Колеги, имам следния казус: Физическо лице, пенсионер предоставя паричен заем на фирма, юридическо лице. Фирмата изплаща на части заема като с всяко плащане се погасява част от главницата и договорената лихва. Въпросът ми е следния - дължи ли физическото лице ЗОВ върху получената лихва и в какви срокове?
Колеги,

Знае ли някой защо я няма справката за извършени плащания и за задължения към НАП за юридическо лице. До миналата седмица като влизах с ел.подпис си беше там, а сега липсва.
Много благодаря за отговора.
 Колеги, моля за споделите Вашия опит при подаване на декл. по чл.92 ЗКПО с ел.подпис. При попълване на част V т.4   Годишен отчет за дейността - излиза входящия номер на ГФО, подаден в НСИ. Въпросът ми е необходимо ли е допълнително да се прикачва файл ГФО или от НАП си го изтеглят по ел. път( по вх.номер)?
Колеги, през януари се опитвах да подам декл. по чл.92 без попълнена сметка за възстановяване на надвнесен корпоративен данък от минали години - безуспещно. Днес 18.02 пробвах отново и всичко беше о.к.-явно проблема е отстранен. Благодаря на колегите, които споделиха.
Здравейте отново,
Въпросът ми е  декл. по чл.92 ЗКПО - когато вече е получен входящ номер от НСИ за годишния отчет и приложенията към него  нужно ли е да се прикрепят към нея или не?
Благодаря за бързия отговор, но така и не ми стана ясно как да игнорирам този проблем.
Колеги,
Вие с електронен подпис ли подадохте декл.по чл.92 без попълнена сметка за възстановяване на надвнесен корпоративен данък? При мене тази част от декларацията се оцветява в червено (т.е. некоректо попълнена).
Пишете, моля как се справихте с този проблем.
А какво би се случило ако не си поискаме надвнесения данък от минали години (макар че ако не се попълни сметка за възстановяване на надвнесен данък в ГДД при подаване с ел.подпис частта остава като некоректно попълнена и съответно не може да се подаде по този начин)
Благодаря, разсъждавах по същия начин, но не бях много сигурна.
Колеги, имам следния казус:
Invoice от страна извън ЕС за авансово плащане за последваща изработка и доставка на стока. След завършване на производството и преди експедиция на стоката ще имам и окончателен invoice. Вносът ще бъде оформен с митническа декларация и ДДС ще бъде платен по нея. Въпросът ми е трябва ли да включа invoice-те в дневник за покупките за съответния месец , в коя колона ( ако е необходимо) и като IN  на контрагент 9999999999 ли да запиша?
Благодаря за изчерпателния отговор.
Колеги,

Бих искала да попитам при сключен граждански договор между фирма и собственик, който по устав е управител, но не е в трудово-правни отношения с дружеството, признават ли се 25% НПР или не? (гр. договор е сключен във връзка с изпълнението на конкретна сделка)
Много Ви благодаря за бързия отговор.
Колеги,
Моля Ви за консултация по следния казус:
Разход за фирмата ли са командировъчни на съдружник, който по устав е управител, но няма договор за управление и фактически не е в трудово-правни отношения с фирмата?