Договорът може да стане срочен, но трябва да бъде за съвършено друга щатна бройка, защото съответния щат не е вакантен, а просто титуляра отсъства, което означава, че може само договор за заместване да се сключи, но не и срочен.
Каквито и уговорки да правят страните, те няма как да нарушат правата на титуляра.
Естествено, че към момента на възникване на правото на обезщетение, което е момента на прекратяване на ТД.
Кавичките при предмета на дейност не са коректни.
Търговеца-счетоводно предприятие може по друг начин да е записал същия предмет на дейност и това не го изключва от лицата, които могат да бъдат съставители.
колко е осигурителния стаж  01,05,2016 з1,05,2016 последен работен на работник работил на 4 часа
000904 или 001100

9 дни и 4 часа, пи положение, че законоустановеното пълно работно време за длъжността е 8 ч.
Структурата / с длъжност " Главен счетоводител" / е одобрена от Министъра на културата и субсидирана с държавни средства, което не допуска " изнасяне на счетоводството ".. а "съкращаване на щата" не се получи, защото съда възстанови служителя..и сега какво да предприеме работодателя , за да " разкара" счетоводителя..

След като принципал е министъра и работодателя нищо не решава по отношение на щатното, защо се е напъвал и преди и сега. Явно няма материална компететност по закон да съкрати щата. Ако гл. счетоводител отговаря и на изискванията за длъжността, много трудно ще се разделите с него.
Щом няма да се прекратява ТД, значи няма и основание за изплащане на обезщетение по чл.222, ал.3 КТ
Не. Работодателят винаги има право да утвърди ново щатно разписание и да промени длъжностите / в случая да премахне една длъжност/.
Фактът, че има вакантни длъжности, няма никакво отношение към промяната на щатното разписание. Не е длъжен работодателя да премахне незаетите длъжности.
И как точно изтича този преклузивен срок, след като не е започвал въобще да тече, защото започва да тече от 01.01.2017 г. в конкретния случай?
Зависи за каква длъжност. Ако е за сезонната работа, няма логика основание да е безсрочен ТД, но ако е някаква административна, то няма никакъв проблем.
Законовият срок да се оспори законосъобразността на уволнението, който е 2 м. е изтекъл, та нищо не може да се направи.
Постъпил е много глупаво Вашия познат. Не само е подписал, нещо което не знае какво е, ами е бездействал след това 3 и повече месеца. Това си е за него.