Здравейте

Как третирате при префактуриране на данък сгради и такса смет към наемател? Начислявате ли ДДС и съответно, ако не начислявате, на основание на кой член?
Здравейте

Имаме клиент фирма, която, чиято дейност е декориране върху стъклени изделия. Търсих на много места длъжностна характеристика за декоратор на стъклени изделия и бих се радвал, ако някой има налична или може да ме насочи.

Благодаря предварително!
Здравейте

Имаме служител, който през месеца има болничен за гледане на пълнолетен член от семейството за 10 дни, а след това продължение с още 30 дни. Как се подава в НОИ и има ли право на обезщетение, като са превишени дните? Колко работни дни общо трябва да сложа?
Благодаря за отговорите  :good:
Здравейте

От фирмата са закупени ваучери за храна от лицензирана фирма за ваучери. Раздадени са на служителите по 60 лв. ваучер на човек. Счетоводно ги отчитаме като разход. Задължително ли е да се отчетат през ТРЗ програма, въпреки, че са необлагаеми и не се дължат осигуровки за тях?
Здравейте

При наличие на дни неплатен отпуск без стаж на работника, как трябва да смята стажът в големия печат в трудовата книжка - със или без тях?
Според "НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВИДОВЕТЕ РАБОТИ, ЗА КОИТО СЕ УСТАНОВЯВА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК
Чл. 3. Право на допълнителен платен годишен отпуск имат работници и служители с пълна загуба на зрение или с пълна загуба на слух независимо от вида работа."

Допълнителният е 5 дни.
Здравейте колеги

Имаме няколко служители, които са глухонеми. Съгласно намалената работоспособност над 50 % имат 26 дни платен отпуск. Имат ли право и на още 5 дни, заради това, че са глухонеми, с което дните да стават 31 или заради това, че ползват 26 дни поради същото нямат допълнителни 5?
Здравейте

Назначихме служител на 26.06.2020 г. във фирмата. Пуснатото уведомление обаче е било сгрешено и не е прието и сега, като тръгнахме да го освобождаваме се установи, че го няма в актуалните ТД. Декларация 1 и Д6 са му подавани коректно и плащани от датата на назначаване. Актуално състояние на данните, декларирани с Декларация образец №1 в НАП са както трябва. Как да процедираме? С ИСКАНЕ (на основание чл. 62, ал.4 КТ) към ИТ ли ?

Здравейте,

Имаме служител, който иска да напусне по взаимно съгласие, докато ползва болничен. Можем ли да го прекратим, преди да е изтекъл болничния и ще му бъде ли изплатен до край?

Благодаря предварително!
Здравейте,

Имаме служителка, която е в майчинство първа година (до 410-я ден). Детето е родено на 14.10.19г, а тя е бременна с второ, което се очаква на 04.10.20г.

Какви документи и болнични точно трябва да подадем и на какви обезщетения има право тя? Трябва ли да се прекъсне това майчинство, в което е сега, за да вземе болничен 45 дни преди раждане?

Благодаря предварително!
Здравейте,

В удостоверението за детски надбавки, в графата брутен доход на родителите влизат ли обезщетенията за болничен и майчинство или трябва отделно да се взимат от някъде?

Благодаря  :smile1:
Здравейте,

Вчера при една от нашите фирми са пуснали месечен отчет за м. Юли преди последния дневен. След месечния е пуснат дневен за 31.07. Проблем ли ще е днес отново да се пусне месечен, който вече ще е заедно с 31.07 или трябва по някакъв начин да се сторнира?

Благодаря предварително  :smile1:
Здравейте,

Имаме служителка, която е в майчинство във втора година. Иска да го прехвърли на майка си /бабата/ от другата седмица. Бабата също е наш служител. Какво точно трябва да подадем по ел. път в НОИ?
Дали за майката промяна в обстоятелствата или направо прекъсване на майчинство?
Също така и за бабата, дали започване или нещо друго?

Благодаря!
Здравейте,

Имаме следния казус. През ноември наехме служителка, която се оказа, че в момента е бременна във втори месец. Същата служителка обаче постъпва за първи път на работа при нас и съответно няма осигурителен стаж. След, като вземе болничен преди раждане тя няма да получи обезщетение за него. Въпросът ми е, докато е в тези болнични (преди и след раждане), тя натрупва ли осигурителен стаж и съответно дали през ноември тази година ще можем да я пуснем в майчинство, което ще и се заплаща?
Много благодаря за бързите отговори  :good:
45 работни е ползвала при право на 30
Здравейте,

Освобождаваме служител, който през миналата година надвиши 30 дни неплатен отпуск (използва 45), което значи че има 15 дни, които не се зачитат за стаж и се нанасят на съответната страница в края на книжката "Време, което не се признава за стаж".

Как се смятат дните, които да за прослужено време във фирмата - изваждаме тези 15 или се вписват всички, които се получават от дата до дата?

Също така пише ли се "Осигурителният стаж е равен на зачетения трудов стаж"?