Какво се има в предвид под "месеците, през които е упражнявана дейността" - месеците, за които лицето е декларирало упражняване на дейност с Декларация за започване и прекъсване на дейност на самоосигуряващи се или месеца за който е взето решение да му се заплати личния труд? Знам от ревизьори на НОИ, че адвокатите ползват моето твърдение, за да не плащат големи осигурителни вноски!
Ако за личен труд на съдружника дружеството изплати вместо 12 месеца по 1000 лв. на един път в месец ноември 12000 лв. съдружника ще се възползва от месечното ограничение на максималния осигурителен доход и ще има задължение да изравнява само 2600, а не 12000 и от там няма довнасяне на осигурителни вноски!?!
Как мислите, греша ли?
102 Доходи от правоотношения, независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори или акционери
Доходи като съдружник от ЕООД и регистриран земеделски производител се декларират съответно в Приложение 1 и Пр. 3 в ГДД чл.50, но от кой доход ще се приспаднат авансовите осигурителни вноски на СОЛ , внесени чрез ЕООД?
Но само ОСИГУРИТЕЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!!!
Българска фирма плаща трудово възнаграждение по трудов договор на българи, които са командировани да работят в Германия с удостоверение А1. Тъй като са работили над 6 месеца през 2013 в Германия следва ли там да плащат ДОД? Ако трябва как ще се процедира с внесените авансови данъци тук в България?