Здравейте,
Направена е  техническа грешка в отразяване на фактура в Дневника за продажби в м.04.2021.
Фактурата е правилно издадена към клиента, но е въведен  грешен VAT номер в Дневника за продажби и във  VIES  декларация. Грешката е открита в месец септември 2021. Как се коригира такава грешка?
Благодаря Ви.
Благодаря Ви за отговора. Дружеството ползва НСС.  Трябва ли да се уведомява НАП,  за откритата грешка, като се има впредвид, че това са активи въведени през 2013 година.
Здравейте,
Въведени са ДМА - компютри и мебели, през 2013 г.. Не са начислявани амортизации, не зная по какви причини. Една част от тях  продължават да се използват/мебелите/. Компютрите са налични, но вече не се използват, поради моралното им остаряване. Как трябва да се отразят  налични ДМА, на които не са начислявани амортизации, но вече са извън употреба? Мога ли да ги изпиша на разход, със стойността на която са заведени, при положение, че не са начислявани счетоводни и данъчни амортизации до сега? За активите е  ползван ДК.
Как да изпиша тези активи през 2021 г. съгласно ЗДДС и ЗКПО, при положение, че не се използват вече?
Благодаря Ви,
Здравейте,
Пропусната  процедура за възстановяване на ДДС.
Сумата е малка и за сега собственикът не желае да се пуска Искане по чл.129 от ДОПК за възстановяване.
Как се осчетоводява тази сума? Остава като салдо по с-ка 4538 или  ?
Не ми стана ясно от чл.17 и чл.18 от ЗС.
1.  Управителят на ООД може ли едновременно да бъде съставител на ГФО на фирма, в която е съдружник и ги подписва като Управител ?
2.   За "действителен стаж" зачита ли се времето, което е работил по ДУК, в който е посочено, че освен управленските функции,  участва в счетоводната дейност на фирмата и съставя ГФО ?
Съдружник в ООД, с ДУК, получава възнаграждение. В  длъжностната характеристика е отбелязано , че освен управленските функции , също участва в  текущите счетоводни дейности, както и в съставянето на ГФО.
 Има ли право лицето да състави ГФО на фирмата, в която е съдружник и управлява съгласно Закона за счетоводство, чл.35 "Съставители на финансови отчети"?
Благодаря.
Здравейте,
В Декларация 6 за месец февруари 2021 съм допуснала грешка  в декларирания данък  ЗДДФЛ / декларирала съм по-малка от дължимата сума /. Осигуровките са верни. Декларация 1 е вярна. Как мога да подам  Декларация 6, само с вярната сума за данъка?. Опитах се да подам коригираща, но беше отхвърлена, като съобщението е, че  е отхвърлена "поради нарушаване на изискванията за едновременно подаване на декларации обр.1 и обр.6"
Благодаря Ви,