СВИКВАНЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ

Чл. 138. (1) Общото събрание се свиква от управителя най-малко веднъж годишно.
(2) Управителят е длъжен да свика общото събрание и по писмено искане на съдружниците с дялове над 1/10 от капитала. Ако управителят не свика събранието в 2-седмичен срок, съдружниците, поискали свикването, имат това право.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Управителят е длъжен да свика общото събрание веднага щом загубите надхвърлят 1/4 от капитала, както и когато чистата стойност на имуществото на дружеството по чл. 247а, ал. 2, спадне под размера на вписания капитал.


 Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ

Чл. 139. (1) Общото събрание се свиква с писмена покана, получена от всеки съдружник най-малко 7 дни преди датата на заседанието, ако не е предвидено друго в дружествения договор. В поканата се посочва и дневният ред.
(2) Решенията на общото събрание могат да се вземат неприсъствено, ако всички съдружници са заявили писмено съгласието си за решението.
Приложете поканите за ОС, за да се види, че е спазена процедурата. Щом 2/3 от капитала са взели решение по тази точка, значи е прието решението.
Чл. 137. (1) Общото събрание:
1. изменя и допълва дружествения договор;
2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) приема и изключва съдружници, дава съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член;
3. приема годишния отчет и баланса, разпределя печалбата и взема решение за нейното изплащане;
4. взема решения за намаляване и увеличаване на капитала;
5. избира управителя, определя възнаграждението му и го освобождава от отговорност;
6. взема решения за откриване и закриване на клонове и участие в други дружества;
7. взема решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях;
8. взема решения за предявяване искове на дружеството срещу управителя или контрольора и назначава представител за водене на процеси срещу тях;
9. взема решение за допълнителни парични вноски.
(2) Всеки съдружник има толкова гласа в общото събрание, колкото е неговият дял в капитала, освен ако в договора е предвидено друго.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Решенията по ал. 1, т. 1, 2 и 9 се вземат с мнозинство повече от три четвърти от капитала, а решенията по т. 4 - с единодушие от всички съдружници, като в дружествения договор може да се предвиди по-голямо мнозинство. Изключваният съдружник не гласува и неговият дял се приспада от капитала при определяне на мнозинството. Останалите решения се вземат с мнозинство повече от 1/2 от капитала, доколкото не е предвидено друго в дружествения договор.
Значи ли, че студента задължително трябва да осъди родителя, за да се признае "официално" тази издръжка????

Да. Никой нищо не му дължи, ако няма съдебно решение.
Ограничението за размера отпадна. Молба от лицето и заповед за отлагане.
Не, не ми е грешна насоката.
Знам какви видове издръжка има по СК.
Къде е нормата, която задължава родител да издържа пълнолетните си деца, които всъщност по закон не са членове на семейството?
Издръжка на ненавършило пълнолетие дете се дължи безусловно.


Издръжка на пълнолетен се дължи при условията и по реда на СК.
Като установи съдията, че студента не може да се издържа от собственото си имущество, като установи, че родителя може да му я дава без особено затруднение, може и да му присъди издръжка.
Като му я присъди, тогава ще издържа пълнолетен.
Размер на издръжката

Чл. 142. (1) Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи.
(2) Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата.


 Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
Издръжка на ненавършилите пълнолетие деца от родители

Чл. 143. (1) Всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето.
(2) Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.
(3) Родителите дължат издръжка и когато детето е настанено извън семейството.
(4) По искане на родител или на лице, което осъществява заместваща грижа по чл. 137, съдът може да определи добавка към определената по съдебен ред издръжка за покриване на изключителни нужди на детето до размер, до който родителят може да я дава без особени затруднения. Съдът определя и срока, за който се дължи добавката.
Право на издръжка

Чл. 139. Право на издръжка има лице, което е неработоспособно и не може да се издържа от имуществото си.


 Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
Ред на лицата, които дължат издръжка

Чл. 140. (1) Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред от:
1. деца и съпруг;
2. родители;
3. бивш съпруг;
4. внуци и правнуци;
5. братя и сестри;
6. дядо и баба и от възходящи от по-горна степен.
(2) Ако лицата от предходен ред нямат възможност да дават издръжка, дължат издръжка лицата от следващия ред.
(3) Когато няколко лица от един и същи ред дължат издръжка, задълженията между тях се разпределят съобразно възможностите им. Ако издръжката е давана от едно от тях, то може да търси от останалите това, което те са били длъжни да дават, заедно със законната лихва
Аз не виждам какъв друг вариант да има, след като се употребяват, а не са на склад велосипедите. Изписвате си ги и ви носят само приход.
Едно време имаше ММП, които изписвахме на два пъти, но сега няма такова нещо. Ако бяха по-скъпи можеше да са ДМА, но не са.
Какво значение има дали са студенти, щом са пълнолетни?
Нещо явно грешите.
Няма деца, които да издържа.
Ако има присъдена издръжка, то тя се търси и получава по друг ред и следва да представи съдебното решение, с което е осъден да плаща издръжка на пълнолетен низходящ.
Ако нямате такива документи и щом няма непълнолетни деца, които да издържа, приемате, че няма деца за определяне на дохода.
Трябва да се осигурява според българското законодателство.
Да, извинете ме за грешката.
А иначе "бисери" всякакви. Неначисляване на УПФ, защото човека бил пенсионер, защото бил на непълен норматив и т.н.
Учителския стаж го придобиват по основният си ТД. Щом са на втори ТД трябва да са с код 04. Не може да са с код 08, защото с такъв код са при основният си работодател.

Много интересно, ако при основния работодател е на непълно 2 ч, а по договора за допълнителен труд 6ч., защо точно ще лишиш човека от права?

Не е вярно, че не се подават два и повече договора с код 08 за учителите.
Учителски трудов стаж е и осигурителният стаж на лицата, заемащи длъжности по списък, утвърден от министъра на образованието и науката, съгласуван с управителя на НОИ, ако отговарят на изискванията за заемане на длъжността учител или възпитател съобразно придобитото образование, професионална квалификация и правоспособност и са изпълнили пълната норма за задължителна преподавателска работа.

Нещо грешите, вероятно изхождайки от горното.