След като сте отразили коректната балансова стойност на продадените активи, ако е отразено изменението на запасите от незавършено производство/разбрах, че продукция няма/, остава да проверите отново коректността на счетоводните операции с разходите и приходите. Не знам предмета на дейност на дружеството , но тези разходи отиват някъде, в с/ка 61 например. Проверете и нея. Главната книга е едно огледало за преглед на осчетоводяванията.
Трудно е без документи да се открие пропуска.
Ако "балансовата им стойност" е салдото на с/ката ще е добре, ако не е имало начално салдо по сметката, но ако е имало се отразява изменението на същата.
В ОПР не влизат само с/ки 60 и 70. Отразено ли е изменението на незавършеното производство, продукция?
Здравейте,
не използвате "автоматичното сторниране". Минавате през осчетоводяване, като не засягате сметката за ДДС. Например имате 609 и 4531/ 401. Искате да промените с/ка 609 със с/ка 602. Влизате в осчетоводяване, 609/401 записвате същата сума със знак - и след това 602/401 със знак +. Така не правите излишно оборотите по грешната сметка, а и сторното не се отразява в дневника. Дано съм била ясна.
Автоматичното сторниране през хронология отразява със знак "- " всички операции извършени преди сторното, включително и отразяването им през дневника. Във Вашия случай го направете през Свободни операции, като промените сметката която желаете без да засягате с/ка 453.
Благодаря Ви. Не мога да я убедя, че не е самоосигуряваща и трябва да представи СИС. НАП да му мисли.
Здравейте, темата не успях да я озаглавя точно. Но въпроса ми е следния. Лице, пенсионер получава доход по извън трудови правоотношения. Професията й попада в списъка за самоосигуряващи, но когато е ходила да се  регистрира като самоосигуряваща й отговорили, че не е необходимо, т.е няма булстат. Не са й издали СБ за получения доход, но тя смята, че не е необходима по чл.45 ал.4, защото била самоосигуряваща се. Казали й, че не трябва да внася здравни осигуровки, въпреки големия доход-над 1000 лв. Започнах да се съмнявам в грамотността си. Самоосигуряваща ли е в крайна сметка и следват ли здравни осигуровки?
В четвъртък ми отговориха от НАП, че тази справка Задължения ще работи в понеделник.
Здравейте, може ли някой да ми помогне къде мога да намеря декларацията, която задно със заявление се подават в НАП, за да определиш искането си първо да ти се погасят здравните осигуровки съгласно чл.41 от ЗОК. Заявлението го намерих, но каква е тази Декларация, която пише в разни публикации, или самото Заявление играе роля и на декларация?