Във връзка със справка чл.73 - разпределям  два пъти дивиденти със декларация по чл. 55 -сумите са големи и по банка , управителят иска да извади и каса през годината , следователно трябва да продължа с  образците 55 неколкократно и за суми под 15 000 , а въпроса ми е , справка 73  само еднократно ли трябва да я подадем през 2017 със общаат сума на изплатените дивиденти и има ли ограничение на касовите плащания като брой ?
Може ли заповедтта да е една аз наследих такава практика и никога не съм правила по две , а и в нои ги приемат , но е много вероятно да е мой пропуск  досега винаги правим ,  нещо от типа :
З А П О В Е Д
№ …………../………………. г.
             На основание чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда и в съответствие с чл. 46, ал. 1 - 4 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и въз основа на подадено от майката заявление по образец,
 
Н А Р Е Ж Д А М:
 
            1. Разрешавам на ………………………………………………………........ длъжност................ ...…............................................, отдел ……………………., да ползва отпуск по чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на ........ дете за времето от .................. г. до навършване на две години от детето .
           Служителката следва да се яви на работа на ........................ ............
             Настоящата заповед да се доведе до посочените в нея лица и до отделите “Личен състав” и “Счетоводство” за сведение и изпълнение.
 
 
 
 
                                                                        РАБОТОДАТЕЛ: ……………………….
                                                                                                                                               
При положение , че майката е в текущ отпуск по майчинство мисля , че не се прилага удостоверение за IBAN  освен в случай на промяна остава само декларацията от майката по 53 и заповед от работодателя че и разрешава , а за полагаемата платена отпуска мисля че  тъй като си е нормален трудов стаж  е пропорционална на времето за майчинство  .
Обезщетението мисля , че е до дата на раждане , когато детето навършва две , в случая е 18.12  ,аз имах подобен случай през 2012 с едно момиче което роди  на третия ден от 45-дневния болничен преди раждане което малко размести датите  .Обезщетението за дете до 2 го подадох след като приключи 410тото до датата на навършване 2 г и даже мисля че освен заповед от работодател за разрешаване на отпуска не ми поискаха нищо друго.
А защо след като пишеше , че регистрацията ми е успешна и съответно ми дойде писмо на мейла , сега функциите не са активни , самата употреба на приложението от 01.01.16 ли ще започне или от този месец?
По въпроса за електронно подаване
Някой може ли да ми каже кое еточно приложението за генериране на файлове за НАП, защото оппитах да изтегля, но не съм наясно какво представлява , очаквах да е програмка като напските , а всъшност свалих някаква много стрънна таблица в ексел  :blush:
По въпроса за електронно подаване
За месеците които е пропуснал и не е внасял само здравно ли остава и годишна Д1 със размера на вноските сумите за 10месеца ЗО и 2 месеца пълни осигуровки или до датата на промяна , когато пусне ново ОКД5 дължи пълния размер осигуровка
Здравейте, имам въпрос за СОЛ , които е пенсионер от няколко месеца, какво следва да се подаде за да се осигурява само здравно /досега е бил осигурен за всички рискове , няма подадени декларации за промяна в обстоятелствата и не е подавал Д1 ?
И аз имам майка за отглеждане на дете до 2г и я подавам с код 1 на 420лв  и досега не е имало проблем с декларацията никога .28 ползвам само при неплатен отпуск , ако са надхвърлени 30тте дни за годината.
Здравейте , да попитам при работник назначен на четиресе часа  месечно, при подаване на Д1 трябва да подам само периода на отработени дни , като непълен месец , а не две Д1 както при работник на постоянен договор в неплатен отпуск където се изисква Д1 с кодове 01 и 28?
Здравейте, какъв е срока за включване в ДДС на стари фактури за покупка на материали ? Мога ли в дневника за покупки за юни да включа изпуснати фактури от 12.2014 ил 01.2015 ?
Трябва да назнача лице като оксиженист за един работен ден /събота - 25.04.15/ нкпд е 7212 2008 и МОД 360.00 лв  тъй като е само за един ден осигур.доход при 20 р.дни за април би трябвало да е 18.00 лв , незнам обаче по кой чл. от КТ би следвало да се назначи  по 114 - за определени дни , като договора  е  само за месец  или има възможност за срочен такъв ?  Надявам се да  ми дадете насока
а какво всъщност значи
"висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
а) при магистърска степен - 2 г.;
б) при бакалавърска степен - 3 г.;
в) при степен "специалист" - 4 г.; "
защото не ми е ясна при коя форма на висше обазование степента е "специалист" , не само ли само магистри и бакалаври ?
 :blush: :blush: Да , но съм сгрешила цифрата  :blush:
 :blush: и с риск да съм досадна вече с въпросите си , осигуряването при код 28 е 8% на 260 лв. , в такъв  случай за  сумата занепризнатия неплатен отпуск  ще е 8% от (260/23)х 10 или бъркам и дали ТРЗ про го изчислява някъде  ?
Ако може някой , ползващ Микроинвест ТРЗ и ЛС про да ми каже как се генерират две Д1 за едно и също лице при положение , че в месеца ще има неплатен отпуск без стаж 10 дни и 13 отработени , в програмата на НАП мога да си направя запис с код 28 и с код 01 , но в микроинвеста ми генерира само една Д1 за лицето с код 01.  :blink:
Мерси много. Просто не бях сигурна дали не е моя грешка и дали не трябва нещо да правя допълнително, защото ми за първи път  :blush:
Подавам за първи път електронно Д1 и Д6 , качих ги , мисля , че са коректно попълнени , но системата на НАП не ми връща протокол и изписва обработка на резултата вече два часа . Това нормално ли е или трябва веднага да се появи приемен протокол ? Когато ги прикачих всички маркери бяхя зелени, което би трябвяло да значи , че са коректни документите ?!
Аз съм имала подобен случай с две имена и според приемащите в ПОВН нямало значение дали са изписани и двете, с новата електронна система от 2015приемат дори със сбъркани имена /мой личен болничен и го подадох с моминската си фамилия/ . Програмата работи като се базира на ЕГН , така ми обясниха на място.