Как биха се отчели закупени материали, закупени там и вложени на обекта?  В случай , че във фактурата е начислено/неначислено косовско ддс?
Регистрирани сме по ДДС и извършваме монтажни дейности в страна извън ЕС. През този м. наехме местна фирма подизпълнител . Мястото на изпълнение  на услугата е  Косово. Как да отчета ф-рата от подизпълнителя към нас? В дневника за покупки?  Протокол?
Извинете сбъркала съм осигуровки от 11.11 до 30.11. за приемащото дружество. Заплатите ще се изплатят на 10.12.

Правилно няма значение кога се внася, важно е кога е удържан данъка, от там ми е притеснението, дали в  декларация 6 на приемащото дружество, трябва да включа данък / който според мен трябва да декларирам до 25.01/?

Здравейте, дружество се преобразува и за м.11 ще се подават две Д1 и две Д6. За С преобразуващото дружество всичко е наред/ осигуровки от 01-10 число и данъка , който е за октомври/ .
За приемащото дружество осигуровките са ясни/ 11-20.11, /, но мога ли да не включвам колона за удържаният данък, защото аз ще внеса  данъка за ноември  през декември и ще го декларирам до 25.01.16 в декл.6 от името на новото дружество.

Дано сте ме разбрали.
Намерих отговора на моя въпрос:)
Здравейте, дружество се преобразува без ликвидация и променя  правната си форма от ЕООД към ЕАД.
След доста четене ми се изясниха нещата с изключение на следното:
Месечната справка по ЗДДС как се поддава, ако приемем ,че датата на вписване в ТР е 10.11.? :
старото дружество поддава за периода от 01-10.11, новото от 11-30.11 или трябва да се съобразя с датата на дерегистрация съответно регистрация по ЗДДС?Или поддавам само една справка за целия  период от новото дружество-правоприемник?
Здравейте,

Приравняват на възмездна доставка безвъзмездното предоставяне на стоки или услуги за лични нужди или по-общо за цели, различни от икономическата дейност на данъчно задълженото лице (чл. 6, ал. 3, т. 1, чл. 9, ал. 3, т. 1 и 2, чл. 27, ал. 2).

Този текст не противоречи ли на чл. 70 от ЗДДС?!

Здравейте, за първи път ми се налага да изготвям документи за пенсиониране и определено се затруднявам.

Освен заповедта за освобождаване, оформяне на трудова книжка , издаване на УП-2,  изисква ли се още нещо от нас като последен работодател?

Благодаря
Здравейте,
служител придобива право на пенсия през декември, но днес ме информира, че за периода 1998-2002 , тогавашният му работдателят не е внасял осигуровки, не е поддавал и данни към НОИ, т.е има само запис в трудовата книжка.
Това означава ли , че трябва да работи още горе долу 4 години , за да натрупа необходимият стаж.
Мога ли да направя нещо по случая?

Благодаря
Здравейте,
фирмата ни отдава помещение под наем на друга фирма, работеща по Европейска програма.
Оказва се , че във фактурите, които сме издали от юни до октомври има допусната грешка в името на получателя.
Всичките фактури са включени в дневниците по ддс, а сега трябва да се анулират и да се издадат нови такива.

Какво  да направим: издаваме КИ и след това нови фактури или има друга процедура?

Благодаря
От 01.07 съкратихме служител на основание чл.328 ал1. т.3, на 04.07 представи болничен лист за 14 дни.
Броя 30 календарни дни, т.е от 01-03.07 и от 17,07-13,08 вкл.
Взимам БТВ за м.6 деля на работните дни за юни и след това съответно умножавам по раб. дните в посочените по горе периоди.
Правилно ли ?

Благодаря за отговора, тъй като досега не съм изготвяла документи за пенсиониране, затова и въпросите са ми объркани.... съжалявам.

Годината на раждане на детето е 1970.

В УП-1 кои документи трябва да опиша?


ПП: www.nssi.bg/forusers/procedures/167-procesotppensii/687-tradnm - това е линка.
Здравейте,
за първи път се налага да изготвям документи за пенсиониране на служителка.
Попаднах на постановление за зачитане на трудов стаж - h ttp://http://www.nssi.bg/forusers/procedures/167-procesotppensii/687-tradnm.Видно от него мога да призная 12 месеца трудов стаж, но ме притеснява факта , че тогава жената е била студентка. Има ли някакво значение?

Благодаря
Здравейте, за първи път се сблъсквам с изплащане на обезщетения , и съвсем се оплетох

Трябва да се изплати обезщетение за неспазено предизвестие при прекратяване на ТД. Проблема е че служителя е ползвал болнични и в м.01 и м.02-03.  Попаднах на разяснение на министерството, където се казва, че трябва да взема месец, които е отработен целия. Но в Сиелата пише че трябва да взема предходния месец, да намеря среднодневното възнаграждение и да го умножа по броя на дните. Кой е по точния начин за изчисление?

Благодаря