ЗЗД - чл.110 и следващи.
В ТЗ също има някои случаи за погасителна давност спрямо търговци.
На инвентаризация подлежат всички видове разчети, а не само тези с клиенти/доставчици.
За 2023 г. са общо 248 работни дни, което разделено на 12 прави средно по 20.66666... работни дни за месец.
Закупуване и оперативен лизинг са взаимно изключващи се неща. Ако договорът е за оперативен лизинг нямате придобиване на собственост (закупуване).
Съгласно СС 17 разходите при оперативен лизинг се отчитат по линейния метод за целия срок на лизинговия договор. Трябва да разделите общата сума, която се плаща за целия срок на договора на 48 месеца за да получите месечния разход за наем. Тази сума се отчита като текущ разход независимо от схемата за фактуриране (плащане) към наемодателя.

Дружество закупува автомобил на лизинг - оперативен, за 4 години.
Ако ви се чете едно писмо на НАП. Общо взето пише: трябва да бъде в колона Х, но може да бъде и в колона Y.
От днес има нова версия 11.03  на програмата на НАП за ДДС. И в нея не позволява въвеждане в колона 19 при вид документ 84 и 85.
Здравейте,
В днешната версия на програмата на НАП при вид документ 84 и 85 (отчети за продажби на хляб и брашно) не позволява попълване на сума в колона 19. При вид документ 01, 02 и 03 (фактура, ДИ, КИ)  и попълнена колона 8а с 07 или 08 позволява попълване на колона 19.
Не виждам логика да има разлика в попълването на дневника в зависимост от това дали документът е фактура или отчет за продажби.
И в колона 8а се попълва 07 за хляб и 08 за брашно независимо от това дали документът е фактура или новите отчети за продажби 84 и 85.
Чл. 125. (1) Участието на съдружника се прекратява:
1. при смърт или поставяне под пълно запрещение;
...
...
(3) Имуществените последици се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването.



Към 20.07.2022 г. междинен баланс, за да определите дела на наследниците.
ППЗДДС § 20а

Излезе новата програма,но въпреки това аз все още не виждам в коя колона на дневник продажби изрично ще попадат издадените фактури за хляб и брашно с 0% ДДС.
Така е, ако питащата прилага МСС и е  избрала втория вариант. Ама надали.


МСС20, т. 24, втори вариянт.
Това в счетоводния или в данъчния амортизационен план?

Колко е процента на финансиране?
Ако е 100%, то Вие нямате актив за амортизиране, защото стойността на актива ще е 0
В днешния 59-и брой на ДВ има изменения в ППЗДДС. Част от тях са свързани с промени в дневниците за ДДС по отношение на сделките с хляб, брашно и горива. На първо четене (не претендирам за изчерпателност и пълна достоверност) се добавят нови видове отчети за продажби (50, 83, 84, 85) -отделно за горива, хляб и брашно. Отделно за продажбите на хляб и брашно, независимо от това дали са с отчет за продажби или с фактура се попълва колона 8а с код 07 или 08. При покупки на хляб и брашно изменението е само при внос и ВОП на тези стоки, но не и при покупки на територията на страната.
Така че явно ще има нова програма за ДДС.
Хубавата новина, е че ако предприятието не извършва доставки на тези стоки, промяната в дневниците не го засяга и може да продължи да работи с настоящата версия на неговия софтуер.
Глава Трета е с ново наименование "Освобождаване с право на приспадане на данъчен кредит" и наименованието на чл.66б е "Освобождаване с право на приспадане на данъчен кредит чрез прилагане на нулева ставка на данъка", така че доставките на хляб и брашно са точно там.

Мен пък ме притеснява че в колона 19 пише че е само за доставки по глава трета , а хляб и брашно никъде не е казано че са част от тази глава.
Пълното наименование н колона 9 от дневника за покупки е по-дълго и освен без право на данъчен кредит включва и получени доставки без данък.
Силно се надявам, че за изменения в ДДС със срок до 01.07.2023 г. и засягащи само две групи стоки няма да направят промени в дневниците.

Аз по-скоро имам предвид покупките, а не продажбите . Не ми се струва редно да ги даваме в покупки без право на ДК, каквато е единствената опция в момента.
Не е необходима никаква промяна в програмата за ДДС, свързана с нулевата ставка за хляба и брашното. Доставките с тях попадат в глава Трета от ЗДДС (колона 19 от дневника), която си съществува и в момента.
Необходима е обаче промяна, свързана с декларирането на компенсацията за горивата (25 ст.), тъй като за нея има нов вид отчет за продажби с код 83.
Ако не водите счетоводството на бензиностанция, можете спокойно да продължите да работите с настоящата версия на програмата.
Това се отнася до корекции на доставки извършени до 30 юни (ако промените влизат в сила от 1 юли). Дори и корекцията да е след 1 юли, щом тя се отнася за доставки извършени до 30 юни е нормално ДИ или КИ да е с 20%. Но това се отнася само за промени в данъчната основа, а не в ставката.

(2) Когато след 1 юли възникнат основания за изменение на данъчната основа на доставка, за която се прилага § 15д, ал. 2 и 3 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за данък върху добавената стойност и която е фактически извършена и документирана до влизането в сила на този закон, изменението на данъчната основа се извършва чрез издаване на данъчно известие по чл. 115 от Закона за данък върху добавената стойност, като се прилага данъчният режим, действащ към датата на възникване на данъчното събитие на извършената и документирана доставка


ТАКА СА ГО ЗАЛОЖИ В ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НА ЗДДС КАТО СЕ ОБНАРОДВА
Теоретично правилният начин съгласно чл.116 от ЗДДС е с анулиране на грешно издадените фактури и издаване на нови с 0%, а не с КИ.
(3) За погрешно съставени документи се смятат и издадените фактури и известия към тях, в които е начислен данък, въпреки че не е следвало да бъде начислен.