Здравейте,
Моля за мнение по следния казус:
Земеделски производител има продадена продукция през първото тримесечие на 2017г., има получени субсидии, а също така и плащане по граждански договор.
Декларация по чл.55 следва да се подаде. Въпросът е следния: като платец на доход по Гражданския договор ще се посочи сумата в ред 1 колона 3, като получател на дохода следва ли да се изчисли данък върху общия получен доход както от продажби, така и от субсидии?
Защото това е моето тълкуване. И ако някой има друго мнение разчитам, че ще се обоснове. Едно "Ами защото така" не върши работа. Чл. 78. от ППЗДДС също не казва, че различния характер на фактурата е основание за започване от начало, а друго не съм чул
Да "добавят се нови изисквания" - това не е основание за чисто нова фактура. Ако продавам в България, Гърция и Индия - ще имам три кочана и всеки ще ми започва с № 0000000001 ???
При проверка преди регистрация НАП проверява облагаем оборот. Предоставяш фактури, които са издадени до месеца предхождащ месеца на проверката. Предоставил си фактура № 0000000999 и ако това е последната фактура, която си издал преди получаване на Акта за регистрация, то следващата ще бъде с № 0000001000 - и тя ще бъде получена в същия НАП
(2) Номерата на документите по ал. 1 са десетразрядни, нарастващи без дублиране и пропуски и не зависят от вида на бланката или документа. Дублиране на номерата на документите се допуска само в случаите, когато документи се издават от фискално устройство. Всички екземпляри на един и същ документ носят един и същ номер.
(3) Номерацията на документите не зависи и не се нарушава при изтичането на календарната година. При изчерпване на възможните номера лицето/клонът, след като писмено уведоми териториалната дирекция на Националната агенция за приходите, започва номерирането отново от "0000000001".

От всичко това и няколко консултации с НАП става ясно, че не можеш да дублираш номера на фактури. В един момент просто настъпва обстоятелство, което те задължава да добавиш реквизити към фактурите, които издаваш, но това не означава, че започваш отново?
Е фактурите са от кочан, десет цифрени, съдържащи всички необходими реквизити за фактури, издавани от нерегистрирано по ДДС дружество/физическо лице.
Здравейте,
Имам казус, който е "дъвкан" много. Много неща прочетох и на на много НАП-пове звънях. Стигнах до извод за себе си, но ще Ви помоля и за вашето мнение.
Казусът е следния:
Физическо лице се регистрира по ДДС. Преди регистрацията има издадени приходни фактури от кочан. Стигнато е до определен номер. Сега след регистрацията се добавят нужните реквизити и се продължава номерацията или трябва да започне отново от 0000000001?