Може ли работодателят да ми отнеме правото на отпуск в размер на 5 р.д. за 2012 г. в случай, че не е подадено искане за отлагане на отпуската.
Благодаря Ви за бързия отговор много ми беше полезен
Ако плащаме заплати на 2-пъти, преди да изплатим РЗ трябва да внесем осигуровките за изплатената сума както следва ДОО, ТЗПБ, ЗО и ДЗПО само за сметка на ръботодателя или и за сметка на работника.
и при нас е същото положението, но мисля да изчакам няколко дни да видя няма ли да ги отнесат където трябва
Дали съм разбрала правилно? Събирам сумата на представителните +социалните разходи+ данък МПС за месец декември и на едно платежно по единнтата сметка с код 111111 превеждам до 15.01.2013 г
ако 6-те човека ги преназнача на новата щатна длъжност и след това обявим че съкращаваме останалите две длъжности може ли наведнъж  да махнем 14 човека, или това е масово уволнение и предварително трябва да искаме разрешение от инспекцията по труда
В случай че работодателя иска да започне нова дейност и да преустанови досегашното си производство, каква е процедурата по закриване на част от предприятието.  работници са общо 20 човека.
Другия вариант е да останат около 6 човека, но тогава на какво основание да се прекратят ТД с останалите 14,съкращаване на щата, намаляване обема на работа.

Писмо № 94ББ/16 ОТ 13.05.2009 Г.
 







 ОТНОСНО: Законът допуска превръщането на трудов договор за неопределено време (безсрочен), но само в трудов договор за определен срок (срочен по чл. 68, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда), когато е налице изрично писмено желание на работника или служителя. Не е допустимо превръщането на безсрочен трудов договор в трудов договор до завършване на определена работа (срочен по чл. 68, ал. 1, т. 2 КТ)

 Когато трудов договор е сключен до завършване на определена работа на основание чл. 68, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда (КТ), той се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие със завършване на определената работа. Трудовият договор се прекратява на основание чл. 325, т. 4 КТ. Следователно не съществува възможност за сключване на допълнително споразумение за продължаване действието на договора до завършване на работата по новата поръчка, а е необходимо сключеният трудов договор да бъде прекратен съгласно чл. 325, т. 4 КТ и след това да се сключи трудов договор за новата поръчка.

    Съгласно чл. 67, ал. 3 КТ трудовият договор за неопределено време не може да се превръща в договор за определен срок, освен при изричното желание на работника или служителя, изразено писмено. От цитираната разпоредба е видно, че законът допуска превръщането на трудов договор за неопределено време (безсрочен), но само в трудов договор за определен срок (срочен по чл. 68, ал. 1, т. 1 КТ). Когато е налице изрично писмено желание на работника или служителя. С оглед на това не съществува възможност за превръщане на безсрочен трудов договор в трудов договор до завършване на определена работа (срочен по чл. 68, ал. 1, т. 2 КТ). Следователно не съществува възможност за сключване на допълнително споразумение към безсрочния трудов договор, а е необходимо той да бъде прекратен съгласно КТ и след това да се сключи нов трудов договор с правно основание чл. 68, ал. 1, т. 2 КТ.

    Министър: (п)


 
Кой е правилния начин да се справя най-провилно с възникнал проблем
Имаме две служителки назначени по чл.67 във връзка с чл. 70, сега им изтича срока на изпитване и умувам как може да ги оставя на работа с опция към март месец да ги махна. Сещам се за два варианта
1.Прекратяване на съществуващия договор по чл. 71 ал. 1 или по чл. 325 ал.1 и след това да ги назнача на срочен договор до завършване на определената работа на същата длъжност
2. Да подпишем с работниците ДС за преминаване от безсрочен трудов договор в срочен ТД до завършване на определената работа и да подадем уведомление към НАП
Благодаря Ви за отговора, винаги Ви се възхищавам на бързите и точни отговори дадени от Вас много ми помагат
Май доста се оплетох, за трудовия стаж знам,  но ако в УП 2 напишем Петък последния ден в осигуряване , то тогава не излиза ли че осигурителния стаж е по малко от трудовия
Въпрос към dalila  - Като разсъждавам по датите написани по горе от Вас, не се ли получава в случая разлика между трудов и осигурителен стаж?

В ТК - дата на първи работен ден, от който лицето не е работа (понеделник)
В Заповедта - дата на първи работен ден, от който лицето не е работа (понеделник)
В УП2 - дата на последен ден в осигуряване (петък)
В Д1 - дата на последен ден в осигуряване (петък)

Като разсъждавам по тези дати, не се ли получава в случая разлика между трудов и осигурителен стаж?
А когато фирма осигурява лице по ГД в справката на НОИ по ЕГН би ли следвало да излизат данни за осигурителния доход на лицето. Един ден като тръкне да се пенсионира не трябва ли НОИ от там да му извади осигурителния стаж и доход или се бъркам
а сега ако се подадат пропуснатите декларации?
В бързините да обясня всичко съм объркала, извинявам се, благодаря за отговора
Лице ни извършва услуга по изработка на ефекти на определени бройки. Всеки месец с лицето  се сключва ГД за бройките който ще има през месеца. След като му изчислим обработените бройки за месеца му изплащаме сумата. До 10 число на другия месец внасяме дължимите осигуровки. Какви са последиците ако сме пропуснали да подадем декларация 1 и /или/ 6 за някой от месеците.
В страницата на НОЙ в справкатаза 2012 г. по фондове за фонд ДОО по параграф 550110, броя на декларациите са ми с 0, изчислената сума от ПР за месеца е 0, а в графата Внесени суми е сумата на осигуровките който сме внесли, от това какъв извод да си направя??? Пускам справка по ЕГН на това лице - данни за осигуренте лица и ми излиза само месец 02.2011 г, а за 2012 г нищо не ми излиза.
Може ли да се използва чл. 119 за удължаване срока на срочен трудов договор. След като прочета чл. 68 от КТ мисля че не може, но като прочета чл. 119 и неговото тълкуване започвам да се обърквам, кой точно срок може да се променя с този чл. 119.