Трябва да осчетоводя фактура на фирма, която  е закупила употребяван автомобил от дилър, който прилага режим на облагане на маржа-стоки втора употреба, т.е фактурата е без начислен ДДС.  Има ли някаква особеност при въвеждане в дневника на покупките или трябва само да я осчетоводя в колоната  - покупки без ДДС.
vesi7, благодаря Ви много за отговора. Аз също съм завела в счетоводната програма и кравите и телетата по ушни марки и по килограми, и  съм ги разделила по групи.  Мисля, че това е правилния начин, но тъй като 2013 г ми е първата, в която водя счетоводство на фирма с биологични активи искам да чуя и други мнения на колежки. Ще Ви бъда много благодарна, ако ми отговорите дали начислявате амортизации - счетоводни и данъчни на ДБА.
и телетата ли се завеждат по бройки? Тогава как се документира прираста - за всички общо ли ? И още един въпрос - имам продадени телета, като обща бройка мога ли да ги фактурирам?
аз също имам въпрос във връзка с биологичните активи - крави и телета. Как се завеждат в счетоводството -  само като бройки или и  в килограми.
да споделя защо разсъждавам дали се прави някакво преобразуване: когато се коригира историческата цена и активите и те се заведат като се намалили ДДС от стойността се прави преобразуване на счетоводния финансов резултат в посока увеличение на осн.чл.47, ал.1 от ЗКПО, а в следващата година се прави намаление на осн.чл.47, ал.4 от ЗКПО.
 благодаря, хубав ден желая с много усмивки!
да, няма как да променя историческата стойност, защото активите са закупени 2012 г.  Затова мисля, че единствения начин е да се отчете приход със сумата  от описа на наличните активи. Само не ми е ясно дали трябва да правя преобразуване при формиране на данъчния резултат.
искам да Ви поясня, че ДДС е включен в историческата цена на активите, защото те са закупени в 2012г. Обърквам се като чета ал.3 на чл. 47. Да не би трябва да правя преобразуване 
благодаря за отговора. Да, в приход съм отнесла сумата на ДДС-то от описа.Няма да правя преобразуване при определяне на данъчния  финансов резултат, тъй като  съм отчела приход от приспаднатия данъчен кредит и активите са заведени по историческа цена.
Може ли някой да ми каже дали правилно съм осчетоводила получена през 2013 година сума за налични активи при регистрация по ЗДДС . Активите са закупени през 2012 г   
 д-т Банка
к-т Други приходи

може би не съм се изразила достатъчно ясно, аз питам за годишната декларация по чл.50 за 2013г . Там има справка № 9, а и в закона за 2013 ги има ал.7 и 8.
Здравейте всички!  Моля Ви колеги, ако имате като мен  ЗП - ФЛ, който попада в чл. 29а от ЗДДФЛ да погледнете СПРАВКА 9 от приложение 2 "Прилагане на чл.29а, ал 7 и 8 от ЗДДФЛ" - не мога да я разбера тази справка. ЗП е регистриран през 2013 г по ЗДДС и от 2013 е на облагане по чл.29 а. 
Благодаря Ви, и аз мисля така, но исках да чуя и друго професионално мнение.  Този ЗП се занимава със животновъдство и растениевъдство, завеждам му счетоводството от 2013 и имам много въпроси, които винаги е добре  да има с кого да се коментират. Затова съм Ви благодарна и ще публикувам и други въпроси. 
Да, разходите са направени за изготвяне на бизнес-план за кандидатстване по мярка 121, но в предходна година. ЗП е регистран по ЗДДС през 2013 г и в предходните години е бил с нормативни разходи. Не е водил счетоводство.     
Здравейте, много Ви благодаря за отговора. Аз имам и други въпроси във връзка със същия ЗП. Единия е свързан пак с полученото финансиране. Освен за ДА има и преведена сума - 50 % от разходите за изготвения бизнес план. Как трябва да осчетоводя този приход? И другия въпрос е свързан с направени разходи за ремонт на фермата. Съборен е стария покрив, който е бил от греди и цигли и е изграден от ломаринени конструкции. Разходите са в размер на 10 х.лв. Правилно ли е да увелича стойността на сградата или мога да ги осчетоводя като разходи за текущ ремонт?
Много Ви благодаря.  Закупени са ДМА за дейността. Наясно съм, че счетоводни амортизации не могат да се признаят, ако не се облага на осн.чл.29а, затова се притеснявам дали имам право да продължа да разсрочвам прихода . Моля Ви да ми отговорите кое е основанието.     
Здравейте, върховен сайт, всички сте страхотни. Моля Ви да ми помогнете по един казус свързан със ЗП. ФЛ - ЗП е регистрирано през 2013 год. по ЗДДС и на осн.чл.29а от ЗДДФЛ ще се облага за цялата година като ЕТ. През 2013 г. получава финансиране по мярка 121 за Дълготрайни Активи. Осчетоводила съм сумата в с-ка 753  Финансирания за ДМА. С размера на начислените амортизации през 2013  ще взема операция 753/705. Не знам как трябва да постъпя ако ЗП се възползва от промяната в закона и избере през 2014 год. да се облага с нормативни разходи- какво ще правя със сумата в с/ка 753. Сумата е голяма, затова има голяма значение за решението дали да подадем декларация.                           
прочетох в данъчно-осигурителния календар, че правото на избор се упражнява до 02.01.2014, но в $11 от ПЗР пише, че за 2014 година срокът е 31.01.2014 г.
Имам въпрос във връзка с облагането на земеделските производители. Счетоводител съм на ФЛ, което през 2013 г се регистрира по ЗДДС и съответно за 2013 година ще се облага с/но чл.29а. През 2013 година получи финансиране за дълготрайни активи, което ще признавам в приходите следващите 10 години. Какво ще се случи обаче, ако се възползваме от промяната в закона и изберем да не се облагаме като ЕТ, а по общия ред като доходи от друга стоп.дейност.