Здравейте!
Може ли самоосигуряващ се съдружник, който започва своята дейност през 2014 г. да избере доход за осигуряване по-голям от 420 лв. През 2012 г. и 2013 г. не е имал такъв доход, но длъжен ли е сега да се осигурява на минимума или може да си избере по-висок доход, примерно 500 лв?
единствено ако може да го докаже пред НОИ, като отива да си заверява осигурителната книжка.
Здравейте! Моля отговорете ми при срочен договор по чл. 68 ал. 1 т. 1 КТ, ако назнача лицето от 21.11.2014 г. за срок 3 месеца с дата на постъпване 21.11.2014 г. до коя дата трябва да напиша в договора и от коя дата трябва да го освободя, т.е., кой е последният му работен ден?
пише се срок до 21.02.2015г. и последния работен ден е 20.02.2015г(в уведомлението се пише 21.02.2015г. и да не ви притеснява, че е събота)
Законо ъобразно ли е да се сключи безвъзмезден договор за личн труд със самоосигуряващ се собстеник?
сключете ДУК без възнаграждение и готово!
Здравейте, искам да ви попитам, че вече се обърках от толкова много мнения за стария образец на трудовата книжка. Трябва ли да се запълни до край и чак тогава да се издава нова(продължение) или да си издадем направо нова(продължение). От това, което съм прочел до тук повече клоня към запълването на старата и чак тогава издаване на нова.
Благодаря предварително за отговорите.
Здравейте, ние също имаме застрахователен брокер и не може да се избегне минаването на парите през 501, но може да се направи аналитичност, както спомена delphin  :)
Здравейте,
възможно ли е да променя разходната норма на гориво, защото по книжката на колата разходната норма е вече устаряла, поради факта, че колата вече е на 6 години и харчи доста повече. Дали ще може с решение на едноличния собственик, като цитирам Наредба № 3 от 1989 г. за нормиране разхода на горива и смазочни материали на автомобилите и мотоциклетите, да я увелича? Или нещо друго ако можете да ми предложите.
Благодаря предварително за отговорите!
Здравейте,
искам да Ви попитам и Вас, защото не съм сигурен в себе си на 100%, когато прекратяваме трудовото правоотношение с работник по чл.326,ал.1(с дадено предизвестие от работника) и съответно в заповедта основанието и то е чл.326,ал.1. Въпроса е в трудовата книжка и там ли се пише чл. 326, ал.1 от КТ.
Благодаря предварително!
Смятате го по този начин, защото за месец Август няма изработени поне половината от работните дни нали така?
Здравейте,
искам да Ви попитам, когато работник постъпи на работа на 28.08.2014г., то полагаемата му отпуска 8 дни ли е(20/12х5месеца) или 7 дни(20/12х4месеца). Благодаря предварително
Сега ще се обаждам и в НАП, за да ги питам и тях, но явно пак ще трябва да ходя до там!
Искам и вас да питам, защото това ми го попълни жената в НАП Овча Купел..?
Здравейте, искам да ви попитам дали е правилно при подаването на ОКД-5 за прекъсване на осигуряването примерно от 10.10.2014г., трябва ли да се попълни и съседното поле възобновявам дейността от дата 10.10.2014г. като преминаваме на ДУК и ако някъде е описано да ми покажете къде?
Благодаря предварително
Здравейте, искам да ви попитам при надвнесени авансови вноски от 2009г. отчетени в ГДД както трябва през 2010г., кога точно изтича давностния срок за възстановяване. Според ДОПК чл.129 се казва, че искането се подава до изтичане на 5 години, считано от 1 януари на годината следваща годината на възникване т.е. годината на възникване според мен е 2010г. съответно имам срок до 31.12.2015г.?
Здравейте, не сме получили от доставчика(или е получено, но не е дадено в счетоводството) кредитно известие към фактура от месец Септември 2013г. Сега ако се снабдим с копието, което да е с мокър печат на доставчика и надпис вярно с оригинала, всичко ще е наред нали? Трябва ли да се ходи до НАП да се заверява?
Благодаря за отговорите предварително!
Може би трябва да обърна внимание на наредбата за съдържанието и реда за изпращането на уведомленията, Чл. 3. (1) (Предишен текст на чл. 3, доп. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Уведомлението съгласно приложение № 1 се изпраща:

1. в тридневен срок от:

а) сключване на трудовия договор;

б) изменение на трудовия договор, с което се променя длъжността и/или срокът на договора;
Здравейте, искам да ви попитам, когато сме назначили персонал на срочен трудов договор по чл.68 ал.1 т.1 със срок на изпитване 6 месеца, след изтичането на тези 6 месеца подава ли се уведомление за преминаването му от срочен в безсрочен. Малко се обърках, защото според
Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.
Но след проведен телефонен разговор с НАП ми казаха, че трябва да се пусне уведомление.
Май никой няма препоръки и мнения! :blink:
Здравейте, имам следния случай, извършваме услуга по снегопочистване и за да ни одобрят работата издаваме протоколи, за отделните месеци, например Протокол 1/ 31.01.2014, одобрението на протокола се извършва от общината и доста се бави и ни го връщат на 29.04.2014г и ние тогава издаваме фактура, като искам да поясна, че в протокола не пише кога точно са го одобрили, а ние сме извършили услугата през месец януари?
Благодаря предварително!