Май не правите разлика между Кредит и Заем - най-малкото по законите,които ги уреждат :
Кредит е осигуряването на ресурси (като например отпускане на заемни средства на клиент на банка или друга кредитна институция) от една страна в друга страна, когато втората страна не възстановява дълга на първата страна незабавно. Първата страна се нарича "кредитор", а втората се нарича "страна на длъжника", известен също като "кредитополучател". Обичайно кредитополучателят дължи на кредитора лихва, дължима за периода на кредита, плюс възстановяване на цялата дължима главница.

Закон за кредитните институции
Чл. 2. (1) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., в сила от 30.04.2011 г.) Банка (кредитна институция) е юридическо лице, което извършва публично привличане на влогове или други възстановими средства и предоставя кредити или друго финансиране за своя сметка и на собствен риск


Заем – по ЗЗД
Чл. 240. С договора за заем заемодателят предава в собственост на заемателя пари или други заместими вещи, а заемателят се задължава да върне заетата сума или вещи от същия вид, количество и качество.
Заемателят дължи лихва само ако това е уговорено писмено. Това разпореждане не се отнася до банките.
Според мен при заем между ФЛ и дружество , не би следвало да се определя "пазарна лихва" на основа банкови лихви по заеми.ФЛ не е банкова или кредитна институция."Загубата",която ФЛ понася от това,че не ползва парите си е само лихвеният процент,който би получил ако ги внесе на депозитна сметка .Лихвата,която се начислява би следвало да е като лихва по депозит , а не лихва при банков заем
(иначе отиваме към лихварство)
Благодаря за отговора.
Изчаквам да видя в цифровите модели на изградената ВИК мрежа(които пак ние изготвяне) ,какво ще бъде отразено ,но и аз мисля за разход .
Имам подобно питане - изграждане на външни ВИК -водопровод и канализация,извън границите на наш строеж(за собствени нужди).Всичко си правим ние - прокопаване , материали,труд.С приемането от ВИК - де факто им го предаваме безвъздмезно ,като част от тяхната мрежа. Не мога да ги заведа като ДМА, защото "държането" не е наше.Без това принудително изграждане - няма свързване към ВИК.  Как се осчетоводяват такива разходи ? По точно какъв е характера им ?