Здравейте,
Имам офис, отдалечен от търговския обект където се извършват плащанията в брой.
В офиса се издават фактури за услуги, като 90% от тях са на физически лица плащащи в брой. Изпращам го до търговския обект където ги дават на клиентите и те плащат в брой, за което им се издава касова бележка. За фактурирането ползвам одобрена от НАП фактурираща програма, която отчита вид количество, стойност на продажбите и може да се направи автоматичен отчет на издадените за месеца фактури. Фактуриращата програма не е свързана с касовия апарат.
От разяснението на НАП тук https://nap.bg/page?id=744, т. какво е СУПТО, става ясно че че ако имам фактурираща програма и касов апарат в един обект е налице СУПТО.
Смятам че понеже фактуриращата програма не е в търговския обект заедно с касовия апарат и не са свързани, мога да кажа че нямам СУПТО.
Ако не е вярно това заключение ще издавам фактурите с плащане по банка и ще помоля клиентите физически лица да плащат по банка.
Моля за мнение.
или
2.
днес разбрах че съм пропуснала да приспадна ДДС:
м.1/2019 резултат за периода ДДС на възстановяване 700лв.
м.2/2019 резултат за периода ДДС на внасяне 1600лв, ефективно внесени
м.3/2019 резултат за периода ДДС на внсяне 500лв.  и разбрах че имам ДДС за приспадане от м.1/2019
мога ли да приспадна сега в м.3/2019?
не искам ревизия. ако се получи и след м.3/2019 за въстановяване няма да си искам сумата за въстановяване.
Работодател иска да назначи човек за 7 и 8 март по трудов договор за магазин. Служителят вече има основен ТД при друг работодател и за 2-та дена ще си вземе отпуск от основния си работодател.
Смятам да го назнача по чл.111 във връзка с чл.68 ал.1 т.1, като определя край на договора 09,03,2019.
Ще добавя и искане от работника за работа по срочен ТД за по-кракто време от 1г.
Моля за предложения за казуса - втори тд при друг работодател за 2 р.дни!
 Здравейте,
наех лице под 18г. с разрешение от ИТ НА 01,02,2019.
В ТД посочих работно време непълно - 7ч. . Не съм посочила 26 р.дни платен год. отпуск. Посочих само 20 р.дни. Изпратих ТД по е-майл. на управителя, който го дал на ИТ. ИЗМИСЛИХ  да представя и ДС за още 6 дни платен отпуск. Как смятате ще мине ли "номера:. Колко е глобата в този случай? Някой има ли практика по случая?

 
написах уведомленията за отпуска в табличен вид:
име, егн, отпуск 2019, отпуск 2018, отпуск предх. години, дата, подпис
(имам впредвид оставащ отпуск разбира се)
някой имал ли е проблеми с табличния вид на уведомленията и Инспекция по теуда?

Здравейте,
Поради необходимост във фирмата се налага да се смени длъжността на майка.
Тя се връща на работа на 16,02,2019 и иска да работи друго във фирмата. Доколкото ми е известно, тази промяна в длъжността е била желана и необходима още преди майчинството. Майчинството е отложило промяната в длъжността на майката. Работодатялят е намерил заместник за отсъствието й досега той работи добре и си остава на мястото. Майката е по-опитен служител и работодателя иска да я задържи и да й възложи и нови задачи.
Въпросът ми е необходимо ли е да чакам 16,02,2019  да се върне майката на работа та на 17,02,2019 да сключа ДС за промяната?
Има ли забрана за промяна в длъжността по време на отпуска за отглеждане на дете до 2г.?
Смятам да напиша ДС на 05,02,2019 и да го обявя в НАП до 07,02,2019. Има ли вероятност ИТ да ме санкционират?
благодаря
въпросът ми възникна защото разбрах че Инсп. по труда глобила фирма че дала платен отпуск на наето лице без 8 месс. стаж. Обяснението от ИТ било че Кодекса забранява да се дава платен отпуск на лице без да има отработен 8 мес. стаж. въобще.
КТ казва че наети лица имат право на мин.20р.дни платен отпуск или повече ако е уговорено в ТД или в колективен договор. Т.е. счетох че щом КТ казва колко дни има право наетото лице на пл. отпуск то никой работодател НЕ МОЖЕ да дава повече. Ако се отпусне работодателя де, ще си плати глобата :)

Здравейте,
За 2018г. имам служители които имат над 100 дни неплатен отпуск.
До 30р. дни се признава за стаж и за 30 р. д. неплатен отпуск се ползва платен годишен отпуск. Те са го използвали.
Направих корекция на правото на платен отпуск за дните над 30 дни или за 70 дни неплатен отпуск не се полага платен отпуск. След като изчислих тази корекция се оказа че служители са ползвали дни в платен отпуск в повече от правото им, намалено с дните от корекцията.
Могат ли да ме санкционират чесъм дала отпуск над правото на платен отпуск, коригиран с дни в намаление?
Здравейте, имам много стари стоки. Решила съм да ги отпиша като ползвам вътрешно фирмени стандарти за качество. Нямам такъв документ. Търся пример за такъв. Стоките са ми храни и биопродукти. Моля за идеи и помощ
Здравейте,
На дружество, чрез с нотариален акт, се прехвърля право на строеж от физическо лице. Земята е 500кв.м., дружеството получава правото на стоеж върху 30% от нея срещу задължение да построи сграда. Тук следва интересното - материалния интерес е 50лв. Т.е. правото на строеж, предмет на сделката в нот. акт е оценено на 50лв.. Физическото лице се съгласява да прехвърли правото на строеж, с получаването на тази сума! Не се уточнява каква част от сградата ще получи физ. лице. Няма посочени и обекти от бъдещата сграда. Според мен няма бартер по смисъла на чл. 130 от ЗДДС. Не следва да се издава ф-ра за правото на строеж. Правилно ли е решението ми за неиздаване н фактура? Моля за предложения как да осчетоводя този акт.
Здравейте,
Дружество изплаща наем за 10 мес. на ФЛ. Не уддържа данъка от ФЛ, а му превежда по банка 3000лв.  Дружеството обаче е длължно да "уддържи и внесе" данъка. Имам 602/401-3000.00лв., 454/503-270.00лв. Ако осчетоводя 609/454-270.00лв., това признат разход ли е? Следва ли да увелича финансовия резултат с тези 270.00лв., защото те не следва да се уддържат на дружеството?
Иначе си ги деклрирах в декл. по чл.55 и платих 270.00лв.
да мотоциклета е автомобил:)
Ако деружеството се рег. по чл. 133 от ЗДДС, при условието на чл.133 ал.6 от ЗДДС, има ли парво на ползване на ДК, начислен от БГ фирми рег. по ЗДДС в България? 
Дружество установено в ЕС извършва услуги в България. Клиентите са дружества рег. по ЗДДС в България и физически лица нерег. по ЗДДС. Има ли задължение на ЕС дружеството да се рег. по ЗДДС в България? По кой член от ЗДДС? Има ли ЕС дужеството право на данъчен кредит за услуги получени от БГ дружества?
1. на 20,02,2018 дете навършва 1 година, на майка е разрешен отпуск за отглеждане на дете до 2г.
2. майката не е представила на работодателя заявление-декларация и работодателя не е подал в НОИ приложение 10 за обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст
3. на 30,07,2018 майката казва на работодателя че не получава майчински. Работодателя й дава да попълни заявление-декларация и пуска приложение 10. В приложението се казва че майката има разрешен отпуск за отглеждане на дете до 2 години на 20,02,2018 .Посочена е датата на получаването от работодателя на декларация-заявлението - 30,07,2018.
4. 02,08,2018 в сметката на майката е постъпила сумата от 380лв.
Дали НОИ ще обезщетения от м.2 до м.7 на майката?
Здравейте,
Имам ТД сключен на 04,07,2018 с подадено уведомление на 05,07,2018. В ТД пише лицето се задължава да се яви на работа на 05,07,2017. Лицето обаче не издав на работа и това в счетоводтсвото се узнава на 13,07,2018. Работодателя иска заличаване на ТД. Срокът за заличаване е 3 дни съгласно чл. 7 ал.1 от Наредба 5,  т.е. с изтичане на срока по чл. 63 ал.3 от КТ.
1. Ако залича на 19,07,2017 в нарушение съм на съгласно чл. 7 ал.1 от Наредба 5
2. обаче в чл. 63 ал. 3 от КТ, пише че ако 
Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на документите по ал. 1, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало,[b] освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.[/b]
моля за помощ с какви доказателсва да подсигуря че работникът от"  да започне работа на 05,07,2018" е поискъл  и работодателя му е казал ОК да започне работа на 18,07,2018 и не се е явил
само при тези условия чл.7 ал. 1 от нареедба 5 ще е спазен.
Преди влизах в НАП на ' здравен статус" по ЕГН и там се виждаше името както са го записали в рег. на НАП. Сега е невъзможно. Последните цифри от ЕГН са скрити и не се вижда името на  справка. Днес при този чужденец се изписа че не е здравно осигурен в червено.
Да но много време харчи подаването на ръка, макар че е близо до офиса...
Аз искам да закача нова фирма към подписа си. Как става, моля за помощ?

И аз имам чужденец. Има лична карта за продължително пребиваване, има ЛНЧ. Дотук добре, НО лицето има 4 имена. Та днес направих 2 неуспешни опита да регистрирам ТД на лицето. Как да разбера:
 1. има ли регистрирано лице с това ЛНЧ в НАП ?
2. "Как се казва" лицето в НАП ?,защото както е изписано името на личната  му карта, в НАП не го приемат - не било такова нито името, нито презимето :)
Благодаря, свои!
Друг случай днес- На дружество счетоводителя съставя отчетите и управителя А ги подписва на 31,01,2018. После дружеството се продава на друг собственик и той сменя управитлеля А с управител Б. Събитието е с дата 28,02,2018. Вписано е в ТР. През месец март новия управител Б решава да публикува отчетите, подписани от стария управител А. Заявител - новия управител Б, който приема отчети, подписани от стария управител А. Или декларация 13 ал. 4 от ЗТР е подписана от Б, отчетите са подписани от Б, а портокола от решението за публикуване в ТР е подписано отново от новия управител Б. Смятате ли че няма да ми отхвърлят публикацията? Или какво да направя че да съм сигурна в приема на отчетите в ТР?