Щом българската фирма е регистрирана по ЗДДС, италианската също е с валиедн VAT номер, то при извършването на услуги на територията на РБ, издавате фактура, без да начислявате ДДС. Основанието за неначисляване: обратно начисляване на ДДС, съгл. чл. 21, ал. 2 от ЗДДС. Фактурата се осчетоводява в дневника за продажби в колона 22. И при подаване на ДДС ще имате VIES декларация.
Промените, според мен, касаят само тези, които работят по МСФО 16. При тях имаме първо начисляване на разходи за амортизация, разходи за лихви. И второ завеждане в баланса едновремено: актив, с право на ползване от една страна, а от друга - пасив по лизинга. При НСС няма промяна - отчита се като разходи за наем :).
Здравейте!

Имам следния казус:
През м. 01.2019 г. получавам две фактури за абонамент на списания за 2019-2020 г. Осчетоводявам ги Дт 602 / Кт 401 и после Дт 401 / Кт 503, като част от разхода по фактурите го разсрочвам Дт 651 / Кт 401. Два месеца обаче никакви списания не получавам и в края на 04.2019 г. по сметката са ми възстановени сумите по двете фактури. И тук вече проблема: фирмата е английска и след няколко мейла писане, разбирам, че аз кредитни известия към фактурите няма да получа. Съответно банковото извлечение осчетоводявам Дт 503 / Кт 709 със сумите. Та въпросът ми е: това осчетоводяване допустимо ли е? И преди края на 2019 г. мога ли да отнеса Дт 602 / Кт 651 , при положение, че въобще няма да има разход през следващат година?
Здравейте!
Подадох Справка - декларация по чл. 73 за 2018 г. В нея,освен изплатени доходи от дивиденти, доходи от нотариални услуги и от адвокаски договори, съм включила и данъчната основа на изплатена фактура, издадена от одитор, регистриран по ЗДДС. Данъчният му номер е ЕГН, не е ЕТ. Права ли съм да включвам тази данъчна основа в декларацията?
Имам и още един въпрос. Следва ли да се включват в декларацията по чл. 73 фактури от нотариуси, които са регистрирани по ЗДДС и през годината са били включени в денвници покупки по ЗДДС?
Здравейте!
През месеците Август и Септември предприятие изплаща с РКО два хонорара на адвокат за правни консултации, като има сключени два договора за адвокатски услуги. Има и две декларации, с които се уточнява, че адвокатът е самоосигуряващо се лице. Съответно авансов данък не е удържан от страна на предприятието. Не са издадени и сметки за изплатени суми на лицето. Мисля че не следва предприятието да подава декларация по чл. 55 през Октомври, а само да включи този изплатен доход в годишната декларация по чл. 73. Права ли съм ?
Здравейте!

През 2008 г. фирма закупува ДМА, за който, съгл. заповед на управителя, не се начисляват амортизации през годините. Доставната фактура е от българска фирма, регистрирана по ЗДДС, но ние не сме ползвали данъчния кредит при покупката. Сега продаваме актива, следва ли да начисля ДДС?
Здравейте!

Фирма, регистрирана в България по ЗДДС, командирова служител в държави, членки на Европейския съюз, във връзка с обучение. Има командировъчна заповед. Лицето отчита две фактури за нощувки от различни хотели, платени с фирмена карта през ПОС терминал. Едната фактура е издадена от австрийска фирма, с валиден VAT номер, а другата от словашка фирма, чиито номер излиза, че не е регистриран по ДДС. Служителят отчита и бордни карти за полетите, но билетите са закупени от сайта на Ryanair, за което няма издадени протоколи, а само информация относно полетите.

Първият ми въпрос е: Как да осчетоводя двете фактури за нощувки ? След като имам чуждестранен доставчик, регистриран в единия случай по ЗДДС, но все пак място на изпълнението на услугата не е България, а Австрия, не би следвало да правя Протокол по чл. 117, нали? И въобще следва ли двете фактури да бъдат осчетоводени извън дневника на покупките. И на 609 ли сметка, т.к. това са все пак командировъчни разходи?

Вторият ми въпрос е: След като няма протоколи за самолетните билети, само бордните карти и информацията за полетите считат ли се за данъчно признат разход във връзка с командировката? Ryanair уточняват в сайта си, че няма ДДС или други такси, когато пътуването е международно. С изключение на изброени страни, сред които България, Австрия и Словакия не фигурират.