Здравейте,

Когато дадено лице (гражданин на България) се осигурява в чужбина, трябва ли да се подава някаква декларация или друг документ, за да не му се спират здравните права в България?
Здравейте,

Искаме да освободим една служителка, която в момента, докато работи при нас получава 50 % от обезщетението за майчинство. Тя е още в изпитателен срок от 6 месеца. Можем ли да я освободим без последствия по чл. 71, ал.1 без последствия?
Здравейте,

Имаме служителка, която получава 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, докато е на работа. Остават няколко месеца до навършването на тази възраст на детето. В случай, че я освободим по взаимно съгласие, има ли възможност за тези месеци да получава цялото си обезщетение или трябва да е на работа задължително?
Здравейте,

Имаме следният казус. Наехме работник, който преди работата при нас беше на борсата и взимаше обезщетение за безработица (за пълният период, на който има право - 8 месеца). След колко време, ако бъде освободен, пак ще има право да отиде на борсата и да взима обезщетение?
Благодаря.

И аз съм на мнение, че трябва всички дни да се изплатят. Ако някой е имал подобен случай ще се радвам да помогне.
Здравейте,

Имам питане относно обезщетението по чл. 224 за неизползван платен годишен отпуск, което трябва да се изплати при напускане. От юли 2015 година, могат да се прехвърлят всичките дни, които са неизползвани за следващата година, като давността е две години. Преди това бяха до 10 дни. Казусът ми е следният - работник, който освобождаваме сега е използвал 8 дни през 2014 г. и 12 дни през 2015 г., което значи, че има неизползвани съответно 12 и 8 дни през двете години. От 2014 г. 12 дни ли трябва да се прехвърлят за следващата година или 10 (както беше по КТ към началото на 2015 г.).

Благодаря предварително!