За всяко плащате сметка за изплатени суми, на всяко тримесечие , освен четвърто , декларирате данъка с декларация по чл.55, в края на годината - инфо към НАП справка по чл.73 за изплатения наем и удържания данък.
и четвърто трябва да подам, защото на ЧФЛ им се удържа данък и през последното тримесечие, а по чл.73 справката те като нямат ни ЕГН, ЛНЧ.. как ще ги подам, пък и като ги подам с тази справка няма ли НАП от своя страна да им искат подадена годишна декларация, които те  не са длъжни да подават  :blink:
Привет! Аз пак с моите ЧФЛ, на които изплащаме наеми ( Юридическо лице плаща наем на ЧФЛ). Въпросът ми е на тези лица, трябва ли ежемесечно да им се издават служебни бележки и сметки за изплатени суми? А като свърши годината за тях ще подваме ли някаква информация към НАП?
Здравей 555555,

Това е най-добрият форум, на който съм попадала! Има много компетентентни колеги от К и К и лично аз винаги им се доверявам!

Благодаря ви, момичета, че ви има и че винаги сте на линия, усмихнати, любезни и отзивчиви!
  :give_rose:

Обичам ви!  :air_kiss:
напълно подкрепям казаното!! :give_rose:
Хиляди благодарности! До вчера незнаех за съществуването на този форум, сега ще го преглеждам с удоволствие и ще споделям проблеми и по-малко опит  :blush:, защото за разлика от един друг форум където вместо да помогнат те хокат и грубиянстват със задалия въпрос, тук колегите помагат с удоволстие!
ЧФЛ получват доходите от наем чрез пъномощници.
Наемател - Юридическо лице и наемодател: ЧФЛ и едно ФЛ български гражданин
Привет!  :no: :'( Тотално съм оплела конците.. Юридическо лице използва под наем помешение на ЧФЛ - 9 на брой, чрез пълномощници от БГ. Та каква съм я надробила:
1. Фирмата е регистрирана на място различно от постоянния адрес на упълномощените лица и съответно ТД на НАП са различни. Аз обаче удържания д-к по чл.37 съм го превеждала по сметка на НАП по регистрация на фирмата.
2.Декларация по чл.55 вместо д-к по чл.37, съм посочила сумата на ред чл.44.
3.За м.10 не им удържах данък 10%.
Как мога да оправя нещата според вас? За обърканата сметка мога ли да пратя до НАП получател някакво искане да бъдат прехвърлени сумите по сметка на НАП по постоянен адрес на пълномощниците.
А за декларацията корекция може би трябва..
Дали ще е редно другия път да им платя по-малко със сумата на данъка за м.10, който не съм удържала  :blush: