1.   Коригираща декларация се подава само след подадена и приета основна.
2.   След подадена и приета коригираща декларация се подава само нова коригираща или заличаваща декларация
3.   Когато за един и същ месец осигурителят е подал повече от една основна декларация за едно лице и се налага да се коригира една от декларациите, се подава първо една заличаваща декларация, след което се подават отново декларациите като основни, с коректните данни; с код корекция "К" не се коригират данните в т. 2, 3, 4 и 5 (т. 5.1 и 5.2)

В сайта на НАП има доста подробно описание за Декларация 1 - това е и линка:

http://nap.bg/page?id=231
След като е било пропуснато подаването на Д1 и Д6, според мен е по-добре да се подадът към НАП, но при други условия ако лицето няма нужния стаж и не му достигат няколко месеца, тогава вече се взима в предвид това, което написах.
Съгласно чл. 9, ал. 2, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, както и времето на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане, се зачита за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски.
Лицето ще придобие право да получава обезщетение, след като направи необходимите 12 месеца. т.е. то ще получи остатъка от обезщетението след като придобие тези 12 месеца осигурителен стаж.
Би следвало да се подаде Декларация 1 с код корекция само за лицата с бонусите - защото има вече предадена и приета Декларация 1. Трябва да се попдадът данни по декларацията, защото независимо, че няма да има внасяне на допълнителни осигуровки се е променила осигурителната сума за лицата. Там също така в една от колоните присъства информация за данъка, който подлежи на внасяне.
Трябва да се подаде и Декларация 6 - с код корекция 0- редовни данни- само със сумата за довнасяне.