Разсмяхте ме. Те са изброили всички месеци от годината.

Извинете ме - дата на дан. събитие през юли.
Здравейте. Издадена е фактура с дата през месец юли; дата на падеж- месец януари; стоката е получена през януари; дата на дан. събитие - юни.
искам да попитам дали така издадената фактура с датите по нея е коректна?
Моля за отговор! Благодаря.
https://www.megabalans.com/blog/item/49-danachna-zaguba-i-neinoto-prenasyane-v-godinite

Прочетете този материал.  :smile1:


от линка : " Така например нямаме вариант да започнем приспадане от втората година от посочения пет годишен период, както и например да ползваме правото на приспадане не през целия пет годишен период, а през различни години "
Въпреки, че приспадането е пропуснато аз мисля, че не губите правото си да продължите . Точно обратно - задължени сте да приспадате до изтичане на 5 г. срок съгласно чл.70 ал.1 ЗКПО. По-скоро следва да подадете коригираща декларация за годината на пропуска.
Разбира се , може и да имате различно мнение, но какво ще правите тогава с вече ползваното намаление на резултата до годината на пропуска ? Чл.70 ал.1 вменява задължение по отношение на приспадането и никъде не срещам текст, че ако веднъж започнато приспадането на данъчна загуба пропуснете по невнимание или по желание следва да спрете процедурата .

Както irenabrili ми отговори - не може да има прекъсване. Въпросът ми е дали начинът, който съм описал е правилен за коригиране на грешката? :)
Така е. :good:
Благодаря!
 Ако може ще попитам за още едно уточнение. Значи през 2016 е пропуснато да се пренесе загуба, но през 2017 е пренесена. Сега ще подам коригираща декларация.
От тук ще ми се промени данъка. За 2017 е платен данък например 20 лв, а е трябвало да се плати 200 лв.Въпросът ми е дали правилно ще отразя промяната ако през 2018 взема следната счетоводна статия 122/452 и с каква сума ? 180 лв. ?  Дали пропускам да направя или подам нещо във връзка с тази корекция? Смятам, че ОПР и баланса няма да се променят, данъкът е малък. Благодаря!
Пренасянето на данъчната загуба е право, при което следва да се спазват определени изисквания.
1. Спазване на началния период на приспадане
Пренася се през първата година след реализирането на данъчната загуба, през която има положителен данъчен финансов резултат преди приспадане на данъчната загуба. Когато правото не бъде упражнено в този период, то се погасява.
2. Последователно пренасяне до изчерпването й през следващите пет години
Веднъж упражнено, правото на приспадане се прилага последователно (без прекъсване) в годините на петгодишния срок до изчерпването на загубата.

Колкото до представянето в отчета на активи по отсрочени данъци, някои автори са на мнение, че такова надуване на балансовата печалба е по-скоро подвеждащо и в противоречие с принципа за предпазливост. :smile1:

Здравейте. Започнали сме да пренасяме данъчна загуба, но през една от годините има прекъсване (не е пренесена). Това означава, че губим правото си в следващата година след прекъсването, въпреки че сме в срока от 5 години, нали така?
Здравейте,
Бих желал да попитам с коя дата трябва да бъде издаден протокола по чл.117, когато става въпрос за услуга предоставена от ЕС?
Ако датата на фактурата е 31.07.2018, мога ли да издам протокола със същата дата и срока за дата на протокола в този пример до 15.08.2018 ли е? Изникна ми и друг въпрос - ако датата на протокола е от м.08, значи трябва да го включа в дневника по ддс за м.08?
Благодаря!
Благодаря за отговора!
И аз така предполагах, но от НОИ ми казаха да го подам, защото докторът вече го бил издал, нищо че няма да го платят.

Трябва, защото на практика това е неправомерно издаден болничен на лице без осигуряване за ОЗМ.
Здрвейте,
В такъв случай болничния трябва ли да се върне на доктора и да се анулира?
Благодаря!

Не

т.е. както при болнични
1. Протокол от общо събрание при учредяване на дружеството:
426/101

2. Внасяне на капитал по набирателна сметка на дружеството с дата на платежното:
509/426

3. Вписване учредяването в ТР

Благодаря Ви!
Здравейте,
С коя дата се осчетоводява внесения капитал при  учредяване на дружеството
(426/101) - с датата на дружествения договор или с датата на вписване в ТР?
Благодаря!
Здравейте!
За служебно въведени и изведени суми трябва ли да има РКО и ПКО?


Благодаря!
В ТРЗ програмата има опция за посочване на срока на договора, но като заредя файла - в него не излиза датата.  :hmmm:
Здравейте!
При сключен трудов договор на основание чл.233б от КТ, във файла за НАП(уведомление по чл.62) трябва ли да има посочена дата за срок на договора?
Здравейте!
Някой има ли длъжностна характеристика за Конструктор - код по НКПД 31193002 ?
Ще съм благодарен, ако ми я изпратите!
:)
Все пак е документ - издайте го с реалната дата и реалните данни. Ако подадете месец май, а не сте подали данни в НАП ще ви потърсят, понеже гледат в РОЛ. А между другото, искането на тези бележки от НОИ е незаконно, тъй като те имат нужната им информация (и си я проверяват).

Благодаря за отговора! А законово доказване на "незаконното искане" на тази бележка? :Д
Здравейте отново,
Възникна ми следния въпрос - за дата на издаване на такава служебна бележка. Лижето ще проведе профилактиката през м.06. Периода е м.12.2017 - м.05.2018. С коя дата трябва да я издам -  28.05.2018? или 31.05.2018? Ако я занесе утре, а датата е 31.05.2018 някакси не става, но пък от друга страна ако е с 28.05.2018 - не е изтекъл целия месец,а аз подавам инфо за него?
Благодаря!
Здравейте!
Попълвам и аз такава служебна бележка за СОЛ. Попълнил съм:
 "Осигурителният стаж за периода от ....................... до ....................... е непрекъснат като"  и "за периода от ....................... до ....................... осигурителните вноски са внесени" - за 6те месеца преди текущия (подадени са и са внесени и за 6те месеца).
Лицето има болнични през този период - трябва ли да ги отразя на някой ред и на кой?
Благодаря!
Здравейте,
Лице е назначено на граждански договор и получава възнаграждение под минималната работна заплата. Плаща си осигуровките като безработно. Ние не трябва да му ги удържаме и да подаваме декларации за тях.
Въпросът ми е дали трябва да удържаме данък? Според мен - не, но не съм сигурен дали не пропускам нещо?
Здравейте !
Точно този ми отговор е на конкретно питане, при което питащата пояснява, че не желае да изяснява ситуации, възникнали преди нейната работа. В този смисъл пиша да си подава правилните декларации за нейния период и да си плаща точните суми по тях с цел да не ползва тези надвнесени пари , които са резултат / може би/  на неподадени декларации.
По никакъв начин това не оправя предходните пропуски и в случай на неподадени декларации от предходен период следва да бъдат уточнени кои именно са и да се подадат. :smile1:

Благодаря за отговора  и извинете, че ви накарах да се обяснявате втори път, но понеже така както ги разбрах нещата ми се стори нелогично и реших да попитам.
И аз имам надплатени суми, но ще се вслушам във вашия съвет и  ще ги оставя така. :)
Ако ползвате тези надвнесени пари, а реално те не са надвнесени поради неподадени декларации това ще рефлектира и във Вашия период, който искате да почнете на чисто. След като не искате да изяснявате стари неща просто подавайте декларации и плащайте пълния размер на задълженията, за да е наред лично Вашата работа и не ползвайте пари без изяснена причина за наличието им в единната сметка.

Здравейте!
Мога ли да попитам относно декларациите, които съветвате да подаваме - как те ще помогнат за изчистването на надвнесените суми, как разбрахме кои декларации са подадени и кои не?
Моля за отговор! В случай, че съм разбрал грешно смисъла на изказването ви, моля за извинение!