за първи път ще се наложи през август месец да прекратим ТД на служител поради навършване на пенсионна възраст за да може да се пенсионира.

Здравейте, първо не е задължително да прекратите трудовия договор "за да може да се пенсионира". Прекратявате го, ако той поиска, документите за пенсионире може да си ги подаде по всяко време.
Що се отнася до обезщетенията - задължително му се начисляват при прекратяването 2 брутни заплати, а ако работникът работи 10 години във фирмата / предприятието - 6 брутни заплати, съгл.чл.222. Както и съгл.чл.224 от КТ, ако има неизползван отпуск, стар и пропорционално на отработеното време за 2019 г.
Няма ограничения в нито една от длъжностите.
Просто жената - счетоводителката бяга от всичко по-различно от тр.договор по чл.67. Наистина незная защо, но колегата е пропищял от нея. Не стига, че му е азски трудно да намери персонал и за трети път изпада в подобна ситуация с кандидати и тя все го отрязва като му отговаря, че не може или не знае дали може /което е абсурдно според мен/, той звъни на мен за консултация и тя изпада в див ужас и спор с мен....
Благодаря ти все пак  :smile1:
Здравейте, от това, което зная, ако лице е назначено на основен тр.договор на 4 ч., то няма пречка да бъде назначено на втори трудов договор на 8 ч., като попълни съответно декларация по чл.113 от кт за работа повече от 48 ч.седмично.
Ако греша, моля поправете ме, че със нашата счетоводителка от сч.къща за трети подобен случай водим спор, като тя отговаря, че не може.
Това изобщо не е вярно!  Дори фирмата да беше регистрирана по ДДС.
Издавате фактура за за 160 лв и касов бон за същата сума (ако не е платено по банков път) и трябва да получите 160 лв.
Силно се съмнявам, че купувачът на скрап ще се съгласи да Ви доплаща, да заличава документ и т. н. само защото някой не е обяснил какво продава. Фактът, че не е искано копие от документ за собственост и че автомобила е описан, ме кара да се съмнявам, че сделката въобще не е отчетена. Но това е друг въпрос. :)
нали и аз това казах, че сумата, която трябва да получат е 160 лв. Отделен въпрос е вече дали фирмата ще се съгласи да се оправят документите.
Пускате си фактура с обща стойност 160 или 128 + 32 ДДС, като вписвате с обратно начисление на ДДС по чл.163А, ал.2 от ЗДДС /малка поправка си правя/
След като договора е със срок на изпитване - члена за прекратяване трябва да е 71 от КТ
Вашата фирма трябва да издаде фактура, в която задължително трябва да се упомене "с обратно начисление на ДДС, чл.163б, ал.1 от ЗДДС".
Фактурата и големия талон се носят във фирмата за скрап. Там ще бъдат издадени приемо - предавателен протокол и сертификат.
задължително е трябвало да кажете, че автомобила е фирмен. Отидете във фирмата, за да уточните тези неща.
Дължите обезщетение по чл. 222, ал.3 от КТ /брутно тр.възнаграждение за срок от 2 месеца или ако работник е работил през последните 10 години при същия работодател - бр.тр.възнаграждение за срок до 6 месеца./
А също и обезщетение по чл.224, ал.1 от КТ за неползван ПГО, ако има такъв.