Можете да му внесете осигуровките до 560 лв, но се изисква и подаване на Д1  и Д6 . Декларация 1 може да подадете с код корекция за цялата 2019г./за 12 месеца/, а Декларация 6 с код Корекция можете да подадете за м.10, м.11 и м.12 .За периода от м.01 до м.09  Декл.6 може да подадете с код корекция само с разрешение от НАП.
Да, да всички декларации ще бъдат подадени. Но защо с код корекция, това е положителна разлика.
Уговорена сума по граждански договор 700 лева. След признатите разходи осигурителната сума става 525 лева. Няма осигуровки. Има само данък. Това лице през времето на гражданския договор било ли е осигурено на друго основание?
Не, не е осигурено на друго основание. А ние сме го осигурявали на сумата от 525 лв. като сме си плащали и декларирали всичко както си му е реда. И моят въпрос е точно затова - може ли да  доплатя осигуровките до 560 лв.,- МРЗ-то за 2019 г.
Граждански договор, МРЗ, осигуровки? Я пак
Осигурявала съм лицето на 525 лв., а пък МРЗ е била 560 лв
Здравейте, направила съм голяма грешка за 2019 г по един гр. Договор. Осигурявала съм лицето върху 525 лв като съм си мислила, че МРЗ за 2019 е 510 лв. Не ме питайте защо. И сега всички осигуровки за удържани и внесени, но не се зачитат. Мога ли да довнеса за всеки месец допълнително суми, които да стигнат МРЗ 560 лв. Съответно и Д1 и Д6.
Благодаря
Щом не е осигурено другаде - само данък. Няма значение какво иска лицето.
Ако е изкал осигуровки, да е договорил по-голяма сума

Говорих с НОИ и там ми отговориха, че може само здравно да се удържи и плоския данък
Здравейте, имам да плащам по граждански договор за м. януари 700 лв. Като приспадна 25% остават 525 лв. върху които трябва да начисля осигуровки и данък. Тъй като сумата е под МРЗ значи не би следвало да удържам нищо, само данъка, но лицето иска да се осигурява за ДОО и т.н., какво да правя. Да удържам ли осигуровките?
Благодаря предварително!
Прави ми впечатление, че в справката по чл. 73 ал. 1 искат да се посочат само осигуровките за ЗОВ, така ли е или се бъркам нещо?
Здравейте, и аз искам да попитам за чл.73 ал. 1- имаме платени суми към нотариуси по сметки фактури през годината. Трябва ли да ги декларирам в тази справка и коя сума - с ДДС или без
Благодаря
Колеги, и аз имам въпрос във връзка с чл. 73 ал. 6. Работя в предприятие с над 1300 души. Как точно ще стане подаването на тази информация според вас - поименно или сумарно за всички.
Ако командированият работи някъде на ТД:
1. Работникът, работодателят му и ръководителя на второто предприятие подписват документ взаимно съгласие/съгласуване за командироването на работникът.
2. Работодателят на работника издава заповед за командировка, в два екземпляра, в която посочва, че разходите ще са за второто предприятие.
3. Работникът се отчита при своя работодател и при второто предприятие. При работодателят си - за отсъствието, при другото предприятие - за финансовата част.
3. Другото предприятие изплаща командировката.

Благодаря :smile1:
Не виждам проблем да го командировате според изискванията на наредбата.

Чл. 4. (1) Заповедта за командировка може да се издава от ръководителя на едно ведомство или предприятие, а разходите в левове и във валута да бъдат за сметка на друго ведомство или предприятие, в чийто интерес се осъществява командировката, след предварително писмено съгласуване между страните.

Но без трудов или граждански договор разходът няма да е данъчно признат.

С нашата фирма ли трябва да има сключен трудов или граждански договор?
А този човек има ли някакъв договор с Вашата фирма?
Не, той е служител на другата с трудов договор.
Много благодаря! :smile1:
Хубав ден от мен!
Здравейте, колеги, не съм сигурна, че точно тук е мястото за моя въпрос, но ще помоля за отговор, ако имате такъв.
Въпросът ми е: Как мога да командировам в чужбина служител на друга фирма за сметка на нашата? Достатъчно ли е в заповедта да се упомене това, или трябват някакви по-специални документи? Управителите и на двете фирми са съгласни за това.
Благодаря предварително
Може.  :smile1:

ЗКПО
Разходи за пътуване и престой на физически лица

Скрит текст :


Благодаря :good:
Здравейте, искам да попитам може ли човек на граждански договор да бъде командирован от предприятието.
В крайна сметка кой е прав? Да удържам ли осигуровки или не?