Здравейте! Моля да ме посъветвате по повод следното: от НОИ ни върнаха болничен за това, че лицето има над 40 дни болнични за година. Последния болничен е за отглеждане на болно дете, а не поради общо заболяване.От НОИ са писали , че липсва решение на ЛКК. Вече не може да се свика лекарска комисия, която да подпише болничния. Какво може да се направи, за да може да се подаде на ново и човека да си получи парите от НОИ?
Колеги а данъците върху разходите, начислени за декември (представителни, за коли, за социални разходи), в какъв срок трябва да ги внесем? до 15.01.2013 ли ? При положение че на 14-ти декларирам ДДС за внасяне и не мога да го внеса до 14-ти, а си платя данъка върху разходите и осигуровки върху авансите , които плащам на 15-ти, тези суми ще отидат за погасяване на ДДС-то ли ?
Другото, което ни претеснява е факта, че от 14.01.2013 г. с влизането в сила на единната сметка, всички други плащания , като осигуровките , ще отидат за погасяването на ДДС-то.
Фирмата ни ще има затруднения при плащане на ДДС за м.12.2012 г. , тъй като клиентите ни ще платят след 2 месеца, а сумата е много голяма. Съответно и ние ще можем тогава да платим ДДС-то. Интересува ме има ли някъкъв начин за договоряне с НАП за разсрочване или отсрочване на ДДС след 2 месеца, без да ни блокират сметките?
Сега открих фактура , която не сме включили в дневника за продажбите за 10-ти месец. Най-лошото е , че е станала явно някаква грешка в софтуерния продукт и са издадени 2 фактури с един и същ номер , но на различни фирми. От там не сме видели , че има липсваща фактура, която не е отразена в дневника за м.10. Ако я включа в дневника за м.12 ще трябва ли да подавам уведомление до НАП и ще има ли глоба? Посъветвайте ме , моля, какво трябва да направя......
Здравейте! Имаме служителка, назначена по чл.114 , пенсионерка, която е в болнични. За тези назначени по чл.114 сме отразявали болничния като неплатен отпуск. Правилно ли е това? И може ли фирмата да освободи тази служителка докато е в болничен?
Как става изчисляването на осигурителен стаж на учител , както при 3-та категория труд или не?
Българска фирма ще доставя стоки на физическо лице във Франция. Това лице не е регистрирано по ДДС . Сега сме получили авансов превод . Трябва ли да издадем фактура за авансово плащане , начислява ли се ДДС при авансовото плащане и изобщо трябва ли да начислим ДДС, при положение че е физическо лице?
Фирмата ни продава машини на българска фирма, която ги изпраща в Азербайджан. По наша вина е изпратено нещо ,което не трябва и от българската фирма ни го върнаха, като договорката е транспорта Азарбайджан - България да е за наша сметка. От транспортната фирма са издали на клиента ни фактура за транспорта без ДДС на основание чл.30т.2 от ЗДДС, клиента ни обаче ни фактурира на нас тази транспорт с начислено ДДС. Правилно ли е това? Не трябва ли и фактурата за нас да е освободена от ДДС?
Здравейте! Фирмата ни иска да подаде декларация по чл.88 от ЗКПО за намаляване на авансовите вноски , тъй като очакваме печалбата за 2012 да е по-малка от тази през 2011.През 2011 данъчната печалба е 173256,22 лв., очакваме през 2012 да е някаде към 100000. Ако сега подадем декларацията ,намалението ще се отнася ли за м.април? Или чак през май ще ползваме намалението? Правилно ли смятам-от м.май след намалението вноските ще са по 916.67?
Самоосигуряващо се лице, собственик на ООД,което е такова от 01.12.2010 и ще прекъсне осигуряването си към 01.06 има ли право на обезщетение за безработица? Преди това е работил на трудов договор, като през месеците април, май и юни 2010 г. е работил в Англия на трудов договор, без да му е прекратен трудовия договор в България. В българската фирма е бил в неплатен отпуск за тези месеци. Има ли право на борса?
Фирмата ни продаде стоки в Гърция , като транспорта е извършен от българска фирма превозвач.Българската фирма ни изпрати фактура и ние трябва да издадем фактура на гърците за този транспорт. Въпроса ми е ние трябва да им фактурираме сумата с ДДС или тази без ДДС? И трябва ли да начисля в нашата фактура ДДС , ако не на какво основание не трябва?