delphine, благодаря ти!
Аз наистина като се замисля до този момент винаги съм се обаждала на майките. Сега обаче, поради това че съм все още нов работник в настоящата ми месторабота, реших да питам как се процедира  :smile1:  Остават още няколко дни, в които трябва да получа съответните документи, ще изчакам и после ще го мисля  :smile1:

Не знам какво ще предприеме управителя.....грозна история, а и аз се вмъкнах в нея без дори да познавам ответната страна...
И аз така мисля. Чакам само да видя какво ще стане и до къде ще стигнем  с цялата тази история.....
Току-що и от НОИ ми потвърдиха на горещия телефон, че майката е длъжна да информира работодателя за намеренията си относно втората година на детето, работодателят има за задължение само да подаде необходимите документи в НОИ. Ако тя не се обади от НОИ просто ще прекратят временно изплащането на обезщетение, докато не получат информация за статута на майката.
Така е, Pupeshche, но въпреки доказаната й вина тя пак може да предяви претенции към работодателя, защото в момента е под закрила на закона. Ще проверя днес как стоят нещата в НОИ и ще пиша какво са ме посъветвали от там  :smile1:

Здравейте!
Много благодаря на всички включили се!
Въпросната служителка е нанесла големи имуществени вреди на фирмата и в момента е подсъдима от ръководството. Не знам защо не са я махнали, явно е била вече бременна, когато всичко това се е случило.
niniv, не се възприемам като някаква гадна кучка, нечовек, която изпитва извратено удоволствие от нещастието на другите. Просто нямам намерение заради някой, който дори не познавам, да изпадам в конфликтни ситуации. А за това доколко сме осведомени - всеки от нас сам решава какви са интересите му. Аз като знам, че това е доходът ми в момента, още преди да  забременея съм се поинтересувала как стоят въпросите с майчинството ми и на какви обезщетения имам право.
Все пак ще отида да попитам и в НОИ как стоят нещата при едно неподаване на документи от нейна страна и евентуално неподаване на такива от наша.
И аз наистина попитах за законовата страна на нещата, а не на моралната, все пак ние сме служители в дадено предприятие и не сме длъжни да сме и приятели. Това обаче в никакъв случай не ни превръща в роби на работодателите ни, такова поне е моето мнение!
Усмихнат и успешен ден ви пожелавам!


 
Не е нужно да влизате в такива спорове, моля ви, не това беше целта ми. Тук не става на въпрос за човешка гледна точка и възпитание, а за това дали работодателят е длъжен да информира служителката за такива неща, които интересуват най-вече нея. Знам, че ако тя ми звънне и ме попита съм длъжна да й дам адекватен отговор. Но тъй като управителят изрично ме предупреди да не комуникирам с нея по моя инициатива, защото имало причина (която аз не знам) и за това се чудя дали е редно. Колкото до това каква майка съм само искам да кажа, че никой не ме е подсещал за нищо, защото съм се постарала да знам това, което ме интересува. Надявам се и тя да се е поинтересувала, за да не се стига до конфликтни ситуации. А този въпрос наистина късае най-вече нея.
Благодаря ви за включванията.
Радвам се, че този форум съществува  :smile1:
Да, marpan_64, аз тъкмо бях тръгнала да й звъня, но бях изрично предупредена.....Не знам какво е станало, и нея не я познавам....Ще измисля нещо  :hmmm:
Може би не съм се изразила правилно - детето й навършва 1 годинка и тя трябва да си подаде молба за ползване на отпуск за отглеждане надете до 2 год. възраст и приложение 3, което работодателя отнася в НОИ.  Тя може и да реши, че иска да се върне на работа..... Та не знам, ако не ни уведоми за намеренията си какво следва?
Здравейте, колеги!
Имам следният казус и не съм сигурна как точно да постъпя:
Имаме служителка, чието дете скоро ще навърши 1г. Има някакъв конфликт между нея и ръководството, който е възникнал преди аз да започна работа и сега управителя не желае да й се обаждам и да я питам какво смята да прави занапред. Въпросът ми е следният - ако аз не й се обадя, а тя също не дойде, за да си подаде молба за ползавне на отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст или да заяви желание за връщане на работа и съответно не й се отнесат необходимите документи в НОИ за промяна на обстоятелствата, какво следва, ще й прекратят ли майчинството, ние ще подлежиме ли на някаква санкция за това, че не сме я потърсили.......? Изобщо ние длъжни ли сме да я потърсим и да искаме от нея да ни осведоми за намеренията й за в бъдеще?

Много ви благодаря предварително, сигурна съм, че отново ще ми помогнете с адекватен съвет  :smile1:
Делфинче, много ти благодаря  :bow:
Здравейте!
Имам въпрос -
бременна жена, която е в срок за изпитване все още, започва да представя болнични....Работодателя т иска да я освободи, но тя е в болничен. Знам, че има право да я освободи по чл.71, ал.1 Но трябва да й връчи заповедта за прекратяване с писмо с обратна разписка, права ли съм?
Благодаря предварително на всички отзовали се  :air_kiss:
Здравейте, колеги!
Въпросът ми е следният - трябва ли да се подаде в НАП ДС за увеличаване или намаляване на осн.раб.заплата? До колкото съм запозната - не, нали ще се види при подаване на Д1?
Благодаря ви предварително за оказаното съдействие!
Усмихнат и успешен ден ви пожелавам!
Не е променен и точно за това питам, защото се опитват да ме убедят, че трябва да правя Д1 отново......
dalila - благодаря за бързия отговор  :give_rose:

Здравейте!
Имам следното питане, т.к. между мен и колега има разноглансие -
имаме служител, назначен по чл.114 от КТ, за когото трябва да коригираме ведомостта за м.юни, в която вместо 5 работни дни искаме да посочим 5 дни платен отпуск. Трябва ли да се коригира и Д1 или не?
Благодаря предварително!
Много благодаря за бързия отговор, Елена!
410 дни изтичат на 24.09.2013 г., а тя иска да я освободим от 17.06.2013 г. Няма ТД в друга фирма  :hmmm:  При това положение ще продължи ли да получава майчинство и до кога?
Здравейте, колеги!
Бих искала да ви помоля за отговор на следния въпрос -
имаме служителка, която е в майчинство, но си сменя местожителството и иска да й прекратим договора, защото няма как да се върне на работа, дори когато й изтече майчинството. Обещали са й работа на друго място, но нейният въпрос е, ако не започне там работа, ще продължи ли да взима майчинство (при положение, че не е подала документи за прекратяване на майчинството в НОИ) като няма тр.договор в момента?
Казах й, че не би трябвало това, че ще прекрати договора си с нас да повлияе върху майчинството й, освен ако тя не желае това и не подаде необх. документи в НОИ, но реших да питам и вас, защото такъв случай не съм имала до сега в практиката си  :blush:
И още нещо - при положение, че договорът й ще бъде прекратен по взаимно съгласие, трябва ли да искам разрешение от ИТ?

Много, много ви благодаря отново!
Много ви благодаря!
В понеделник ще видя какво ще свърша и ще пиша!
Усмихнати почивни дни ви пожелавам  :flowers:
Оффф, знам, ама на кой да го обясняваш............Нал и знаете, пусто ръководство........