Корегирам се:
Тъй като не се подава и не се внася авансово ДОД за IV-то тримесечие, с Д50 ще има остатък за внасяне според приходите от тези месеци.

Въпроса ми остава:
В Д55 след приспадане на нормативно признатите 25% за получаване на облагаемия доход от свободната професия, трябва ли да приспадам авансовите осиг. вноски, които правя по основанието, като СОЛ-управител?
Д1 подавате само през дружеството. През там и се осигурявате на сума от 460-2600 лв.
Д6 - също един път.
През булстат-а, който имате издавате фактури на съответните фирми/лица, на които извършвате услугите. На всяко тримесечие изчислявате авансов данък и подавате Д55.
В края на годината - Д50, в която правите изравняване на осигурителните вноски.

Благодаря за бързия отговор! Почти ми се изясниха нещата, само малко уточнения:
1. В Д55 след приспадане на нормативно признатите 25% за получаване на облагаемия доход от свободната професия, трябва ли да приспадам авансовите осиг. вноски, които правя по основанието, като СОЛ-управител? Иначе при Д50 ще се получи надвнесен ДОД  :blush:

2. В Д50 при изравняването:
- сумирам всички получени приходи, приспадам 25%, разделям на броя месеци, упражняваща свободна професия (да кажем 12). Ако е под максималния осиг. доход, изчислявам осигуровките върху получения месечен осиг. доход и умножавам на броя месеци, пражняваща свободна професия (12);
- общия облагаем доход намалявам със сумата на дължимите осигуровки и изчислявам сумата подлежаща на облагане с ДОД и съответно ДОД;
- от така получените суми приспадам авансово внесените осигуровки на основание СОЛ-управител (Д1) и ДОД (на основание Д55) и получам остатъците за внасяне (в случая само осигуровки)?

 :good:
Би било редно да се подаде, за да се определи началото на дейността като свободна професия.

На много места четох, че ако попълня БУЛСТАТ (в случая ЕГН) във втората ОКД5 щели автоматично да сменят осигуряването, през него  :blink:

Значи, в случая да подам без да попълвам полето за БУЛСТАТ?
Здравейте,
Обръщам се отново към вас, тъй като винаги съм получавал най-точната и бърза реакция, за което съм ви много благодарна!
За тови казус, четох, четох, консултирах се със счетоводители, но нещата все още много си противоречат:
Съдружник съм в ООД, единствен управител без възнаграждение за личен труд. Подадала съм ОКД5 за регистрация, като СОЛ по ЕГН и булстат-а на дружеството на пълния процент. Нямам осигуряване на друго основание - труд. договор и тн. До тук всичко добре.

Сега ми се налага да извършвам и друг вид дейност (консултантска), която няма нищо общо с дейността на ООД-то. Това, което счетоводител ме посъветва е да се регистрирам, като упражняващ свободна професия и да издавам фактури. Направих регистрацията в БУЛСТАТ, но преди да подам ОКД5 за тази дейност, имам следните въпроси:
1.  Трябва да се осигурявам на 2 основания ли, все пак и в 2та случая ще съм СОЛ?
Ако да:
2. Има ли някаква особеност при подаване на ОКД5 за 2то основание? ЕГН в ляво и БУЛСТАТ т.е. ЕГН в дясно
3. 2 броя декларации обр. 1 ли да подавам и съответно да внасям авансово двойно осиг. и здравните вноски: един път върху 460, като управител и един път върху 460, като упражняващ свободна професия?
4. Съответно 2 броя декларации обр. 6 ли да подавам в края на годината?
Ако не:
5. Водя се самоосигуряващо се лице, което извършва дейности на различни основания и трябва да  внасям авансовите си вноски за едно от основанията по избор?
6. Как да подам второто ОКД5 в този случай? По принцип ползвам ПИК и в ел. декларация няма поле за избор, по коя дейност т.е. БУЛСТАТ ще става осигуряването  :hmmm:
7. Колко броя Декларации обр. 1 месечно трябва да подавам?
8. Колко броя Декларации обр. 6 трябва да в края на годината?

Благодаря!
Сега се замислям, при непълен месец, т. 21 трябва да е пропорционално за 19 дни ли т.е. вместо 420 да е 380? Съответно т. 34 трябва да е 380?

 :good:
Страхотни сте, благодаря много  :flowers:
Благодаря ви много за бързата реакция  :blush:

Вид осигурен е 12. Няма да се приеме така Д1. Вижте какво сте попълнили в т.16, и точките за % осигуровки

ОКД5 е на високия процент.
Осигуряване започва от 05.12, т. 16 е 119
т. 16.1 -> 19
т. 22 ->16.3
т. 22.1 -> 8
т. 27 -> 0
т. 28 -> 0

Ако лицето се осигурява на високия процент в т.34 трябва да пишете 420 / или колкото е осигурителния доход / . Там вероятно е проблема.

Да, на високия процент е...
Това във връзка с чл. 17(6) от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обещетения ли е?:

Цитат
(6) За самоосигуряващите се лица месечното нетно възнаграждение е избраният от тях месечен осигурителен доход, върху който са внесени авансовите осигурителни вноски

Когато въведа 420 в т. 34 всичко е ок.
Сега се замислям, при непълен месец, т. 21 трябва да е пропорционално за 19 дни ли т.е. вместо 420 да е 380? Съответно т. 34 трябва да е 380?
Здравейте,
Имам нужда от вашата помощ, за да разбера къде греша, а по-точно как е най-правилно да се подава декл. 1. Благодаря предварително!

Съдружник в ООД, единствен управител без възнаграждение за личен труд. Подадена ОКД5 за регистрация, като СОЛ по ЕГН и булстат-а на дружеството.

Попълваме Д1 за подаване през ООД-то (използваме програмата на НАП):
- вид осигурен т. 12 -> 12
- т.21 -> 420
- т. 31 и съответно 31а, 32, 33 и 34 -> тук навсякъде сума 0
Когато дам да се запише декларацията ми излиза грешка: Има грешка при социалните осигуровки.

Ще ни бъде ли приета така декларацията или е друг начина за подаване на Д1, с друг код в т. 12?