Здравейте, имам следните въпроси по отношение на въвеждането на обратно начисляване на ддс при продажба на зърно.
Земеделски производител - нерегистриран по ДДС ще продаде пшеница на физическо лице нерегистрирано по ДДС - ще се дължи ли ДДС от някоя от страните. Попадна ми статия от 2012 год. в която Дянков  разяснява исканията си за обратно начисляване и там е казал, че продавача задължително ще е регистриран по ЗДДС. Да не би да има задължителна регистрация по ЗДДС за зърнопроизводителите към момента, или да се предвижда такава, че нещо тотално се обърквам!
Благодаря ви предварително!
Здравейте, искам да ви попитам фирма, която има регистриран касов апарат, но на практика си затвори магазина и  работи само с двама клиенти - на едро, от офиса си, които плащат по банков път, ще търпи ли санкции, ако не си поднови договора, като естествено няма да приема пари в брой, или трябва да бракува направо касовия апарат! С една дума могат ли да го държат засега без договор със сервизна фирма ако не го ползват.
Благодаря ви предварително!
Много ви благодаря!
Транспорта е фактуриран от доставчика  на стоките - в същата фактура, в която са фактурирани стоките, аз издадох един протокол като считам, че с-но чл. 26 и чл.128 от ЗДДС транспорта е съпътстваща доставка, но се притеснявам в дневника как се посочва.
Здравейте, имаме фактура за стоки от Испания, като доставчика  на отделен ред фактурира транспорт. Издали сме един протокол с общата стойност и в дневника за продажби сме включили стойностите в колона 13 и 15. Искам да разбера коректно ли сме декларирали Воп-а или е следвало транспорта да влезе в колона 14.
Благодаря ви предварително!
Здравейте, имам следния въпрос Земеделските производители - физически лица, които се облагат по реда на чл.29 ще подават ли декларация по чл.55 за доходите си през 4-тото тримесечие на 2012 год. Ако се подава - в какъв срок?
Здравейте, имам отправено предизвестие за съкращение по чл.328 ал.1т.3 с дата на връчване 18.05.2012г., т.е. започва да тече от 19.05.2012 - събота. Срока за предизвестие по договора  е 30 дни. Ще имаме ли проблем ако са минали 31 дни, т.е. го освободим считано от 19.06.2012г., тъй като си използва полагаемия годишен отпуск /до 17-ти/, на 18-ти работи, за да не се налага да искаме разрешение от ИТ /ако е в отпуск/.
Благодаря ви предварително!
Здравейте, имам следният въпрос: Самоосигуряващо се лице земеделски производител е пенсионер по възраст - пенсионното решение е излязло на 14.05.2012 и от тогава е пуснато ОКД 5, където сме отбелязали "Пенсионер съм и не желая да се осигурявам" - следователно ще дължим само здравни осигуровки . Но това, което ме притеснява е че лицето след пенсионирането си пак работи по Трудов договор към фирмата от която се е пенсионирало. При това положение има ли право като самоосигуряващо се да не внася ДОО?
Благодаря предварително!
Статистиката пуска без ОПП и СК с предупреждение, но не разрешава съхраняване на празна справка. Аз имам нулево ОПР - фирмата е новорегистрирана и има записвания само в баланса срещу капитал и каса. Подадох отчет, който е приет и им звъня, за да ми кажат как да си подам ОПР-то защото ЗСч ме задължава, а те по статистически ми отговарят, че програмата няма да ме пусне, защото няма данни, а от НАП трябвало да знаят това. Подадох го, но честно казано не съм много спокойна, защото напрактика в ГОД - а ми липсва ОПР.
Здравейте, дружество, което е вписано в АВ на 18,10,2011 като попълва декларацията по чл. 92 на първата страница отбелязва "за календарната година", но какъв период е редно да запише? - от 01,01,2011-31,12,2011 или от 18,10,2011 до 31,12,2011