Зави си какъв им е статута. На бежанци или редови. При всички положения трябва да се регистрат в АЗ, от там им издават удостоверение  с което отиват в НАП за да регистрират номер ЛНЧ. Без него не могат да бъдат наети никъде. Много важно е да се знае, че тъй-като са от  3ти страни имат достъп за пребиваване до 90 дни. Сега при бежанците промениха малко нещата. И ако се регистрират като такива, ще им се даде достъп и до трудовите пазари по облекчени процедури .
Здравейте,  във връзка с възстановяване на ДДС и в хода на подготовка на документите се оказва че в клетка 80 е допусната техническа грешка и вместо искане за 1154,00 е написано 1451,00 лв. Как се процедури в такива случаи в които сумата за възстановяване е по голяма от реалната.Иска се от НАП да отключи периода и да се направи корекция на декларацията. Или в хода на на проверката те си преценяват колко да възстановят . Трябва ли в писмените пояснения да се опише, че е допусната техническа  и се иска по- малка сума за възстановяване!
Благодаря, утре ще звъня в НОИ  да ми дадат насоки какво да правя.....!
Значи дължи осигуровки по текущата  декларация 1, за минал период не дължи нищо!
Ами това е странното, че и двете декларации са приети, и коя е валидна и аз вече се обърках. А иначе лицето е съдружник в ООД, работи и  на трудов договор и отделно си е плащал и сам здравните вноски. Объркано за мен самата !
Здравейте, искам да попитам при регистрация на СОЛ с ОКД 5, първоначално съм пуснала упражняване на дейност, приета успешно от НАП. Виждайки, че лицето си е подавало  здравни осигуровки само, ми хрумва тъпата идея да му пусна  ново ОКД 5- Възобновяване на дейност. Сега лицето е с две ОКД 5. Притеснението ми е имали значение дали ще бъде упражняване или възобновяване на дейност. След това се декларират декл.1 и лицето си плаща осигуровките. До 30 април ще се декларира и декл. 6. За НОИ има ли значение това и дали ще му признаят осигурителния стаж!
Няма лошо, стига да си заслужава труда с добро заплащане, а не само да направите една добра услуга. Ако не му е водено почти никакво счетоводство, трябва да започнете отначало. Така, че вие си преценявате. А иначе,  няма проблем вие да приключите годината. Сключвате договор за годишно приключване и му правите отчетите.
Дейността е аниматорска , организирани на събития, лагери и др.
Здравейте,
Искам да попитам, закупен е автомобил от частно лице от ЕС, който е прехвърлен на името на фирма в България. Автомобила  е  7+  и се води с  подобрения като леко товарен. Не е ползван данъчен кредит. Въпреки дефинирането на чл. 70, ал.1.... и тн.  за ДДС при подръжка и експлоатация на автомобил, ако се докаже,че  превозното средство се използва по предназначение по основна дейност, може ли да се ползва ДДС за гориво и други съпътстващи разходи като паркинг например. Данъчния кредит по горивото ще може ли да се признае. Само да уточня, че дейността на фирмата не е свързана с транспортни, таксиметрови или куриерски услуги. Дейността е друга.
Местните ЮЛНЦ подлежат на задължителна регистрация по ЗДДС в следните случаи:
  • При достигане на облагаем оборот от 50 000 лв. в рамките на 12 последователни месеца. В облагаемия оборот не се включват освободените доставки;
  • При доставка на услуги с място на изпълнение на територията на друга държава членка, при което данъкът е дължим от получателя (например доставка на консултантска услуга от ЮЛНЦ установено в България на данъчно задължено лице установено в Германия);
  • При получаване на услуги, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което не е установено в България и доставката е с място на изпълнение в страната, при което данъкът е дължим от получателя (например когато чуждестранно лице предоставя рекламни услуги на българско ЮЛНЦ);
  • При осъществяване на вътреобщностни придобивания на стойност над 20 000 лв.
Работите като посредник и формирате печалба, така че трябва, ако сте натрупали оборот!
Ами като си направите ДДС декларация и кл. 80 попълните, има отметка за възстановяване и обикновено до 2 дни данъчните ви представят искане с документи, които да подготвите и изпратите до 7 дни. Фактури, договори, оборотка и тн.т
Зависи какъв ще ви е резултата през Декември.
През октомври сте на възстановяване -1000 лв
 ноември щом сте на внасяне -150 лв, си ги приспадате  от тези 1000  и сте на нула.През декември в зависимост от резултата си приспадате остатъка от тези 850. и отивате на  възстановяване.Ако имате за декември да внасяте  100 лв примерно, то си ги приспадате от тези 850 лв и сте на възстановяване с 750 лв
П отношение на 650 лв , естествено, че се удържат осигуровки, щом е на трудов договор. И осигуровки и ДОД се удържа. Чистата сума е около около 505 лв. А ще се отнася до програмата Заетост за теб- АЗ ви изплащат минималната  650 лв+ осигуровките направени от работодател. Т.е около  773 лв. В моя случай поне беше така.
официално срока е до 05.05.2021г
 Здравейте колеги,
Имам майка СОЛ с прекъснато майчинство, върнала се е на работа, на която НОИ  и плаща 50%  до остатъка на  гледане на дете до 2 годишна възраст. Детето ходи на ясла. Днес майката ми изпраща болничен, който аз трябва да пусна в НОИ. При това положение, НОИ ще уважат ли този болничен и той ще бъде ли платен заедно с обезщетението или не?
 
 Здравейте колеги има следното питане
Фрийлансер, който наскоро е регистриран по чл. 97А, изпълнява проект на италианска фирма с VAT в Италия,  при това положение, кой начислява ДДС, италианската фирма или фрийлансера. И ако ДДС  се начислява в България , продажбите  според чл. 97а, в коя колона се отчитат?
Здравейте колеги, имам майка СОЛ, която ще си дава детето на държавна детска ясла преди изтичането на  2та година от отпуск за гледане на дете до 2 год възраст. Започвайки отново  своята дейност може ли да получава 50% от обезщетението до изтичането на отпуска, т.е до края на декември 2020 и ако е така къде в приложение 11 се отбелязва?