Много благодаря, така е.
Фирмата ни има назначени лица по програма "Младежка заетост" към Агенция по заетостта от 01.11.2015 г. Разходите за заплати и осигуровки на лицата са изплащани своевременно и са осчетоводени на разход за 2015 г. Същите суми са възстановени на фирмата от Агенцията по заетостта през месец 02.2016 г. като за едното лице дори още не е преведена до сега. В СС 20 е разгледано как се осчетоводяват такива приходи, но въпроса ми е трябва ли да се отразят като приход в 2015 г., тъй като разходите са направени през 2015 г. и само с преведената сума досега ли да стане това? Може ли прихода да се осчетоводи през 2016 г.,/когато са получени сумите от Агенцията/ въпреки че разходите са осчетоводени през 2015 г.?
Съгласни сме, но при това положение ще се плати повече, тъй като данъкът по ЗМДТ е 3.3 %, а данъкът по ЗДДФЛ е 15 % и посочването като приход чрез отписване ще доведе до облагаема печалба в такъв размер. Поправете ме ако греша.
Здравейте!
ЕТ  има задължения към физическо лице - взети заеми /няколко на брой/ които са изплатени без да са плащани лихви и лихвите не са признавани за данъчни цели т.е. с тях е преобразуван резултата  по ГДД през годините. Лихвите по кредита, който е погасен през 2011 г. се погасяват по давност през 2014 г., но с тях не сме преобразували финансовия резултат за данъчни цели и не сме ги посочили в увеличение, нито са отписани счетоводно. Лихвите по кредити, погасени до 2010 г. включително също стоят като задължение и с тях не сме преобразували фин. резултат през 2014 г., а за тях няма и преходни разпоредби в ЗКПО в изменената разпоредба на чл.46 ал.1, т.1 тъй като през 2014 г. изтича четвъртата година от изискуемостта, а те са с три годишен давностен срок. За лихвите по кредит, погасен през 2012 г. и начислени до 2012 г. включително сега изтича третата година от изискуемостта им.
Въпроса ми е следва ли с всички лихви да се увеличи фин. резултат за 2015 г. и може ли да ги закрием счетоводно при положение, че те няма да бъдат плащани /страните са се споразумели устно за това/. При опрощаване от страна на кредитора както е в случая какво споразумение трябва да се сключи между страните /трябва ли да е нотариално заверено/ и в какъв срок се дължи данък по ЗМДТ? Ако бъдат опростени какви операции по приключване трябва да се вземат и ще увеличаваме ли фин. резултат за 2015 г., освен, че ще плащат и данъка по ЗМДТ?
В случай, че отписването се прави през следващи години, не през третата или петата /ако не е направено навреме/ как се отразява счетоводно и по годишна декларация това - няма ли да се получи двойно увеличаване на резултата веднъж с отчетените приходи и втори път по ГДД с увеличението?
Предварително благодаря!