Здравейте,

Случаят е следният:
В ООД има двама съдружници, като само един от тях е управител. Другият никога не е бил управител. Може ли съдружник, който никога не е бил управител да назначи управителя на трудов договор?
Според мен управителят трябва да се осигурява по ДУК.
Какво мислите по въпроса и ще има ли проблеми фирмата заради неправилни договор и осигуряване?
Здравейте,

Кредитно известие от март 2016 г. е предадено в счетоводния отдел през м.май и съответно не е отразено нито в дневника за покупки за март, нито в този за април.

Знае се, че регистрираното лице е длъжно да отрази получените от него кредитни известия в дневника за покупки за данъчния период, през който са издадени  и че ако не отрази получения данъчен документ в отчетните регистри за съответния данъчен период, което води до определяне на данъка в по-малък размер, се наказва с имуществена санкция в размер на определения в по-малък размер данък, но не по-малко от 1000 лв.,
а ако е отразило данъчния документ в периода, следващ данъчния период, в който документът е следвало да бъде отразен, санкцията е в размер на не по-малко от 250 лв. - чл. 124, ал.5 и чл. 182, ал. 1 и ал. 2 ЗДДС.

Как според вас трябва да се постъпи, за да няма големи проблеми за фирмата?
Здравейте,

Допустимо ли е префактурирането за минали периоди? Например, наемодателят издава на наемателя фактура за консумирани ток и вода за 6 месеца назад.
Здравейте,

Едноличният собственик на капитала на ЕООД и управителят и представляващият на същото ЕООД са две различни физически лица. Допустимо ли е управителят да сключи трудов договор със собственика за полагане на труд в това ЕООД?
Може, но ваучерите стават облагаеми. Тоест, не е добра идеята. За застраховката не зная, но ако е по желание на работника е все едно част от заплатата се превежда на застрахователя. Не се намалява брутната заплата.

Разбирам, че в този случай нито ваучерите, нито застраховките са социални разходи. Доста е объркващо...
Здравейте,

Съгласно чл. 208 и чл. 209 от ЗКПО не се облагат с данък социалните разходи за премии за застраховки живот и за ваучери за храна в размер до 60 лв. за всеки работник, когато са изпълнени определени условия.

Въпросът ми е следният: Законосъобразно ли е стойността на тези застрахователни премии и ваучери за храна да се изважда от изработените месечни трудови възнаграждения на работниците?

Пример: Брутната месечна работна заплата на работник е 1000 лв. От нея работодателят изважда: 60 лв. за ваучери и 40 лв. застраховка живот и начислява заплата 900 лв. и осигуровки върху 900 лв.
Какво според вас означава клишето "работа в екип"?
Здравейте,

При представяне на следните документи в сектор ПОБ - гр.Варна, доказващи прекратяването на правоотношението с моето ЕООД:
- Договор за управление и контрол, Решение на собственика да сключи този договор, Решение на собственика да прекрати ДУК, декларация за неупражняване на дейност.
служителките доста време се чудиха и консултираха помежду си и последното им становище беше като промяна на обстоятелство да представя Решението на собственика да прекрати ДУК в Търговски регистър.

Обясненията им бяха неясти и объркани. Явно не знаеха какви документи да искат от безработен с прекратен ДУК.

Благодаря за отговорите.
Здравейте,

Някой подавал ли е заявление за поредността при погасяване на задължения за данък МПС или друг местен данък или такса в общината по местоживеене?

Ще бъда благодарна, ако някой сподели опита си.

Накратко случаят е следният:
Лице дължи данък МПС за периода 2007 г. - 2014 г. и желае първо да погаси главницата по задължението си за 2011 г.  За периода 2007 г. - 2008 г. вкл. е изтекла 5-годишната давност по ДОПК и трябва да подаде възражение за давност в общината.
Здравейте,

Лихвите върху данък МПС с код "44 65 00   Глоби, санкции и неустойки, нак. лихви, обезщетения и начети" ли се плащат?
Информацията за кода е от http://www.mestnidanaci.info/paycodes.php
Здравейте,

Безработно лице без обещетение за безработица, което за периода 09.2010 г. - 02.2012 г. е получавало месечни социални помощи, за същия период е внасяло здравни осигуровки за своя сметка и на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване след подадена Декларация 7.  За този период е било и здравно осигурено за сметка на държавния бюджет.
Има ли право на възстановяване на надвнесените здравно-осигурителни вноски?
Здравейте, фирма започва нова, допълнителна дейност, в която назначава двама работници. Трябва ли уведомлението по чл. 62 за тях да се подаде с кода на новата ик.дейност и МОД да е за същата дейност?
Здравейте,

Законосъобразно ли е да се въведе сумирано изчисляване на работното време със смени от 9 часа за работници, назначени на трудов договор с 6-часов работен ден и 5-дневна работна седмица?
Здравейте,
Връщам се на тази тема, за да си изясня дали правилно разсъждавам.
Назначават се двама сезонни работника на 5 часа дневно работно време на 5-дневна работна седмица, работят на 8-часови смени като се редуват през ден. Работното им време се изчислява сумирано за месец.
За м. юни всеки има отработени 15 смени по 8 ч. =120 часа
Нормата им е 22 раб. дни по 5 ч.=110 ч.
Извънреден труд за месеца =10 ч.
Но седмичната норма е 5ч. по 5ч. =25 ч. и когато имат отработени 8 ч. по 4 смени = 32 ч. има извънреден труд 7 ч. (вместо 6ч. както е по КТ)
Максималната допустима продължителност на извънредния труд е (чл. 146 от КТ):
б) 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през един календарен месец;
в) 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през една календарна седмица

При това положение /месечно сумарно работно време/ нарушава ли се чл. 146 от КТ?

Здравейте,

С каква дневна продължителност на работното време трябва да се сключи трудов договор с работник при 3 или 4 осемчасови смени седмично? При сумирано изчисляване на работното време, какво трудово възнаграждение се вписва в трудовата книжка и в уведомлението по чл. 62?
Здравейте,

Публикувам темата и в този раздел, защото в "Счетоводство и данъци" все още нямам отговор.

За наетите по граждански договор, които вече се осигуряват на максималния осиг. доход, не се дължат осигуровки, а само ДОД и калкулаторът на Kik info за 2014 г. експортира само Сметка за изплатени суми.

В кой нормативен акт е указано, че в този случай за 2014 г. не се издава Служебна бележка по чл. 45, ал.4? Редно ли е при подаване на Годишна декларация за физ.лице от НАП да изискват и Служебна бележка?

Здравейте,

За наетите по граждански договор, които вече се осигуряват на максималния осиг. доход, не се дължат осигуровки, а само ДОД и калкулаторът на Kik info за 2014 г. експортира само Сметка за изплатени суми.

В кой нормативен акт е указано, че в този случай за 2014 г. не се издава Служебна бележка по чл. 45, ал.4? Редно ли е при подаване на Годишна декларация за физ.лице от НАП да изискват и Служебна бележка?

Благодаря!
Здравейте,
За 2014 г. е финансирано 100% закупуването на амортизируем актив.
В случая важи ли разпоредбата на чл. 53, ал. 1 от ЗКПО, съгласно която данъчната амортизируема стойност е историческата цена на актива, намалена с включените в нея начислени провизии и дарения, свързани с актива? Данъчната амортизация 0 ли е?
Здравейте,

Фирмата е финансирана от евро фонд по европйска програма "Развитие на човешките ресурси" и в момента попълвам годишната данъчна декларация за 2014 г. по чл.92 от ЗКПО. Имам следния въпрос:
Признават ли се за данъчни цели приходите от финансиране по европейски програми? Посочват ли се в ГДД в намаление на финансовия резултат такива приходи?
Здравейте,

Имам издаден болничен за тази година. Трябва ли да занеса в НОИ приложене 15 за правото на обезщетение на осигуреното лице и придружително писмо? Какъв е редът за 2015 г.?