Лицето е едно и също- един път ЗП с Булстат и втори път физ.лице с ЕГН  с лично стопанство. ЗП с Булстат получава субсидии . Като физ.лице с лично стопанство отново ще кандидатства за субсидии. Трябва ли да се издаде фактура ? Как ще бъде документирано излизането на определен бр. животни от ЗП?
Физическо лице регистрира лично стопанство за отглеждане за лично ползване на крави. Същото лице е регистриран ЗП с Булстат. Въпросните крави ще бъдат прехвърлени от ЗП към физ.лице. Според мен, трябва да бъде издадена фактура  от ЗП. Правилно ли мисля?
ЮЛ

Не става въпрос за изкупуване на дела от физическо лице, което е било собственик на капитала. Поради тази причина зададох въпроса си.
С решение на ОС на ЕООД се приема нов съдружник-физическо лице , което изкупува дела на вече създаденото дружество и става едноличен собственик на същото това дружество
С решение на ОС се приема нов съдружник-физическо лице , което изкупува дела на вече създаденото дружество и става едноличен собственик на същото това дружество
Физическото лице изкупува дела от създаденото дружество и става едноличен собственик на капитала
Създадено е дружество с апортна вноска поземлен имот. След около месец, физическо лице изкупува дела и става едноличен собственик на вече създаденото дружество. Следва ли и от кого да се подаде декларация по чл.73 ал.1?
Как следва да се изписва фураж за изхранване на животни- дневно или месечно?
Животновъдна ферма зарежда по 1 път в месеца минимални количества гориво, които се използват за прекарване на храна за животните, без МПС да напуска границите на фермата. С какви документи се отчита разходът на горивото? Необходим ли е отново пътен лист?
Възникна спор относно осигуряване на лице-пенсионер, работещ на ТД и ДУК (уговореното възнаграждение е под МОД) в още три фирми дали може ли да бъде осигуряван по ДУК за работа до 5 работни дни в месеца. Бихте ли ми посочили становище или нещо подобно, законово основано,  от което да е видно, че няма как лице по ДУК да работи само 5 дни, да бъде осигурявано само за тези 5 дни и съответно дължимите ОВ да се изчисляват и внасят върху уговореното възнаграждение, което е значително под МОД?