Здравейте,
от 2015 бях в майчинство за 2те ми последователно родени деца, сега съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. (не съм се връщала на работа).  Ноември месец т.г. бях в болничен за гледане на болно дете (2 поредни седмици с 2 отделни болнични листа). Нетната ми работна заплата при излизане в първото майчинство бе 1450.00 лв. Не знам да има индексации на заплатата ми от тогава, въпреки че във фирмата е имало.  Колко трябва да ми изплати работодателят за първите 3 дни от болничния - как се изчислява този болничен като 70% от МРЗ или от мойта заплата? Превода, който съм получила от работодателя е за 24,91 лв.
Благодаря за отговора!... Но какви са тези срокове, колко са дълги и за какво? Ако детето се събуди в 3 през нощта с шарка и температура? Пращам болничен + молба за прекъсване на работодателя, а като се оправи и личния лекар даде бележка, че е клинично здраво - заявление за отпуск по 167а (от деня следващ края на болничния) на работодателя (който той не може да откаже), без да се връщам (но в моя случай изискваха и одобрена молба от пряк ръководител...)?.............при такава динамика (разаболяване/оздравяване) при малко дете, за какви срокове може да става дума?
...и още един въпрос по темата с неплатения отпуск до 8 год - имам ли право на болнични (за някое от децата или за мен) по време на този отпуск, и ако да - как се оформя-праща се молба до работодателя за прекъсване на неплатения и после, след края на болничния, за продължаването му или всичко това става автоматично (достатъчно е само да пратя болничния на работодателя)?
Благодаря много! ЧР ме прати да се консултирам с НОИ и те отговориха абосолютно същото като Вас! :give_rose:
Да, това ми е ясно...въпросът е, че кадровикът иска да пусна отпуска от събота (неработен ден) след приключване на отпуска до 2 год (който изтича в петък) или, за да го пусна от понеделник- да имам отработен ден. има ли основание?
Може ли някой да помогне, моля? Времето изтича-трябва ли отпускът да е от събота и задължително за по-малкото дете?
Благодаря за помощта!  И още един въпрос: Ако отпускът за гледане на дете до 2 год. свършва в петък, то отпускът по чл. 167, 4а следва да започне от следващия ден (събота) или от първия работен - понеделник ? Задължително ли е отпуска да е за гледане на детето, за което съм била в отпуск за гледане на дете до 2 год или може да е за по-голямото дете?
Благодаря много!  Всъщност, попитах, защото четох нещо за 2год. давност на всякакъв вид отпуск, а на мен първият остатъчен отпуск ми е от 2014? А ако сега изляза в неплатен по чл.167a от КТ (без да се връщам на работа) платеня отпуск продължава да се трупа, без да се налага да подавам/отлагам нищо?
В отпуск по майчинство и гледане на дете до 2 год съм от средата на 2015 година - първо за първото ми дете, а след това и с второто (бях в болнични преди раждането на второто, но не съм се връщала на работа). Имам отложен платен отпуск 10 дни от 2014, за 2015 не е ползван (планиран бе за времето когато излязох в отпуск по майчинство).  Колко дни платен отпуск имам натрупан към днешна дата (годишния е 20 дена) и какви са изискванията за използването му? Благодаря за помощта!
Здравейте,
Предстои ми излизане в отпуск по майчинство. В момента работодателят ме осугирява на 2600, тъй като съм в командировка в ЕС над 30 дена (на безсрочен трудов договор).  Предстои ми завръщане в страната свързано с бременността, като ми остават 4 месеца до началото на отпуска по майчинство.  Заплатата, на която ме осигуряват тук е 2 пъти по-ниска от 2600.  По какъв начин мога да остана осигурена на 2600 до излизане в майчинство (допълнителен трудов договор с друг работодател, др?)? Предполагам няма законово основание, според което работодателят да е задължен да ме осугирява както до момента?
Благодаря!
Здравейте,
Предстои ми излизане в майчинство, имам остатъчен платен отпуск 20 дни от 2015 и 10 дена от предишни години. Мога ли да оставя тези 30 дена да бъдат използвани след изтичане на отпуска по майчинство или следва 10-те от предишни години да използвам преди началото на отпуска?
Благодаря