Здравейте,
служител е заявил в НАП промяна на ДЗПО, което отива в увеличение на фонд Пенсии.
Счетоводно трябва ли да се направят накакви промени в процентите, или в сумите за платежни?
Благодара!
До момента не съм имала проблеми и не знам какво се прави в такъв случай. Мерси.

Декларации обр.6 : Ред 1: (Колона 1) Дата на изплащане/начисляване може да бъде 25 число на месеца, следващ месеца в поле 9 или последният календарен ден от месеца на начисление/изплащане на възнагражденията. 

Декларации обр.6 : Ред 1: (Колона 2) Дата на изплащане/начисляване трябва да бъде последният календарен ден от месеца в поле 9 

Декларациите се отхвърлят поради нарушаване на изискванията за едновременно подаване на декларации обр.1 и обр.6.. 
Влязох сега в 6цата и на код 5 за вид плащане е дата 30.03, а на код 8 за дата е 31.03. Това ли е проблем, за да ми върне 3 бр. декл.1 и декл.6? Мерси.
Корекция ще подам с версия 11,04, която сега изтеглих.
Но само с код К ли да подам в кл.7,1, с новата дата 31,03?
Мерси.
За март - начислени и изплатени в март на 31. До момента винаги така е подавано.
Каква може да е причината за това съобщение и неприемането на декларациите?
Здравейте,
вчера подадох декл. 1 и 6 за март. Но днес виждам, че са ми отхвълени декларациите /3 от 4 от декл.1, могже би само за СОЛ е приета/.
Това изписва като причина за отхвърляне, но до сега винаги съм ги попълвала точно така. Начислени и изплатени за месеца, за който се относят.
Какъв е проблемът?
Декларации обр.6 : Ред 1: (Колона 1) Дата на изплащане/начисляване може да бъде 25 число на месеца, следващ месеца в поле 9 или последният календарен ден от месеца на начисление/изплащане на възнагражденията. 

Декларации обр.6 : Ред 1: (Колона 2) Дата на изплащане/начисляване трябва да бъде последният календарен ден от месеца в поле 9 

Декларациите се отхвърлят поради нарушаване на изискванията за едновременно подаване на декларации обр.1 и обр.6.. 
И последно при подаване на декл.1 в НАП трябва ли да се тикне
- Няма основание за подаване на Декларация обр. № 6 - не се прилага чл. 2, ал. 4 от наредба Н-8

Мерси.
Мерси,
код 1, е за корекция нали? И подавам само за лицето декл.1?
Здравейте,

получих предписание за корекция за едно лице за декл.1 за 01/2019 - т. 16,1  16.А и 16.2 и за 02/2019 - 16.2

като са посочени и дните, които трябва да бъдат въведени за тези клетки.

Само за лицето ли трябва да коригирам тези клетки с код Корекция и отново да подам в срока за предписанието? Другите клетки в декл.1 попълвам ли или са празни? Мерси.
А самите вътрешни правила за контрол до кога трябва да се пратятв ДАНС, до 4 месеца от приемането им ли?
Този чл. е от стария закон, който в новия е чл.4 т.19
В указанията да попълване на ГЗ в т.2 в/ и г/
в) поле "Място на раждане", в което се посочват населеното място и държавата, където заявителят е роден, когато заявителят няма ЕГН или
ЛНЧ;

г) поле "Постоянен адрес", в което се посочват държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният
комплекс, улицата,
номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента, където е постоянният адрес на заявителя, когато
заявителят няма ЕГН или ЛНЧ;

т.е. когато заявителят има ЕГН не посочва място за раждане и постоянен адрес /остават се празни полета/? Това вярно ли е?
А в тази връзка върху изплатените суми какви осигуровки се дължат и разход ли са за ЕООД?
Периодични издания, които нямат добър търговски вид, не са актуални, стари са морално и физически. При инвентаризация се установяват и си стоят с години. Но тези 5 години, в които могат да се отпишат без да се начислява ДДС, кога минават ако се изпишат през 2018 - 2013 и или 2014.

А т.4 от чл.28 касае например дрогерия, в която клиентите имат достъп до щандовете със стоките ли, или всеки един магазин от голяма хранителна верига?
Здравейте!

Във връзка с бракуване на стоки с изтекъл полезен срок и неначисляване на ДДС за брака, при ползван данъчен кредит при придобиването им, от коя година могат да бъдат тези стоки, ако се бракуват в текущата 2018 - 2013 и/ или 2014?
Зажължително ли е бракувани стоки отчетени като разход по 609 сметка, да увеличават данъчният резултат в ГДД?
Мерси.
Здравейте!
Какво се записва в колона 2 - Организационно звено и т.н. от трудовата книжка, когато лицето работи от дома си/хоум офис/?  Мерси.
При попълване на Г2 в т.1001 Обявени актове какво се избира като опция при дружества без дейност -

*Годишен финансов отчет
или
*Годишен доклад за дейността

или нищо не се маркира?
 
irenabrili и delphine, благодаря ви!

Какво да разпечатам като декларацията от статистиката за неактивност, така че да се вижда входящият номер на отчета /ще подаваме в АВ Г2 тези дни/? Мерси.
Късно видях това в сайта на НСИ Попълнените на хартиен носител декларации за предприятията, които не са осъществявали дейност по смисъла на ЗСч и нямат задължение за подаване на ГОД, се подава само в съответния отдел „Статистически изследвания“ към Териториалните статистически бюра.
През 2018 година НСИ Ви дава възможност да представите декларацията за 2017 година по един от следните начини:
По електронен път чрез изпращане на адрес (e-mail) на съответния отдел „Статистически изследвания“ към Териториалните статистически бюра (само за предприятията без дейност) и има препратка към съответен имейл

Важно!

Декларация за предприятията, които не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводство през 2017 година (подписана, подпечатана и сканирана), можете да изпратите на един от посочените адреси:
.
И подадох както винаги до сега с ел.подпис декларация за наеактивност за 2017 г. Информационна система "Бизнес статистика". Трябва ли да подавам и на посочения имейл и сканирана тази декларация? Мерси.