Намерих отговор от НАП: "По отношение на плащането от НЗОК към аптеките във връзка с обработката на рецептите за предоставяните лекарства е налице доставка на услуга, като данъчната основа за тази доставка се определя по реда на чл.26 от материалния закон. Договореностите относно начина, размера и периодичността на заплащането на тази услуга от НЗОК на аптеката, дават основание да се счита, че тази доставка е с периодично изпълнение. Това означава, че данъчното събитие следва да се определя съгласно изискването на чл.25, ал.4 от закона, т.е. всяко уговорено плащане се смята за отделна доставка и данъчното събитие за нея възниква на датата, на която плащането за това е станало дължимо. Поради изложеното във фактическата обстановка на запитването, считам, че само за тази доставка, датата на данъчното събитие, респективно изискуемостта на данъка ще възниква на датата, на която е договорено плащането от страна на НЗОК към аптеката. За получените на това основание суми, аптеките следва да издават фактура с получател НЗОК, която е получател на доставката на услугата – обработване на рецептите за лекарствените продукти, реимбурсирани от НЗОК."
Не ми е ясно обаче защо НЗОК не иска фактура и плаща тези 4 лв. без ДДС. Би трябвало да плаща 4,80 с ДДС, а в случая плаща  3,33 + ДДС?
Бонуса за аптеките от НЗОК включва ли се в Дневника за продажбите? Бонуса е съгласно чл.8 ал.5 от НАРЕДБА № 10 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА, МЕХАНИЗМА И КРИТЕРИИТЕ ЗА ЗАПЛАЩАНЕ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ, МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
(5) (В сила от 01.01.2012 г., доп. - ДВ, бр. 106 от 2020 г., в сила от 15.12.2020 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2021 г., в сила от 01.01.2022 г.) Националната здравноосигурителна каса заплаща на лицата по чл. 7, ал. 1 по 4 лв. за всяко отчетено електронно предписание с предписан/и лекарствен/и продукт/и, чието ниво на заплащане е 100 на сто.

Касата плаща общо по 4 лв. на брой електронна рецепта и никъде не фигурира ДДС в спецификацията-отчета!
Мен ме притеснява това, че когато става въпрос за доход за определяне на оборот до 50 х. лв. за облагане с патентен данък според ЗМДТ там не се включват приходите от субсидии, а само приходите от продажби на стоки и др. Но не ми е ясно в самото приложение 7, където е записано "Приходи/доходи от дейността" да включваме ли субсидиите или не.  Как ще изглежда приходи от патентна дейност 52 х. лева?
ЕТ е на патент - търговия. В същата дейност ползва субсидиране за заетост в размер на 10 х. лв. Според Вас тези 10 х. трябва ли да се включат в Приложение 7 на данъчната декларация /с тях доходите стават 52 х. лв./  или да ги попълвам в Приложение 2?
Статута на лицето преди регистрацията му като земеделски стопанин е на неосигурено лице със 3 години осигурителен стаж преди. Нямаше как да се върнем седем дни за подаване започване на дейност в НАП тъй като регистрацията, като земеделски стопанин към момента на раждането не беше готова.
Тъкмо да подам започване на осигуряване на една самоосигуряваща се земеделска стопанка тя роди преждевременно и съответно няма как да започне да се осигурява за да взема майчинство. Въпроса ми е според Вас кога най-рано ще може да вземе болничен за майчинство - дали третия болничен ще го издадат, ако преди него има отработени дни или чак след 135 дни?
Майчинството вземано на основание трудов договор или като тютюнопроизводител в бившите АПК,  признава ли се за действителен осигурителен стаж?
Край на лекцията! Който има акъл се възползва, а за останалите сори - само бог го дава!
"Доходът, върху който се дължат месечните здравноосигурителни вноски за този кръг лица не се заявява изрично чрез заявление, а се избира с внасянето на месечните вноски. Той може да бъде различен от избрания осигурителен доход за ДОО."
ФИШ IІ.4.2
ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД И ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ                      ЗА ЛИЦАТА ПО ЧЛ. 4, АЛ. 3, Т. 1, 2 И 4 ОТ КОДЕКСА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

Подават се две декларации обр. 1 - едната само социално, а другата само здравно!
Е защо е този патос?!  :smile1:
Тук се обменят становища. Не е "Вие питате - ние отговаряме"  :hi:
Сори, че съм засегнал някой, но като гледам в колко дискусии сте се включвали си правя извода, че го вършите професионално, пък и сайта е изцяло комерсализиран в останалата част! Та би следвало да сте по-компетентни, за давате категорични отговори или поне да правите някаква обосновка, защото заблуждавате клиентите си, които Ви вярват на сляпо!
Мислех тук да получа компетентно мнение, а се наложи да чета лекции!!!
Всичко подробно е регламентирано! Относно изравняването:
КСО
ЧЛ.6 АЛ. (10) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г. (*), изм. - ДВ, бр. 12 от 2015 г., предишна ал. 9 - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност.
Относно закачката с ДЗПО:

Чл. 157 АЛ. (6) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Осигурителните вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване се внасят върху доходите, за които се дължат осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, с изключение на чл. 9, ал. 6 и 7.
Признаването на избрания от земеделския стопанин осигурителен доход между минималния и максималния, както за майчинство и болнични, така и за пенсия съм го установил безусловно чрез поне 100 заверени осигурителни книжки - съответно и вече получени пенсии на някои от тях, , както и поне 50 майчинства, така че това не подлежи на съмнение.
Твърдите, че земеделците се осигуряват единствено върху 300 лв, но това изобщо не е вярно. Те спокойно могат до се осигуряват 2600 и тъй като не правят изравняване върху него се изчисляват болничните и се заверява осигурителна книжка -  до 2016
Моля за обосновка защото аз мисля че е напълно законно.
Като регистриран земеделски стопанин, който ще произвежда непреработена земеделска продукция и следователно няма да изравнява осигурителния си доход, законно ли е авансовия осигурителен доход за пенсионни и здравни вноски да е различен. Например здравно върху 300 лв., а социално върху 2000 лв.?