Фирма с търговска дейност/малко магазинче за детски дрешки и играчки/ затваря обекта, тъй като работи на загуба. Управителя е самоосигуряващо се лице. Ще подадем ОК 5 за прекратяване на осигуряването от 01.10.2019 г. А какво става с майката,която е в майчинство и детето навършва 2 г. на 30.11.2019 г.
Здравейте, българска фирма за ИТ услуги ще предоставя на швейцарска фирма съгласно договор от 01.11.2019 г. Следва ли регистрация по ДДС, по кой член, начислява ли се ДДС върху стойността за извършената услуга?
Здравейте,работеща на 4-часов трудов договор на която й предстои майчинства за първата година ще получава МРЗ, защото е осигурявана на половината от прага за длъжността. Какво ще стане  втората година ? Половин майчинство ли ще получава и как ще бъде зачетен стажа й през цялото време на майчинството ? Нужно ли е да започне работа поне на още 4 часа в друга фирма ако има възможност , за да може да получава пълно майчинство до навършване на 2 годишна възраст на детето.
Здравейте, от 21.03.2016 г. ми е отпуснато обезщетение за безработица. След 1 месец започнах работа и на 08.12.2016 г. отново се регистрирах в НОИ за ползване на остатъка от обезщетението. Коя дата се счита  за изминал тригодишен период  за начало на ново ПОБ - 21 март или 08 декември?
Тази тема и мен ме вълнува, моля знаещите да споделят опит и мнение
Здравейте, може ли лекар който е в майчинство до изтичането на 410 д. да  получава доходи по граждански договор  от медицински център в който консултира веднъж седмично пациенти ? Сумите варират  между 250 - 400 лв. месечно.
да,да ,разбира се , че ще изчакам, много Ви благодаря, сега подадох заличаването на д.1 и корекцията на д.6, утре ще проверя  и после ще подам отново, трети път да ми е за урок
и после отново да я подам,нали така?
Здравейте, днес съм подала д.1 и д.6 на ЗП в 13.00 часа, и след това още един път към 16.00 часа, За д.1 ще подам заличаване , а с д.6 какво да правя? Моля ви за съвет, за на човека му трябва удостоверение по чл.87, а сега задължението става двойно.Подавам ги с ПИК-а му. Мога ли по най-бързия начин да коригирам нещата ?
Здравейте, в последния момент на годишното приключване дойде клиент /стоматолог/,който е фактурирал дентални услуги от РЗОК за м.ноември и декември 2016 г. Но е подал декларация за осигуряване  от 11.01.2017 г. Ще му изготвя отчет за 2016 г. както и ГДД, но какво да правя с осигуряването - ако подам за м.13 .2016 г. без да е подадена от този момент ОК 5 ще го обвърже ли системата, ако подам следва подаване на д.1 и внасяне. Или без всичко това , направо от 11.01.2017 г. пък при ревизия да носи отговорност за по-късната дата на започване на осигуряването. Моля за съвет. 
В чл.39 от ЗДДС е цитирано  за  освободени медицински услуги от лечебни заведения по ЗЛЗ. Но в част втора от същия закон са изброени видовете лечебни заведения съответно чл.8 -лечебно заведение за извънболнична помощ/където попада моя клиент/,чл.9-лечебно заведение за болнична помощ  и чл.10 - лечебни заведения - центрове,хосписи,социални домове и т.н. Разбирам, че е освободена сделка само предоставените медицински услуги от лечебните заведения по чл.10 . За останалите лечебни заведения по чл.8 и 9  от ЗЛЗ е в сила задължителната регистрация при достигнат оборот 50 х.лв.
Здравейте, ЕТ извършва само стоматологични услуги/без козметични такива/ е на границата за регистрация по ДДС. Попаднах на едно указание от НАП в което е изразено мнение,че: Ако оборотът на едноличен търговец или лице с друг статут е реализиран само от медицински/здравни/ услуги,каквито са и денталните/стоматологичните/ услуги, за същите не възниква задължение за задължителна регистрация. Но никъде не го открих като текст в закона.
Да й е честито на жената, безаварийно пътуване й пожелавам! Толкова много оборот вероятно е вкарала в системата на НАП чрез изискването  за  издаване  на касовите бележки от търговците. НАП трябва да помисли за по-дребни награди, за да мотивира населението. На толкова много хора са им нужни примерно хиляда лева, две хиляди и т.н.да имат повече хора достъп до наградите.
Корекцията на д.1 е за м.септември 2016 г. и отговора на системата е, че срока за корекцията е изтекъл на 30.11.2016 , а аз ги пуснах на 01.12.2016 г., което означава ,че срока е двумесечен, което никъде не го прочетох в наредбата 8, а колежката по-горе го е изяснила в отговора си. Д.6 е в посока намаление. Значи трябва предписание от НОИ и след това в НАП.
Изпуснах срока за корекция на д.1 и съответно д.6 за м.09.2016 г. Системата по ел.път ми направи отказ. Сега какъв е реда НАП да приеме корекцията ?