А лицата свързани ли са?
Дори и да не са по ЗКПО може да се разглежда евентуално " отклонение от данъчно облагане " , т.е. в случай, че има значителна разлика между посочената в договора лихва и пазарните лихви.
Не виждам проблем лихвата да се плати при връщане на заема и тогава да се отчете като разход.
Съгласявам се веднага за материалните сметки, че не са оптимални.

ТРЗ про пък не е оптимална при СИРВ.
n_alex76, прочетох линка и знам колко дни се полагат от ЛКК. Въпросът ми е такъв, че реално ЛКК е надвишило, полагаемите дни. Последния БЛ за общо заболяване на лицето не е предаден от ЛКК в НОИ. Аз съм подала данни за него, но естествено той не се плаща на лицето. Не знам как така ЛКК-то е решило, че неподаването му в НОИ ще реши проблема, а изобщо защо са надвишили дните.
Направо болничен за раждане? А няма ли болничен за 45 календарни дни преди термина?

Не, бебето се роди преждевременно. Терминът за раждане беше 10.12.2017, а то се роди на 17.10.2017 г.
Лице ползва непрекъснат отпуск за врем. неработоспособност от ЛКК за общо 174 календарни дни за 2017 г.. Същото има предходен БЛ, издаден от ЛКК за 20 календарни дни, който започва през 12.2016 и завършва през 01.2017.
Надвишени са според мен 180-те календарни дни за 2017, които може да издаде ЛКК.
Имате ли идея как трябва да се процедира.
На лицето е издаден БЛ за раждане от 17.10.2017, т.е. последния БЛ за общо заболяване реално не се ползва целия.
Аз ползвам програмите на Микроинвест от 2003 г.
Новите им продукти / Делта про за счетоводство и ТРЗ про за заплати / са на много добро ниво и не бих казала, че са скъпи. На 24.11.2017 ще имат "Черен петък" и предполагам доста изгодни пакети с продукти. Аз примерно моите ги взех 2 продукта на цената на един.
Това не съм го видял да следва от някъде?

В самите кочани е дадена тази опция. В смисъл, че формулярите са такива.
Не виждам проблем и така да се опише, примерно при сторно ...
Аз мисля, че номерата в следващи кочани трябва да следват, т.е. не може всеки кочан да е от №1. При смяна на касов апарат или фискална памет се взема нов кочан. Може да е комбиниран за сторно и обикновени касови бележки. Ако се вземе нов кочан се дописва в касовата книга. Ако не е приключен в края на годината се продължава ползването му - няма основание да се сменя с нов. Кочанът се прономерова и прошнурова преди да започне да се ползва.
Ако идеята е да се вземе счетоводна операция, за да се покрие загубата с реализираната печалба за минали години, то протоколът е достатъчен.
Проверките не приключват с акт, а с протокол, в който се описват констатациите на данъчния орган. Те самите нямат правни последствия, освен евентуално назначаване на последваща ревизия.

За ревизиите също не се спазват сроковете за връчване. На мен ми връчиха РД с около 30 дни закъснение. Сега си чакам РА. Не се спазват, защото дори и да се жалваш или в съда се приема, че тези закъснения са несъществени нарушения и не водят до задължения за лицето.
никой ли няма такава ведомствена бензиностанция ,всички ли въвеждат тази ЕСФП .
Чувам,че някъде продължавали да работят по стария начин с деклариране в портала на НАП ,някъде правели проверки и запечатвали  .

Да, на клиент запечатаха ведомствена бензиностанция без ЕСФП от НАП.
Според ЗДДС трябва да има нивомерна система и ЕСФП, с които се регистрират постъпилите и излезлите количества в цистерната - чл. 118.

https://prnt.sc/5pwxs4
Трябва да определите някаква методика за разпределение на разходите, свързани с въпросния автомобил. А самата сума се включва като добавка към възнаграждението на работника, ако ще облагате на база ЗДДФЛ.
Чрез ЕСФП също се прави доставка по документ, която информация се предава в НАП, но е по-опростено от ЕДП.
Не е задължително - може да има записвания от предходен период и салда към 31.12.2016 по някои сметки.
Не става особено красиво при триенето. Аз трия, като местя клетките нагоре, т.е. маркирам само това, което е нулево. Раздели и групи, в които изобщо няма данни не оставям и преномерирам.  :good:
Не виждам връзка между узаконяването на преустройството на сградата, което със сигурност е нужно, щом е променено предназначението ѝ и амортизацията на машините. Щом се ползват, осъществява се дейност, евентуално се реализират приходи и разходи, то се начислява амортизация.  :good: