силата на чл. 3, л. 1 от Наредба № Н-18/2006г. не е задължително издаването на фискална касова бележка от фискално устройство.” Писмо № 96-00-533 на НАП.”

Само че си мисля, че сметката в Пейпал не е точно банкова сметка и не подлежи на регистрация в БНБ.

Освен това как мислите- ако нерегистрирано по ДДС лице извършва онлайн продажби на стоки на физически лица от ЕС и извън ЕС, следва ли да се регистрира по ДДС преди да е достигнало облагаемия оборот 50000 лв. ( за отделните страни от ЕС също се следи оборота).
Фактурата отразява настъпилото данъчно събитие \доставката\, а касовият бон-плащането. Така че,   фактурата може да предхожда плащането. Касовият бон ще се издаде при извършване на плащането.

В случай, че първо е извършено плащането \касовата бележка\, фактурата трябва да се издаде в 5 дневен срок.
Здравейте!
За съжаление на посочения линк липсва № 50 Paypal.