Здравейте,

Моля за малко помощ, как мога да коригирам или залича Д6. Лице, което на трудов договор излиза в неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г., другото лице в дружеството е сол и няма личен труд. При първия месец от който е в отпуск лицето, как следва да се подаде Д6 с код 5 и каква дата трябва да се попълни в т.18, като се има предвид, че е в отпуск от 01.02. Подадена е Д6 с код 5 на т.9 е посочено 28.02.2018, а на т.18 е посочено 31.03.2018, но понеже няма платено възнаграждение, само здравна осигуровка, не трябва ли т.18 да е със начислението от 28.02 и ако да как мога да го оправя?
Благодаря на отзовалите се!
Здравейте,
Може ли да ме насочите къде да се ровя и чета дали е възможно да се сключи основен трудов договор на  2 часа дневно. освен кодекса и ксо за осигуровките? И ако може да се сключи такъв то означава ли че ако мин.осигурителен доход е 550 лева за да се сметне колко е за тези 2 часа се изчислява 550/160=3,4375, но пък се обърках с това, че всеки месец има различни работни дни и часове или може да се сметне за 2  часа за 23 работни дни, понеже повече от 23 няма в годината и да си се остави като константа. Моля за помощ или насоки.
понеже там не внасям никакви осигуровки
Това, че реално не внасяте, не значи, че няма основание за вноски.
Тъй като информацията е недостатъчна, ще дам вариантен отговор: Ако сте управител по ДУ или като СОЛ с ОЗМ /вижте как е подадена ОКД/ - вземате втори болничен. Ако сте СОЛ без ОЗМ - не вземате болничен.
Здравейте,
СОЛ съм с право на болничен, просто не внасям осиг. вноски, защото ги внася дружеството по трудов договор.
Здравейте,
Работя по трудов договор и съм осигурена върху максимален осиг. доход, в същото време съм управител на ООД, и подавам Д1 за високия процент. В момента съм в болничен и ми издадоха за фирмата, в която съм на трудов договор. Трябва ли да поискам от личния лекар болничен и за фирмата в която съм управител или не, понеже там не внасям никакви осигуровки и как трябва да подготвя Д1?
Благодаря предварително!
Д6 с нулеви данни не се подава. После, когато му дойде времето - Д6 с код 8.
Вие само този един работник ли имате?
Дружеството има само двама служителя, като единия е едноличния собственик, който полага личен труд, а другия е на трудов договор и за двамата не подавам Д6 с код5, а смо Д6 с код8, или се бъркам?
Здравейте,
Моля за мнение, при лице работещо на основен трудов договор има и втори трудов договор при друг работодател. При първият работодател е осигурен на максимален осиг. доход, а при вторият му се дължи само ДОД. Въпросът ми е дали подаване на Д1 трябва и да подам Д6 с код5 с нулеви данни, или Д1 трябва да си бъде самостоятелна?
Благодаря на отзовалите се!
Запитването е от страна на втория работодател.
Здравейте,
Моля за мнение, при лице работещо на основен трудов договор има и втори трудов договор при друг работодател. При първият работодател е осигурен на максимален осиг. доход, а при вторият му се дължи само ДОД. Въпросът ми е дали подаване на Д1 трябва и да подам Д6 с код5 с нулеви данни, или Д1 трябва да си бъде самостоятелна?
Благодаря на отзовалите се!
Колеги, здравейте,

Получи се така, че до този момент съм мислела, че имам достъп до електроните услуги на едно юридическо лице. Оказа, се че имам достъп с изключение на подаване на сравка по чл.73 и сега съм безсилна. Иде ми да се изям, че не погледнах по рано.
Имали ли сте подобни случаи и какво бихте ме посъветвали:
Да отида утре да ми дадат достъп и до справка по чл.73 и да си я подам онлайн и да чакам евентуално честитка или да отида на гише и да им обясня случая, може и да ми се размине без глоба?
Ако някой от вас е имал подобен случай, моля да сподели.
Здравейте,

Моля, ако колеги са имали подобни случай да споделят опит.
Имам изплатени доходи на физически лица, като следва:
- изплатен дивидент на чуждестранно физическо лице, което няма нито служебен номер нито ЛНЧ, трябва ли да се посочи изплатения доход и данък дивидент в справка по чл.73 и ако да какво се посочва на ЛНЧ;
-съдружник в ООД има 20 дяла*10 лева = 200 лева участие в капитала на ООД. През 2017 година си продава дяловете за същата сума от 200 лева. Трябва  ли да влиза в справката по чл.73 и ако да с кой код?

Благодаря предварително!
Д6 с код 8 се подава от 1-во до 25-то число на месеца, следващ месеца  на удържането на данъка (месеца на плащането).
За плащане на 20.2. Д6 с код 8 се подава от 01.03 до 25.03. В същия срок се подава и за плащането на 23.02. Най-добре е за двете плащания да се подаде една Д6 с код 8 и общата сума на данъка.
При "личен труд" не се подава Д6 с код 5.
Много благодаря, и аз мислех че Д6 с код 5  не се подава, а за тази цел е Д13 до 30.04. Объркването ми дойде от колежка, която сподели, че поддава Д6 с код 5 за този случай и реших да не съм изпуснала накоя промяна.  Благодаря още веднъж!
Здравейте,

Моля за съдействие по следния казус: Самоосигуряващо се лице и полагащо личен труд. За м.12/2017 г. е осигурен на максимален осиг.доход от 2600 лева по трудов договор. Като самоосигуряващ се му е начислено възнаграждение, върху което има само ДОД, без осигурителни вноски. Подадена е Д1 за м.12/2017 г. до 25.01.2018 г. Възнаграждението е изплатено на 20.02.2018 г., кога следва да се подаде Д6 с код 8 само с данък по ДДФЛ, До 25.03.2018 или 25.02.2018 г. и трябвало ли е да се подаде Д6 с код 5 до 25.01.2018 г?
Същото лице от 01/2018 г. вече не е на трудов договор и е само самоосигуряващ се полагащ личен труд. Възнаграждението е изплатено на 23.02.2018 г., коректно ли е да се подаде Д1 до 25.02.2018 г. и Д6 с код 8 само с данъка пак до 25.02.2018 или греша. И в този случай за 01/2018 г. трябва ли да се подава Д6 с код 5 заедно с Д1 до 25.02.2018?
Благодаря предварително!
Много благодаря за помощта. Вече имам представа какво следва да подам, но може ли линк към темата, за която споменахте Delphine?

Здравейте,

Самоосигуряващ се, на който е подавана редовна Д1 през годината, решава, че ще си изплати личен труд за цялата година по 300 лева. Осигуряван е на 460 лева на ниския процент и осиг. вноски са платени през сметката. Понеже възнаграждението е платено през декември, Д6 трябва да бъде редовна и само с данъка, код 8 или греша? А декларации обр.1, като трябва да се коригират всички месеци назад с код корекция се подават като коригиращи с всички данни или има полета, които ми обягват.
Моля за съдействие при Д1 коригираща, как да се попълни.

Благодаря предварително на отзовалите се!
Здравейте,

СОЛ в ЕООД, осигуряван в/у 460 лева през годината и осигуровките са внасяни през сметка на дружеството, решава, че ще си изплати личен труд като брутна сума 460 лева за всеки месец. Как следва да се подаде Д1 и Д6, предвид, че е подавана само редовна Д1. Трябва ли да се подаде Д1 с код корекция, в която да се включи и данък по ддфл, за всеки месец, а в Д6 а код 8 ли трябва да бъде и пак ли помесечно или щом възнаграждението е изплатено през декември, може да се подаде само една Д6 за м.12 с целия данък за цялата година? От тази сума 460 трябва ли да се извадят осигуровките и след това да се определи данък? Ако може това означава ли, че ако лицето си определи личен труд 200 лева и се приспаднат 123,06 осиуровки, то лицето трябва да внесе данък само 7,70 лева?
За пръв път се сблъсквам с подобен случай и моля за насоки.

Благодаря!
Здравейте,

Имам неясноти около ЕООД, предмета му на дейност е следният: едноличния собственик е консултант и емпатичен лечител и предлага консултации и сесии, както и участва в различни семинари в тази област. Въпросите ми са два, ЕООД няма договор за наем, според вас трябва ли да се сключи такъв, като се има предвид, че лицето има фактури за участията в такива семинари, а личните сесии се провеждат онлайн. Дали трябва да се сключи и договор между ЕООД и физическото лице, за ползване на част от жилището. А вторият ми въпрос, който възниква е какъв вид договор е необходим за да може да се ползват всички разходи, по пътуванията в различни градове като разходи за командировки. Лицето се осигурява само като самоосигуряващо,  без личен труд. Дали може да се използват тези разходи, ако се сключи договор за полагане на такъв труд като консултант за 300 лева, месечно, но пък идва и другия момент, че не всеки месец  има приходи.
Благодаря на всички отзовали се!
Здравейте,

Наследих фирма, в която заплатите  за м.Юли, са изплатени в месец Август.
 Д1 и Д6 с код 5 са подавани до 25-то число на месец Август, както следва да е, а Д6 с код 8 е подавана в месец Септември до 10-то число.  Така е процедирано всеки месец. Въпросът ми е заплатите за месец Август са изплатени в Септември, подадени са Д1 и Д6 до 25.09., но осигуровките и данъка са платени на 03.10. Кога трябва да се подаде Д6 с код8?
Здравейте,
Подготвям декларация обр.1 за лица работещи на трудов договор, фирмата не дължи вноски по ГВРС, при начисляване на декларация обр.1, програмата ми попълва т.29 Брутно трудово възнаграждение, мисля че е грешка, но не мога да открия пропуска ми.
Бихте ли ми дали насоки в кои случаи се попълва т.29 от декларация 1?
Здравейте,
 Имам издаден ПИК, подавам през него декларация образец  6 на самоосигуряващо се лице, с ЕГН, но ми връща отговор: Декларациите обр.6 са отхвърлени ! : Няма регистрация за булстат. Как мога да си подам деклрация 6?