Според мен това е решение на лицето.
Ако дейността по гражданския договор може да бъде приета като дейност на свободна професия, може и да му направят проблем. Във всеки един случай лицето трябва да подаде ГДД50 - дали ще си подаде ОКД-5 за тези 10 дни и ще си плати осигуровките или фирмата-възложител ще го направи, разликата не ми се струва толкова голяма.
Попитах методолозите в НАП - Варна и те ми отговориха, че трябва да се пусне самоосигуряването и да се издава фактура. Нямало пречка да се сключи граждански договор, но лицето да декларира, че е самоосигуряващо и само да внася осигуровките и данъка върху дохода си. 
Лицето ще извършва консултации в друга държава, където ще бъде командировано от българска фирма - Възложителя по договора. Според вас във фактурата, която ще издава трябва ли да се включва стойността на дневните пари / те ще са съобразени с наредбата за командировките в чужбина и са необлагаеми по ЗДДФЛ/ или трябва да фактурира само възнаграждението си по договор?
Аз също искам да е така, но ме притеснява при евентуална проверка от НАП да не оспорят и да кажат, че е следвало да се подааде ОКД5 за възобновяване на дейността. /Гражданският договор ще е за 10 дневни ветеринарно- медицински консултации в чужбина./
Здравейте, имам следния въпрос: Лице, което има регистрация по булстат като свободна професия - медицински специалист, но е неактивно, т.е. с ОКД5 е прекъсната дейността, може ли да подпише граждански договор и осигуровките да се разпределят между възложител и изпълнител и съответно да се удържи данък или само заради това, че има регистрация като свободна професия е задължено да пусне ОКД5 за възобновяване на дейността и съответно да издаде фактура към възложителя си.
Здравейте, имам следния въпрос: Лице собственик на ЕООД се самоосигурява върху 420 лева до 20.04.2015 г., след, което спира дейността и самоосигуряването, и започва работа по трудов договор. Не му е изплащано възнаграждение като самоосигуряващо се лице. Има ли ангажимент за подаване на ГДД и по-точно справките  за изравняване в таблица 1 и 2 към декларацията, заради това, че е имало самоосигуряване през част от годината.
Благодаря Ви предварително!
Здравейте, имам следния въпрос: През м.11.2015г. Дружество извършва ВОП на автомобил - микробус. Издаден е в срок протокол за ВОП, включен в дневник покупки и продажби, но през м. 01.2016 пристига писмо от Германия за дължими 17 евро към митническо учреждение в Дрезден, които фирмата плати по банков път. След като изчетох доста в нета стигам до извода, че това е някакъв данък за номерата, които са издадени в Германия, тъй като на практика ние сме вече собственици, а минималното отчитане на данъка в Германия било месец, т.е. това е данък на буса за един месец.
Четох указание на НАП, че за винетки и всички други такси свързани с пътната мрежа не се издава протокол, но за данък на автомобила не е споменато.
Ще се радвам ако някой е имал подобен случай да сподели своя опит. Благодаря ви предварително
Бих искала да ви попитам за лекарствата, които са напълно платени от ЗК по указанието на Мургина би следвало да се фактурират между търговеца на едро и НЗОК, а от аптеката ми казват, че търговеца на едро ги фактурира и съответно те ги включват в отчетите си към РЗОК. Моля ви ако някой има опит да сподели как е коректно да се постъпва. Аз издавам фактура към НЗОК за стойността на услугата за обработка на рецепта, която те не си търсят, но се притеснявам да не би да трябва да фактурирам нещо и към Търговеца на едро.
И още нещо фактурите, които са за лекарства по ЗК са озаглавени "фактура за НЗОК", но получател е фирмата на аптеката - те нали са с право на Пълен данъчен кредит?
Благодаря ви предварително!
Здравейте колеги, имам нужда от помощ във връзка със дневниците по ЗДДС на аптека. Имам два финансови отчета към НЗОК след като изчетох всички указания, които намерих по въпроса реших, че самите отчети към НЗОК не бива да вкарвам в дневника за продажби, а сумата по финансовия отчет към НЗОК, която е в т.2 - Ст-ст дължима от РЗОК за реализирани продажби - ще оставя в отчета за продажбите на дребно от касовия апарат /този който влиза с код.81 в дневника/, а за сумата в т.3 от отчета - Ст-ст дължима от РЗОК за рецепти по чл.19, ал.2 трябва да издам фактура с получател РЗОК, като стойността е с вкл. ДДС.
Отделно имам фактури за покупки, на които фирмата която водя е получател, търговеца на едро е вписал с големи букви Фактура за НЗОК. Има ли някаква особенност тук - аз смятам да ползвам Данъчния кредит, но да не би да нямам такова право?
Тъй като работя в счетоводна кантора мислим да водим само стойностно стоките в аптеката и да се равняваме със складовата програма на аптеката - смятате ли от гледна точка на практиката, че това би създало проблеми при проверка?
Предварително благодаря за отзивчивостта и се извинявам за дългия пост, но ми трябва вашата подкрепа!
Сърдечно благодаря! Имах нужда от вашето мнение,  тъй като се разколебах да не би да има нещо специфично за този бранш, тъй като в много мнения изчетох за кошмарните описи на наличните активи на аптеките,  а ние такъв нямаме на практика след като предварително се регистрирахме.
Здравейте, имам нужда от помощ от счетоводител, който води аптека.
Открива се нова аптека, която още преди да вземе лиценз за дейността си регистрирахме по ДДС на основание чл. 100 ал.1, за да се избегне дългия опис на наличните активи. Към момента на регистрация на дружеството - няма никакви активи, това би означавало, че не се подава опис на наличните активи??? След регистрацията си по ЗДДС аптеката направи първоначалното си зареждане със стоки, но смятаме да ползваме ДДС-то през следващите няколко отчетни периода. Въпроса ми е дали би имало проблем да е така? Вторият ми въпрос е може ли след като аптеката има складова програма, то счетоводството да се води само стойностно по сметка 304 на база на справките от склада.
Благодаря ви предварително.
Здравейте, имам следния въпрос: Дружество регистрирано по ЗДДС в България продава платове в Румъния, както на регистрирани, така и на нерегистрирани по ДДС лица. Когато продава стоките си на контрагенти с валиден VAT номер /ВОД/ издаваме фактура и този оборот го следим единствено за попадане в Интрастат, а оборота от дистанционните продажби /продажби към нерегистрирани лица/ следим евентуално за задължение за  регистрация по ДДС в Румъния.
Моля да изкажете вашето мнение дали правилно разсъждаваме, т.е. че оборота от ВОД /към регистрирани по ДДС клиенти/ не влиза в прага, който ако преминем би следвало да се регистрираме по ДДС в Румъния.
Благодаря предварително!
Това което разбрах е че се облага като свободна професия по чл. 29 от ЗДДФЛ със съответните НПР и т.н., а патента е по-скоро за "фризьори на кучета", което в никакъв случай не касае лицето, за което  става на въпрос.
Здравейте, имам следния въпрос: Ветеринарен лекар - физическо лице, регистрирано по Булстат като свободна професия /ЕГН е булстат/ подписал е договор да  ваксинира животни, като държавата ще плати за тази му дейност. Бих искала да се консултирам с вас дали той подлежи на облагане по чл.29 от ЗДДФЛ, или ще бъде на патент. Това, което ме притесни за патента е че в дейностите описани за патентни е вписано "ветеринарно-фризьорски" услуги, а никъде не намерих дефиниция какво включват те.
Ще съм ви много благодарна ако някой има опит и се отзове на въпроса ми.
Здравейте, бих искала да ви попитам каква сума би следвало да се посочи в годишната декларация обр.6 с код 13, за дължими ЗОВ за самоосигуряващ се, който е работил само през 2 месеца от годината, а в останалите си е внасял по 16.80 ЗОВ като безработен - сумата от 67.20 или 235.20. Т.е. сумите за ЗОВ като безработно лице включват ли се в декларация 6 с к. 13 на самоосигуряващото се лице.
Благодаря ви предварително!
Здравейте! За да не създавам нова тема ще ви попитам тук: Земеделски производител, физическо лице с булстат - ЕГН, нерегистриран по ЗДДС, когато подава годишната си декларация по чл.50 трябва ли да отбележи, че подава годишен отчет за дейността, при положение, че не е длъжен да води счетоводство, но в статистиката искат отчет. През предходни години си подавах декларацията в НАП, а отчета го носих отделно в статистиката, но тази година ми се иска да я подам по електронен път и не зная как да постъпя. Звъннах на гишетата за прием на декларации в НАП - Добрич, от там ми казаха, че за тези лица /по чл.29/ не изискват отчет, но ако им го приложат - дават входящ номер. Моля ви ако имате опит дайте ми съвет какво да правя. Мога да подам отчета в НСИ по електронен път, но не знам дали е коректно, при положение, че не съм длъжна съгласно ЗДДФЛ.
Благодаря ви предварително!
Здравейте колеги, според вас декларират ли се сделките между дружества ООД-та на баща и син, като те не са съдружници в другото ООД./т.е/ бащата има ООД и не участва в дружеството на сина си и обратното.
Благодаря предварително!
Здравейте, имаме следния казус: Фирмата ни извършва гаранционни ремонти в България на Гръцка фирма производител на електроуреди. Скоро, обаче гръцката фирма е открила клон в България - според вас с 20% или с 0% трябва да се издават фактурите съгласно чл.21 ал.2 /договора е с гръцката фирма, но ни тревожи това, че вече тя има обект/клон/ в България/. Благодарим предварително!
Благодаря ви за бързия отговор. И аз така смятах, но нали се подава по ЕГН, и нещо се разколебах. Благодаря много!!!
Здравейте,
имам следния въпрос: Самоосигуряващо се лице прекъсва дейност от 21.03.2014г и подава декларация 7 за безработно лице. В годишната декларация 6, която се подава по ЕГН-то му за дължими осигуровки какво се записва - дължимите осигурителни вноски за периода, в който е упражнявало дейност, или към дължимите ЗОВ трябва да се допишат и 9*16,80 - осигуровките, които дължи като безработно лице?
Благодаря ви предварително!
Първоначалната декларация до 31.12.2013 г. ли трябва да се подаде, при положение, че закона влиза в сила от 01.01.2014 г.
Ако и двете страни са нерегистрирани по ЗДДС основанието, което се вписва от продавача си е чл.113 ал.9 нали? Нали не е въведено изискването за задължителна регистрация по ЗДДС на земеделските производители, които продават зърното си / в първоначалния проект още на Дянков беше замислено подобно нещо./