Здравейте,

изготвяла съм удостоверение за колега /след дълго ползване на болнични/, чийто лекар му е казал какъв период да е обхванат.
По-долу е съдържанието.  Надявам се да ви върши работа.

У Д О С Т О В Е Р Е Н И Е

Настоящото се издава на ИМЕ, ПРЕЗИМЕ, ФАМИЛИЯ, ЕГН 1234567890, работещ/а на длъжност ........................ ........................ ... на срочен/ безсрочен трудов договор във фирмата, в уверение на това, че лицето е ползвало  отпуск за временна неработоспособност за периода /начална дата/ година до /крайна дата/ година (включително), както следва:
Година   Календарни дни – брой   Работни дни - брой   Причина

Настоящият документ се издава, за да послужи на лицето при необходимост.

град.................., дата      
            
Изготвил:                           Управител:
               
Здравейте,
попълва се в приложение 9 И част II, точка 1.
Срокът е три работни дни  от настъпване на обстоятелството.
По-долу вмъквам част от указанията:
"ІІ. “Удостоверявам следните промени в обстоятелствата” – този раздел се попълва,  когато се удостоверява промяна в декларираните в раздел І обстоятелства, водеща до прекратяване изплащането на паричното обезщетение, или когато се удостоверява промяна в личната платежна сметка на правоимащото лице. Отбелязват се обстоятелствата, които са променени спрямо декларираните в раздел І за същото обезщетение, вписва се датата, от която се променя съответното обстоятелство. Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

Допуска се попълване на данни едновременно в раздел І и раздел ІІ, когато в удостоверението се отбелязват както декларирани обстоятелства, така и обстоятелства, които подлежат на промяна, считано от точно определена дата, отнасящи се за същото обезщетение."
Привет! И на мен ми прави впечатление, че този "потребител" monika01 из доста теми е "публикувал".
Здравейте,
работникът в свободен текст да си изяви волята още с подаването на БЛ пред работодател - например "след изтичане на периода по болничния лист, заявявам, че желая да ползвам останалите дни платен отпуск, съгласно вече подадена молба от дата..." - така формално може с една заповед да се дооформят дните - както сте описали в питането си.
Да, извинявам се - прочела съм само "Д6", а всъщност е  "данъка в Д6".
Точно както г-жа Големанова е написала са верните стъпки.
Здравейте,
по-долу копирах директно алинеите от  Наредба Н13 - в общи линии - първо трябва да проверите дали не е изтекъл срокът за корекция; освен коригираните, се посочват и всички останали данни; вероятно трябва да подадете Д1, за да се равнят:
(7)Декларация  образец  No  6  се  подава  с  код  за  корекция,  когато  се  намалява  размерът  на декларирано задължение. В този случай освен коригираните се попълват и всички останали данни от съответната колона на подадената преди това декларация. Не се коригират данните за месец и година,   код   или   наименование   на   задълженото   лице,   код   за   вид   плащане   и   дата   на изплащане/начисляване.
(8)Декларация образец No 6, подадена от лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 или от осигурителна каса, може да се коригира до края на втория месец считано след месеца на възникване на задължението за  подаване  на  декларацията.  След  този  срок  декларации  се  подават  на  хартиен  носител  или  на електронен носител и хартиен носител след разрешение на Националната агенция за приходите.
 (9)Когато се коригира декларирано задължение по чл. 2, ал. 2, т. 2, се подават и декларации образец No 1, така че да се запази равенството по чл. 2, ал. 4.
 (10)Декларация образец No 6, подадена от лицата по чл. 4, ал. 3, т. 2, 4 и 5, може да се коригира до изтичане на срока за подаването й.След този срок декларации се подават на хартиен носител или на електронен носител и хартиен носител след разрешение на Националната агенция за приходите.
Здравейте,
само основният трудов договор се вписва в трудовата книжка.
Здравейте,

на пръв поглед ми прави впечатление, че дата 01 август ще се препокрие, което не е редно. Щом заявление 2а е до първо число ВКЛЮЧИТЕЛНО, то следващото Заявление-Декларация /Приложение 8/ би следвало да е от второ число.
За подаване на други документи - пак на пръв поглед - не е нужно.
Успех!
Здравейте,
а декларация образец 6 не подавате ли за това лице? Защото така, както описвате случая, има недеклариран /но вероятно удържан от лицето/ плосък данък.
Относно съвет - в Наредба Н-13 от 17,12,2019 е регламентирана тази материя.
Успех!
Здравейте!
При връчване на 12-то число, броите 30 дни от 13-то. /Но пък връчване днес /12 юни/ на нещо с утрешна дата на издаване /13 юни/ някак не ми се връзва./
При връчване на 13-то число, броите 30 дни от 14-то.
Здравейте!
Вероятно в тази: "16.5. Дни в неплатен отпуск, зачетени за осигурителен стаж - в две позиции се попълват дните в неплатен отпуск, който се зачита за осигурителен стаж на основание чл. 9, ал. 2, т. 3 от КСО (до 30 работни дни за една календарна година)."
Пиша "вероятно", защото никъде не открих указания или нещо, което да е нормативно разписано във връзка с този член - 173а, ал.2 и 3 - и отразяване на дните на това основание.
/173а, ал.2 от КТ - неплатен отпуск по желание на лицето, който се зачита за трудов стаж./
Здравейте! Подавате ОКД-5 за прекратяване на дейност в ООД;  ОКД-5 за начало на дейност в ЕООД + осигуряване за всички осигурителни рискове - това всичко в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството. За да не отпадне правото на получаване на обезщетение за отглеждане на малко дете / втората година от майчинството/, лицето НЕ трябва да извършва трудова дейност, за която подлежи на осигуряване - във формуляра /прил. 11/ има поле, в което трябва да се сложи отметка.
Привет,
може да има трудов договор на два часа.
Относно детската градина и заетост по трудов договор на родителите - при кандидатстване това Ви носи някакво предимство. Изобщо наличието на трудов договор, а не продължителността на работното време /поне за Община Русе е така/.
За основен и допълнителен трудов договор Ви е разяснено вече.
Привет,
приемат се Д1 с код 28.
Най-общо казано /при равни други условия/ - за месец май лицето ще има два броя /два реда/ Д1 - на първи ред дните НО със стаж, на втори ред /код 28/ - дните без стаж. Ако си правите заплатите с някакъв програмен продукт - програмата ще генерира автоматично двата реда.
В случай че лицето е в неплатен отпуск, който не се признава за трудов стаж, означава, че не му тече трудов стаж и за този период няма основание да му се полага платен отпуск.
А ако случайно лицето попада в някоя от хипотезите на 173а, ал. 2 от КТ - времето се признава за трудов стаж.
Привет,
аз много често си помагам със справаката от е-услугите НОИ - Справка за подадени декларации за социално осигуряване от осигурител/самоосигуряващ се - по БУЛСТАТ и ИКО  на осигурителя. От нея гледам колона Т21.
Самите дни в болничен ги споменавам в забележка, без да правя разбивка на суми и т.н.
/Например: Забележка: Дни във временна неработоспособност с изплатено обезщетение от ТП на НОИ: месец юли - един ден; месец ноември - седем дни /.

По т. 1 - да, включват се.
По т. 2 - записва се доходът, върху който са внесени осигуровки.

Здравейте,

обърнете се към DHL - щом са издали фактура и справка, значи разполагат с нужната информация.
Да, предположих, че е така, но все пак реших да питам.
На хартиен носител - може, ако са до два документа /приложение 9/.
Успех!
Осигурителят, чрез който се осигурява самоосигуряващото се лице, няма ли ЕИК?
Телефон на НОИ - потърсете в сайта им за Вашия район.
Лицето ще има право на болничен, само ако към момента на настъпване на неработоспособността е осигурено /за всички осигурителни случаи/.
Относно размера /може би имате предвид продължителността/  и явяването пред комисия - здравните органи преценяват това, според вида на заболяването.